Strona główna » Więcej o ProstePesto.pl

Więcej o ProstePesto.pl

ProstePesto - o nas

Pośród wielu inspiracji z pewnością znajdziesz przepis którego szukasz lub pomysł na obiad któremu nie sposób się oprzeć. Tradycyjna polska kuchnia jest nam najbliższa, dlatego będzie przeważała pośród propozycji. Jednak jak wiadomo upodobania i preferencje to kwestia smaku, przez co pojawią się również kulinarne specjały z różnych stron świata. Między innymi włoska kuchnia prosto ze słonecznej Italii, włoska pizza na cienkim cieście oraz aromatyczny włoski makaron. To tylko niewielka część i nie sposób wymienić tutaj wszystkie pyszności.

Wszyscy żyjemy w ciągłym pędzie, pełni pośpiechu i napięcia nie mamy czasu na nic, a tym bardziej na wartościowy posiłek. Właśnie z tego powodu wielu ludzi sięga po niekoniecznie zdrowy fast food czy ekspresową zupkę chińską, tak najłatwiej zaspokoić głód. Jednak urozmaicona i różnorodna dieta to klucz do sukcesu i szczęścia, zarówno zewnętrznego piękna ciała jak i pięknego umysłu. Postanowiliśmy udowodnić że ugotować obiad można szybko i przyjemnie, w efekcie otrzymamy różnorodne pyszne posiłki.

Przepisy Proste Pesto to także desery, ciasta, podwieczorki dla dzieci i inne słodkości dla gości. Moje wypieki oparte są często na babcinych przepisach, z których korzystamy w rodzinie od pokoleń. Serdecznie zapraszam wszystkich smakoszy oraz osoby pragnące rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem. Przepisy są przeznaczone dla wszystkich, nawet dla początkujących kucharzy, którzy chcą gotować amatorsko dla siebie i rodziny.

ProstePesto.pl to serwis internetowy autorstwa Martyny Pietruszki prowadzącej go pod patronem wydawnictwa “Tu Leży Pies Pogrzebany” z Chełmka. Serwis powstał 20 marca 2020 roku i od tego czasu rośnie gromadząc rzeszę fanów i czytelników, których interesują szybkie przepisy kulinarne.

To nie tylko kwestia smaku, lecz czasem to także wymóg życia codziennego, gdy potrzebny jest nam prosty przepis na szybki obiad. Takie właśnie przepisy znajdują się na serwisie. W założeniu skupiamy się właśnie na tym, aby każdy użytkownik mógł w mgnieniu oka znaleźć szybki przepis na prosty obiad.

Proste przepisy mają być równocześnie pyszne, dlatego prezentujemy tylko sprawdzone autorskie przepisy. Wszystkie sprawdziliśmy w naszej kuchni i oparliśmy się na własnym doświadczeniu kulinarnym.

Blog kulinarny

Niemal każdy z nas uwielbia gotować lub oddawać się samej konsumpcji. Z tego powodu blogi o kulinariach cieszą się dziś tak ogromną popularnością. Warto wiedzieć czym ten typ stron powinien się charakteryzować. Dobrej jakości blog o kulinariach będzie przede wszystkim obfitować w różnorakie przepisy, które doceni każde podniebienie. Oprócz tego treści powinny być bogate w pozostałe porady, czy recenzje produktów i przypraw. Blog o kulinariach może dotyczyć wielu pozostałych treści. Mogą być to relacje z restauracji, kawiarni oraz innych lokali gastronomicznych. Strona internetowa może również odnosić się do fotografii kulinarnej, która w ostatnim czasie zyskuje na popularności.

Prowadząc blog kulinarny mamy możliwość zajmować się wszelkimi daniami, lecz również specjalizować się w jednym typie posiłków. Warto skupić się przykładowo na: daniach wegetariańskich, przekąskach, grillowaniu, wypiekach, drinkach, czy tradycyjnych posiłkach. Blog o kulinariach może dotyczyć wielu kategorii żywienia. Daje nam to szerokie pole do popisu względem naszych umiejętności kulinarnych. Ten typ stron jest przede wszystkim obecnie wysoce popularny, co z pewnością ułatwi nam osiągnięcie sukcesu.

Kulinaria w blogach kucharskich

Choć literatura jest bardzo rozwinięta w ówczesnych czasach, a historia twórczości artystów sięga aż prehistorii, jednakże nie każdego zadowala wymiar, jaki otrzymujemy. Jest to uwarunkowane od naszych upodobań oraz preferencji, jednakże często zdarza się tak, że zaglądając do książki kucharskiej zupełnie nie rozumiemy poszczególnych kroków w postępowaniu.

Możliwe, że jest to związane z faktem, że takowe książki są przeznaczone dla osób, które mają pojęcie w dziedzinie gastronomii. Jednakże wielu ludzi opiera się na stwierdzeniu, że każdy kulinarny artykuł powinien być w pełni zrozumiany przez każdego odbiorcę. Ważne jest przy takowych poradnikach, że dana potrawa jest wykonana poprawnie, dzięki w odpowiedni sposób zrealizowanym krokom postępowania.

Natomiast nie można zaprzeczyć, że na rynku nie ma książek kulinarnych, które nie zaspokajają potrzeb społeczeństwa, a wręcz przeciwnie są bardzo chwalone przez użytkowników. Nieodzownym faktem jest, że dziś największą skarbnicą wiedzy jest Internet i dziś mało, kto posługuje się takimi rzeczami.

Blogi kulinarne. Czy aby na pewno są nam potrzebne?

Na rynku możemy spotkać się z wieloma pozycjami książkowymi zawierającymi przepisy kulinarne. Cóż się dziwić, skoro w mass mediach promowane są programy takie jak Hell’s Kitchen, Top Chef, Master Chef, Ugotowani itp. Teraz każdy chce gotować jak światowej sławy kucharz lub chociaż posmakować w swojej kuchni dań na miarę Wojciecha Modesta Amaro.

Wyczynem jest stworzenie czegoś takiego w domowym zaciszu i to bez gotowego przepisu. Nie mamy jednak co się martwić. Wchodząc do pierwszej lepszej księgarni bez problemu natrafimy na pozycje z przepisami. Jesteś wegetarianinem – proszę bardzo, mamy coś dla ciebie! Nie tolerujesz glutenu w swojej diecie? Książka z przepisami bezglutenowymi już na ciebie czeka.

Półki uginają się od ciężaru książek kucharskich, można dostać oczopląsu. Ciężko jest zdecydować co kupić. W wyborze kierujemy się znanym autorem, piękną okładką czy artystycznymi zdjęciami potraw. Problem jednak nie kończy się na wyborze interesującej nas pozycji. Problem dopiero się zaczyna. Bo czy w przepisie ktoś uwzględnił moc mojej kuchenki elektrycznej czy mojego piekarnika? Wielkość moich szklanek, grubość kawałka mięsa, grubość krojonych ziemniaków czy intensywność smaku mojej musztardy?

Powiecie: “zbyt dużo zachodu”… A ja powiem: przecież to bardzo ważne! Nie ujmując zasług żadnemu szefowi kuchni, który jest autorem książek z przepisami – już wiele dań z takich przepisów mi nie wyszło. A to ziemniaki jeszcze surowe, a to ryba niedopieczona, a to mięso za twarde. Może warto by było, aby panie domu tak jak i kiedyś dzieliły się swoimi przepisami z koleżankami, znajomymi… ale też nieznajomymi np. w internecie. Właśnie z takich względów przewyższam blogi kulinarne czy fora dyskusyjne nad książki kucharskie.