Strona główna Wędzenie

Wędzenie

Wędzenie to jedna z najstarszych technik sprawiających, że produkty spożywcze, głównie mięso ale także warzywa i owoce, są przydatne do spożycia przez długi okres. Niestety prawodawstwo europejskie coraz bardziej ogranicza ten sposób konserwacji żywności a coraz więcej firm produkujących wędliny stosuje sztuczne aromaty wędzenia.


Przepis na wędzenie

Ale nic straconego. Domowe wędliny pachnące dymem przygotowane z najlepszych kawałków mięsa można przyrządzić we własnym domu czy też na działce. Wędzenie to nie jest trudna technika i nie wymaga wielkich nakładów finansowych na profesjonalne wędzarnie. W tym rozdziale podpowiemy Wam jak wędzić w domowym zaciszu.

Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

Aby cieszyć się domowymi wędlinami nie zawsze trzeba mieć przydomowej wędzarni. Pyszne wędliny można zrobić w kuchni z użyciem szynkowaru!

Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Pyszna ryba uwędzona we własnym ogródku na pewno zasmakuje wszystkim. Sprawdzony przepis z zagłębia karpiowego Polski na pewno zasmakuje.