Kolendra to rodzaj roślin z rodziny selerowatych. Obejmuje w zależności od ujęcia dwa lub trzy gatunki. Występują one w obszarze śródziemnomorskim, gdzie rosną w suchych, trawiastych murawach. Kolendrę uprawia się głównie ze względu na jej zielone części rośliny stosowane w kuchni oraz owoce (nasiona). Wszystkie części tej rośliny są jadalne, ale w potrawach wykorzystuje się głównie wysuszone owoce i świeże liście.
Aromat owoców jest cytrusowy, podobny do pomarańczy, lekko korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą. Spotyka się je najczęściej w postaci drobnych, wysuszonych brązowych ziaren. Zawiera witaminy A i C, beta-karoten, potas i wapń. Wspomaga odporność, wspiera układ krążenia, opóźnia procesy starzenia,wspomaga pracę układów mięśniowego (w tym serca) i nerwowego, wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Kolendra znalazła swoje zastosowanie jako przyprawa, dodatek do dekoracji ciast i dań. Jest ona składnikiem indyjskiej mieszanki przypraw curry i doskonałym dodatkiem do przygotowywania potraw z mięsa i ryb.
Liście kolendry używane są do sałatek, zup i sosów nadając daniu bardzo charakterystyczny mocny i lekko piekący smak. Dodatkowo można ją użyć jako przyprawę stosowaną do wypieku chleba, pierników, ciast, a także do peklowania szynki czy konserwowania mięs. Kolendra szczególne miejsce zajmuje w daniach kuchni azjatyckiej.