Strona główna Kuchnie świata

Kuchnie świata

W obecnych czasach globalizacji, wymiany informacji i błyskawicznego transportu, kuchnie świata stały się dostępne jak nigdy w każdym zakątku globu. Na wyciągnięcie ręki są składniki kulinarne pochodzące z najdalszych krajów świata. Informacja o przepisach kulinarnych różnych kuchni świata dostępna jest pod kilkoma klikami komputera. Mobilność społeczeństw sprawia, że ludzie podróżują i poznają kulinarne smaki krajów, które odwiedzili. Dlatego więc możemy poznawać kuchnie świata i cieszyć się nimi w naszej własnej kuchni.

W serwisie prostepesto.pl opisujemy kuchnie ze wszystkich zakątków naszego globu. Można tu znaleźć przepisy i poczytać o kuchniach świata takich jak: amerykańska, angielska, arabska, argentyńska, azjatycka, belgijska, chińska, francuska, grecka, gruzińska, hiszpańska, indonezyjska, indyjska, izraelska, japońska, koreańska, laotańska, meksykańska, niemiecka, peruwiańska, polska, portugalska, rosyjska, skandynawska, surinamska, sycylijska, tajska, turecka, ukraińska, węgierska, wietnamska, włoska, żydowska.


Kuchnia Amerykańska

Kuchnia amerykańska to połączenie wielu różnych stylów kulinarnych z całego świata. Mimo to sama w sobie pozostaje wyjątkowa i niepowtarzalna. Jedna z najbardziej rozkosznych kuchni, idealna dla fanów grillowanej wołowiny z sosem BBQ, smażonych krążków cebulowych i Coca – Coli. Co za tym idzie, nie należy do najzdrowszych i dietetycznych ale jest obłędnie smaczna.


Kuchnia Angielska

Kuchnia Angielska może wydawać się nudną, miałką i bez smaku. Nic bardziej mylnego. Wykorzystuje się w niej paletę smaków i aromatów. Mimo, że bardzo prosta to zadowoli podniebienia nawet największych smakoszy. Znana z pożywnych śniadań i przepysznych deserów jest godna polecenia i wyróżnienia na forum ProstePesto.pl.


Kuchnia Arabska

Orientalna kuchnia tysiąca i jednego smaku, pachnąca gamą rozkosznych przypraw. Sycące kasze takie jak kuskus i bulgur. Chałwa znana i lubiana na całym świecie. Pasta humus która skradła serca szczególnie wegetarian i wegan. W zależności od rejonu, kuchnia arabska to także gatunki mięsa: baranina, wołowina oraz ryby. Kuchnia ta jest na tyle rozmaita, że każdy znajdzie tutaj coś co pokocha od pierwszego kęsa. Kiedy ktoś je, niech używa prawej ręki, podobnie jak przy piciu, bo szatan używa do tego celu lewej ręki.


Kuchnia Argentyńska

Bez wątpienia kuchnią argentyńską uraczą się osoby ceniące sobie smak grillowanego mięsa i pikantnej pieczeni oraz lubiące popijać sobie yerba mate zamiast tradycyjnej małej czarnej. Zaletą kuchni argentyńskiej są także wyborne wina, którymi raczą się koneserzy z całego globu.


Kuchnia Azjatycka

Jedna z najzdrowszych kuchni świata bazująca na harmonii orientalnych smaków. U nas najbardziej znana pod postacią sajgonek, sushi oraz kimchi. Wytrawny aromat potrawy, często przełamany orzeźwiającym dodatkiem jak mango, limonka czy mleczko kokosowe. Jednak całość pozostaje w subtelnej wielopoziomowej kompozycji. Podsumowując kuchnia azjatycka jest niezwykle zdrową alternatywą, zapewniającą długowieczność.


Kuchnia Belgijska

W kuchni belgijskiej najpopularniejsza jest czekolada. Jej historia sięga XIX wieku. Ze względu na wysoką jakość ziaren kakao belgijska czekolada jest bliska stania się symbolem narodowym Belgii oraz uważana jest przez wielbicieli za najlepszą na świecie. W Belgii produkuje się ok. 170 tys. ton czekolady rocznie i dlatego uznawana jest za prawdziwe królestwo czekolady. Popularne czekoladki w formie pralinek pojawiły się w 1912 r., kiedy to belgijski mistrz chocolatier Jean Neuhaus, opracował przepis na unikalne czekoladki ze słodkim nadzieniem. Pod jego nazwiskiem kryje się ceniona firma czekolad znana na całym świecie. Czekolada belgijska zawiera dużą ilość kakao i produkowana jest ręcznie w oparciu o wyselekcjonowane składniki. Belgijskie praliny mają kremowe, orzechowe lub czekoladowe nadzienie i pokryte są ciemną lub białą czekoladą. Według statystyk przeciętny Belg zjada osiem kilogramów czekolady rocznie. Jest to obowiązkowy produkt, którego bez wątpienia trzeba spróbować w Belgii.


Kuchnia Chińska

Dla Chińczyków spożywanie posiłków stanowi pewien rytuał, który jest prawdziwą ucztą wszystkich zmysłów. Dlatego też tak bardzo dbają nie tylko o sam smak, ale także o wygląd i zapach swojego pożywienia. W spożywaniu dań obowiązuje zasada pięciu przemian.


Kuchnia Francuska

Kuchnia francuska kojarzy się z serowym rajem, żabimi udkami i ślimakami. Nie wszystkie dania są przystępne albo możliwe do wykonania za sprawą słabej dostępności do wielu półproduktów i elementów. Jednak Francja to też świat wszelkich tart, bułeczek, rogalików i chrupiącej bezy. Dlatego będziemy skupiać się głównie na słodkiej odsłonie francuskiej kuchni, ze względu na łatwość zdobycia potrzebnych składników.


Kuchnia Grecka

Grecy nie stronią również od słodkości. Ich desery są dość ciężkie, zdecydowanie kaloryczne i bardzo słodkie, ale zwykle doprawiane raczej miodem niż cukrem. Bywają również smażone lub chłodzone, na bazie jogurtu. Do deserów podaje się kawę w miedzianych czajniczkach.


Kuchnia Gruzińska

Kuchnia gruzińska zaliczana jest do tych zdrowych kuchni. Chociaż spożywają duże ilości mięsa i sera, to serwowane do nich dodatki balansują uczucie ciężkości. Poza tym przyprawy, najczęściej pikantne i wyraziste również mają wpływ na to, że potrawy stają się lżejsze.


Kuchnia Hiszpańska

Hiszpania to wspaniały europejski kraj z niezliczonymi atrakcjami historycznymi, rozrywką i co najważniejsze z naszego punktu widzenia – kulinariami. Hiszpanie to ludzie radośni, pełni życia, uśmiechnięci i kolorowi. Taka jest też kuchnia hiszpańska, która zawsze przepełniona jest smakiem, zapachem i kolorem.


Kuchnia Indonezyjska

W Indonezji bardzo duże znaczenie ma sposób spożywania potraw. Ważne jest aby dania spożywać w gronie przyjaciół lub rodziny, a posiłek zaczynał najstarszy jej członek lub mąż. W ten sposób pomagają sobie z naczyniami. Przyrządzaniem potraw i zakupami w Indonezji zajmują się głównie kobiety, które mieszkają w domu. Ciekawostką jest fakt, że w kuchni indonezyjskiej wszystkie potrawy jada się za pomocą sztućców lub rękoma, a nie jak w większości państw azjatyckich pałeczkami. Trzeba zaznaczyć, że nie używa się noża, a zamiast niego łyżki, ponieważ większość potraw jest drobno pokrojona. W tradycyjnych daniach podstawą jest ryż gotowany na parze, który jest otoczony warzywami i zupami, a także potrawami mięsnymi lub rybnymi. Członkowie danej rodziny zbierają się wokół stołu, gdzie na środku stołu stoi naczynie z ryżem i kilkoma innymi potrawami. Każde z dań jest umieszczane w osobnych wspólnych wysokich talerzach lub w miskach i przy każdym jest osobna łyżka, której używa się tylko do danego dania.


Kuchnia Indyjska

Kuchnia hinduska, kuchnia indyjska, przepełniona jest aromatem przypraw i szeroką gamą smaków i kolorów. Jest to z jednej strony kuchnia bardzo prosta w swoim składzie a z drugiej niezwykle pieczołowicie przyprawiona. Kto raz skosztuje kuchni hinduskiej czy też kuchni indyjskiej na zawsze się w niej zakocha. W kuchni tej wykorzystuje się całą paletę niezwykłych składników.


Kuchnia Izraelska

W Izraelu bardzo popularne są targi i stoiska, na których dostaniemy różnorodne warzywa i owoce. Rosną również ogromne ilości pomarańczy, bananów, jabłek, granatów, mango, kaki i wiele innych składników stosowanych w kuchni izraelskiej. Znajdziemy też zioła, papryki i kalafiory.


Kuchnia Japońska

Kuchnia japońska to jedna z najzdrowszych kuchni świata. Wszystko za sprawą świeżych składników oraz sposobu przyrządzania dań. Zazwyczaj podawane są bez niepotrzebnej obróbki termicznej. Są niskokaloryczne, ponieważ do ich przygotowania bardzo rzadko używa się oleju czy masła.


Kuchnia Koreańska

Ciekawą odmianą kuchni koreańskiej jest kuchnia świątynna. Jest to pewien rodzaj kultury, która zakorzeniła się na dobre w koreańskich świątyniach buddyjskich. Każde danie podawane jest osobno, a spożywane powoli. Ma to na celu oddanie czci osobom, które przyrządziły posiłek.


Kuchnia Laotańska

W kuchni laotańskiej popularne jest popijanie dań piwem głównie Beer Lao, którego odmiana beczkowa dostępna jest tylko w piwnicach Wientianu. Natomiast ciemne i słodkawe piwo palmowe Lao Bia jest produkowane w Sawannakhécie. Jest bardzo orzeźwiające i trzeba zaznaczyć że powstaje z ryżu a nie z chmielu, jęczmienia czy pszenicy co jest bardzo istotne. Smakuje wyjątkowo i jest pyszne. Produkuje się także ryżowa wódkę lao – lao, która pita jest samodzielnie lub popija się ją wodą. W domach w Laosie picie wódki ma postać rytualną, ponieważ pierwszy kieliszek składa się w ofierze duchom domowym. Goście, aby nie urazić gospodarzy muszą również wypić co najmniej jedną kolejkę. Na wsiach pędzona jest słabsza odmiana wódki do której na etapie fermentacji dodaje się nieprzegotowaną wodę, co jest niebezpieczne dla zdrowia. Pije się ją przez rurki trzcinowe ze wspólnego dzbanka. Popularna jest także miejscowa kawa, którą podaje się jako mocny i bardzo słodki napój. Często dodaje się do niej mleko skondensowane.

Czytaj więcej o kuchni laotańskiej
Zobacz przepisy kuchni laotańskiej


Kuchnia Meksykańska

Czym charakteryzuje się kuchnia meksykańska? To w pierwszej kolejności świat przypraw. Znajdziemy w niej przyprawy różnego rodzaju niespotykane w innych kuchniach świata. Po drugie to kuchnia aromatycznych warzyw i owoców dojrzewających w promieniach słońca. Po trzecie to oczywiście wyjątkowe smaki mięsne, rybne i owoców morza.


Kuchnia Niemiecka

Kuchnia niemiecka należy do najmniej zdrowych w całej Europie. Jest zdecydowanie zbyt obfita w kwasy tłuszczowe nasycone i węglowodany, także cukier, a zawiera mało świeżych warzyw i owoców. Na jej korzyść przemawia prawdopodobnie jedynie częste wykorzystanie kiszonej kapusty.


Kuchnia Peruwiańska

Kuchnia peruwiańska jest to ogół tradycji kulinarnych Peru, które wywodzą swe korzenie z tradycji ludów andyjskich oraz kuchni europejskich. Wykazuje duże zróżnicowanie terytorialne. Charakteryzuje się kilkoma tysiącami odmian ziemniaków, które są najpopularniejszym składnikiem potraw. W kuchni peruwiańskiej są ziemniaki żółte, czyli papa amarilla i słodkie camote. Zazwyczaj podawane są smażone lub pieczone, faszerowane mięsem, jajkami, cebulą lub polane sosem. Ponadto słynie z owoców i warzyw, owoców morza, ryb i mięs, różnej odmiany kukurydzy oraz z żółtej ostrej papryczki aji.


Kuchnia Polska

Nasza tradycyjna kuchnia przekazywana z pokolenia na pokolenie przez babcie i mamy. Smak naszego dzieciństwa, do każdy chętnie wraca, mimo poznania innych wykwintnych kuchni z różnych stron świata. Kuchnia Polska kojarzy się przede wszystkim z pierogami, kluskami, bigosem, grochówką, kiszonkami. Nie sposób wymienić wszystkie nasze narodowe potrawy, których jest mnóstwo i różnią się w zależności od regionu.


Kuchnia Portugalska

W kuchni portugalskiej bardzo dużym powodzeniem cieszą się wina. Mała Portugalia była 9 producentem tego trunku na świecie w 1999 r. i zajęła 2 miejsce pod względem jego spożycia. W Portugalii można wyróżnić osiem regionów słynących z produkcji win. Najsłynniejsze i najbardziej uznane na całym świecie wina to porto lub madera. Porto jest mocnym trunkiem, które powstaje z fermentującego soku winogron, gdzie w procesie fermentacji dodaje się brandy. Leżakuje w beczkach, aż do wiosny, a następnie dojrzewa w piwnicach. Wyróżnia się cztery gatunki, które różnią się kolorem i są: rubinowe, lekko brązowe, czerwone i białe. Natomiast madera również jest mocnym trunkiem, do którego podczas fermentacji dodaje się destylowany alkohol. Można wyróżnić kilka gatunków, które różnią się od siebie smakiem np. bardzo słodkie lub półwytrawne i zawartością alkoholu. Nazwę wzięło oczywiście od wyspy, z której pochodzi. Coraz większym uznaniem cieszy się młode Vinho verde, którego nazwa odnosi się do młodości i świeżości wina.


Kuchnia Rosyjska

Wbrew pozorom kuchnia rosyjska wcale nie jest przesadnie ciężka i grzeszna. Owszem, znajdziemy w niej sporo kalorycznych deserów i majonezowych sałatek, ale ogólny udział warzyw, ryb i pełnoziarnistych zbóż jest imponujący. Na pochwałę zasługuje także wykorzystanie świeżych produktów.


Kuchnia Skandynawska

Czy Skandynawia może nas zaskoczyć swoją kuchnią? Okazuje się, że tak. Kuchnia skandynawska to wbrew obiegowej opinii nie jest kuchnia nudna. Królują w niej oczywiście ryby i owoce morza, ale nie brak w niej również dań mięsnych oraz ciężkich i kalorycznych potraw. Nie dziwi to, gdyż w klimacie skandynawskim potrzebujemy trochę więcej kalorii niż na plażach śródziemnomorskich.


Kuchnia Surinamska

W surinamskiej kuchni niezastąpiony jest Nasi, czyli ryż. Surinamskie nasi swoją wyjątkowość zawdzięcza lokalnym przyprawom z którymi został usmażony, a także często wykorzystywanej paście krewetkowej lub suszonym krewetkom. Podaje się je jako danie obiadowe lub jako danie bankietowe. Aby surinamskie nasi było pyszne najpierw trzeba ugotować ryż i pozostawić do ostygnięcia na 2-3 godziny. Następnie podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem na patelni i ubić jajka jak do omletu. Na patelnię wlać ubite jajka, smażyć przez chwilę, a kiedy wyschną dodać do nich ryż. Do środka należy dodać przyprawy, sos sojowy i pastę krewetkową. Wszystko razem wymieszać i posypać drobno posiekaną nacią selera. Ponadto ryż można podawać z jajkiem sadzonym lub świeżymi warzywami, najczęściej ogórkiem, który jest w kuchni surinamskiej bardzo popularny. Surinmaczycy mają wiele pomysłów na przepisy na nasi czyli ryż. Warto wiedzieć, że oryginalne Nasi pochodzi z kuchni chińskiej, gdzie jest po prostu “smażonym ryżem”.


Kuchnia Sycylijska

Kuchnia sycylijska jest to ogół wszystkich tradycji kulinarnych, które istniały na Sycylii w ciągu ostatnich dwóch tysiącleci. Ma wiele wspólnego z kuchnią włoską oraz wpływy z kuchni greckiej, hiszpańskiej, francuskiej i arabskiej. Kuchnia sycylijska jest prosta i bazuje na składnikach, które można w prosty sposób uprawiać lub złapać. Ponadto jest barwna i pełna słodkich oraz świeżych smaków. Podstawą tej kuchni są warzywa i owoce takie jak: pomidory, bakłażany, papryki, karczochy, wspaniałe słodkie cytrusy, a także oliwki, z których produkowana jest charakterystyczna i bardzo intensywna w smaku oliwa. W wielu gospodarstwach produkowana jest ręcznie i można ją dostać jedynie na Sycylii. Z warzyw powstaje wiele potraw, które są dodawane do makaronów, mięs, ryb i owoców morza. Przyrządza się z nich doskonałe przekąski, zupy i zapiekanki.


Kuchnia Tajska

Kuchnia tajska, według wielu ludzi jest najpyszniejszą kuchnią świata. Potwierdzenie tego faktu można znaleźć w ostatnich rankingach, gdzie zapytano kucharzy, blogerów i podróżników o ich ulubioną kuchnię. We wszystkich kategoriach wygrała kuchnia tajska. Cechuje się ona niezwykłym bogactwem produktów, smaków i przypraw. Podstawą kuchni tajskiej jest oczywiście ryż. Ale kojarzona jest głównie z niezwykle aromatycznych zup.


Kuchnia Turecka

Kuchnia turecka słynie ze wspaniałych łakoci, na których czele stoi wytwarzana z masy sezamowej chałwa o przeróżnych smakach. Pełno tutaj orzechowych dodatków i bakalii oraz miodu i słodkich syropów, które dodaje się do ciast i ciasteczek. Przykładem jest słodka i kleista baklava.


Kuchnia Ukraińska

Na każdym kroku mając styczność z kuchnią ukraińską zauważa się wpływ “Wielkiego Głodu”. Porcje w kuchni ukraińskiej są duże i bogate. Potrawy są głównie mięsne, mączne i ziemniaczane. Oczywiście spotkać tam można pierogi, placki i pyszne zupy oraz gulasze i mięsa przyrządzane na różne sposoby. Kuchnia ukraińska przypomina bardzo kuchnię polską i rosyjską. Jesteśmy wszak w jednej kulinarnej rodzinie.


Kuchnia Węgierska

Kuchnia Węgierska, czyli kuchnia naszych dalekich sąsiadów z południa pełna jest aromatycznych przypraw i pikanterii. Często kojarzy nam się z ciężkimi daniami, lecz są to także lekkie, wiosenne potrawy. Warto spróbować kuchni węgierskiej tak innej od naszej a jednocześnie tak nam bliskiej.


Kuchnia Wietnamska

Kuchnia wietnamska odznacza się na tle innych kuchni nietypowymi napojami. Jednym z nich jest napój z ptasich gniazd i białego grzyba, który produkuje galaretowate, białe owocniki. Jest to produkt luksusowy, który ma słodki smak przypominający wanilię. Można również spróbować bardziej tradycyjnych napojów takich jak herbata zielona, która ma dużo wartości odżywczych, herbata jaśminowa z dużą ilością lodu i czysty sok z trawy cukrowej. Ponadto słynie z pysznych tradycyjnych deserów, których jest bardzo dużo. Najpopularniejsze są suszone owoce, które podaje się samodzielnie lub z syropami oraz ciasta ryżowe na słodko. Jednym z deserów, który zasługuje na uwagę jest z pewnością deser Che, czyli słodki kisiel, który zawsze zrobiony jest na bazie czegoś co nadaje klejącą konsystencję. Powstaje z połączenia różnorodnych dodatków jednak najpopularniejszy jest ten z bananów, cukru i fasoli. Można kupić go na ulicy w kubeczkach, w knajpach w szklankach, w chińskich knajpach w miseczkach, a w sklepach spożywczych w zafoliowanych kubkach.


Kuchnia Włoska

Jedna z najpopularniejszych kuchni, za sprawą różnorodnych makaronów, bagietek oraz włoskiej pizzy. Kuchnia nasycona chrupiącymi warzywami, świeżymi ziołami, owocami morza oraz serami o intensywnym aromacie. Podczas posiłków włosi celebrują chwile spędzane z bliskimi, delektują się zarówno smakiem potraw jak i atmosferą. Powinniśmy brać z nich przykład i zwolnić od pędu codzienności, poprzez celebrowanie takich właśnie wspólnie spędzanych chwil! Włoskie przyjemności zwieńczone znanymi na cały świat deserami: tiramisu, zabaglione, cannoli sycylijskie. A na koniec jeszcze kropka w postaci Espresso.


Kuchnia Żydowska

Trudno wyobrazić sobie zdrowszą kuchnię niż żydowska. Pozbawiona wołowiny i tłuszczu wieprzowego, jest przede wszystkim rozmaita i kolorowa, co oznacza, że w posiłkach nie brakuje witamin,minerałów i antyoksydantów. Kuchnia żydowska to niewyczerpywalne źródło inspiracji.