Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia Wietnamska

Kuchnia Wietnamska

Kuchnia wietnamska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata. Trzeba zaznaczyć, że potrawy przygotowywane w tej kuchni są bardzo podobne do chińskich. Różnica polega na tym, że używa się sosu rybnego zamiast sojowego oraz do dań dodaje się palczatkę cytrynową, limonkę, kolendrę oraz miętę wietnamską. Powszechnie do jedzenia używa się pałeczek, a potrawy przygotowywane są w woku. Słynie również z tego, że stosuje się świeże warzywa zwłaszcza sałaty.

Podstawowymi składnikami, które spożywa się w tej kuchni jest krótkoziarnisty ryż, który przygotowywany jest na bardzo dużą ilość sposobów oraz różnego rodzaju makarony. Natomiast z mięs popularna jest wołowina oraz drób np. kaczka. Słynie również z obfitości ryb i owoców morza. W kuchni wietnamskiej wykorzystuje się w potrawach wszystko to, co dała im matka natura. Trzeba zaznaczyć, że mają też swoje wersje buddyjskich posiłków wegetariańskich. Najpopularniejszym daniem jest zupa pho, czyli oryginalny odpowiednik rosołu. Przyrządza się ją z cienkiego makaronu ryżowego z kurczakiem i wołowiną. Na uwagę zasługuje fakt, że mięso do tej zupy nie jest gotowane tylko parzone. Nie jest to danie typowo obiadowe, ponieważ Wietnamczycy jedzą ją również na śniadanie lub kolację. Jest to bardzo aromatyczna zupa lekka i sycąca. Kolejną potrawą jest nem, czyli inaczej sajgonki. Składają się z papieru ryżowego z różnego rodzaju dipami i farszu z mięsa, warzyw lub krewetek. W kuchni wietnamskiej bardzo lubiane są bánh xéo, czyli naleśniki z grubego, ryżowego ciasta z bardzo dużą ilością nadzienia z mięsa i warzyw. W tradycyjnych najczęściej pojawia się wieprzowina, kiełki, papryka i miniaturowe kolby kukurydzy. Cały farsz podsmażamy jest na mleku kokosowym.

Są bardzo estetyczne i ze względu na dodatki nie można oderwać od nich wzroku. Ponadto zajadają się bun cha, czyli grillowanymi kotlecikami z mięsa wieprzowego, które podaje się z makaronem bum. Jest najpopularniejsza w północnej części kraju i czasami występuje w wersji z wołowiną. Kuchnia wietnamska opiera się na zasadzie 5 smaków i nie stroni od używania produktów na surowo.