Przepis | Strona główna | Kuchnie świata

Kuchnie świata

W obecnych czasach globalizacji, wymiany informacji i błyskawicznego transportu, kuchnie świata stały się dostępne jak nigdy w każdym zakątku globu. Na wyciągnięcie ręki są składniki kulinarne pochodzące z najdalszych krajów świata. Informacja o przepisach kulinarnych różnych kuchni świata dostępna jest pod kilkoma klikami komputera. Mobilność społeczeństw sprawia, że ludzie podróżują i poznają kulinarne smaki krajów, które odwiedzili. Dlatego więc możemy poznawać kuchnie świata i cieszyć się nimi w naszej własnej kuchni.

W serwisie prostepesto.pl opisujemy kuchnie ze wszystkich zakątków naszego globu. Można tu znaleźć przepisy i poczytać o kuchniach świata takich jak: amerykańska, angielska, arabska, argentyńska, azjatycka, chińska, francuska, grecka, gruzińska, hiszpańska, indyjska, izraelska, japońska, koreańska, meksykańska, niemiecka, polska, rosyjska, skandynawska, tajska, turecka, ukraińska, węgierska, włoska, żydowska.


Kuchnia Amerykańska

Kuchnia amerykańska to połączenie wielu różnych stylów kulinarnych z całego świata. Mimo to sama w sobie pozostaje wyjątkowa i niepowtarzalna. Jedna z najbardziej rozkosznych kuchni, idealna dla fanów grillowanej wołowiny z sosem BBQ, smażonych krążków cebulowych i Coca – Coli. Co za tym idzie, nie należy do najzdrowszych i dietetycznych ale jest obłędnie smaczna.


Kuchnia Angielska

Kuchnia Angielska może wydawać się nudną, miałką i bez smaku. Nic bardziej mylnego. Wykorzystuje się w niej paletę smaków i aromatów. Mimo, że bardzo prosta to zadowoli podniebienia nawet największych smakoszy. Znana z pożywnych śniadań i przepysznych deserów jest godna polecenia i wyróżnienia na forum ProstePesto.pl.


Kuchnia Arabska

Orientalna kuchnia tysiąca i jednego smaku, pachnąca gamą rozkosznych przypraw. Sycące kasze takie jak kuskus i bulgur. Chałwa znana i lubiana na całym świecie. Pasta humus która skradła serca szczególnie wegetarian i wegan. W zależności od rejonu, kuchnia arabska to także gatunki mięsa: baranina, wołowina oraz ryby. Kuchnia ta jest na tyle rozmaita, że każdy znajdzie tutaj coś co pokocha od pierwszego kęsa. Kiedy ktoś je, niech używa prawej ręki, podobnie jak przy piciu, bo szatan używa do tego celu lewej ręki.


Kuchnia Argentyńska

Bez wątpienia kuchnią argentyńską uraczą się osoby ceniące sobie smak grillowanego mięsa i pikantnej pieczeni oraz lubiące popijać sobie yerba mate zamiast tradycyjnej małej czarnej. Zaletą kuchni argentyńskiej są także wyborne wina, którymi raczą się koneserzy z całego globu.


Kuchnia Azjatycka

Jedna z najzdrowszych kuchni świata bazująca na harmonii orientalnych smaków. U nas najbardziej znana pod postacią sajgonek, sushi oraz kimchi. Wytrawny aromat potrawy, często przełamany orzeźwiającym dodatkiem jak mango, limonka czy mleczko kokosowe. Jednak całość pozostaje w subtelnej wielopoziomowej kompozycji. Podsumowując kuchnia azjatycka jest niezwykle zdrową alternatywą, zapewniającą długowieczność.


Kuchnia Chińska

Dla Chińczyków spożywanie posiłków stanowi pewien rytuał, który jest prawdziwą ucztą wszystkich zmysłów. Dlatego też tak bardzo dbają nie tylko o sam smak, ale także o wygląd i zapach swojego pożywienia. W spożywaniu dań obowiązuje zasada pięciu przemian.


Kuchnia Francuska

Kuchnia francuska kojarzy się z serowym rajem, żabimi udkami i ślimakami. Nie wszystkie dania są przystępne albo możliwe do wykonania za sprawą słabej dostępności do wielu półproduktów i elementów. Jednak Francja to też świat wszelkich tart, bułeczek, rogalików i chrupiącej bezy. Dlatego będziemy skupiać się głównie na słodkiej odsłonie francuskiej kuchni, ze względu na łatwość zdobycia potrzebnych składników.


Kuchnia Grecka

Grecy nie stronią również od słodkości. Ich desery są dość ciężkie, zdecydowanie kaloryczne i bardzo słodkie, ale zwykle doprawiane raczej miodem niż cukrem. Bywają również smażone lub chłodzone, na bazie jogurtu. Do deserów podaje się kawę w miedzianych czajniczkach.


Kuchnia Gruzińska

Kuchnia gruzińska zaliczana jest do tych zdrowych kuchni. Chociaż spożywają duże ilości mięsa i sera, to serwowane do nich dodatki balansują uczucie ciężkości. Poza tym przyprawy, najczęściej pikantne i wyraziste również mają wpływ na to, że potrawy stają się lżejsze.


Kuchnia Hiszpańska

Hiszpania to wspaniały europejski kraj z niezliczonymi atrakcjami historycznymi, rozrywką i co najważniejsze z naszego punktu widzenia – kulinariami. Hiszpanie to ludzie radośni, pełni życia, uśmiechnięci i kolorowi. Taka jest też kuchnia hiszpańska, która zawsze przepełniona jest smakiem, zapachem i kolorem.


Kuchnia Indyjska

Kuchnia hinduska, kuchnia indyjska, przepełniona jest aromatem przypraw i szeroką gamą smaków i kolorów. Jest to z jednej strony kuchnia bardzo prosta w swoim składzie a z drugiej niezwykle pieczołowicie przyprawiona. Kto raz skosztuje kuchni hinduskiej czy też kuchni indyjskiej na zawsze się w niej zakocha. W kuchni tej wykorzystuje się całą paletę niezwykłych składników.


Kuchnia Izraelska

W Izraelu bardzo popularne są targi i stoiska, na których dostaniemy różnorodne warzywa i owoce. Rosną również ogromne ilości pomarańczy, bananów, jabłek, granatów, mango, kaki i wiele innych składników stosowanych w kuchni izraelskiej. Znajdziemy też zioła, papryki i kalafiory.


Kuchnia Japońska

Kuchnia japońska to jedna z najzdrowszych kuchni świata. Wszystko za sprawą świeżych składników oraz sposobu przyrządzania dań. Zazwyczaj podawane są bez niepotrzebnej obróbki termicznej. Są niskokaloryczne, ponieważ do ich przygotowania bardzo rzadko używa się oleju czy masła.


Kuchnia Koreańska

Ciekawą odmianą kuchni koreańskiej jest kuchnia świątynna. Jest to pewien rodzaj kultury, która zakorzeniła się na dobre w koreańskich świątyniach buddyjskich. Każde danie podawane jest osobno, a spożywane powoli. Ma to na celu oddanie czci osobom, które przyrządziły posiłek.


Kuchnia Meksykańska

Czym charakteryzuje się kuchnia meksykańska? To w pierwszej kolejności świat przypraw. Znajdziemy w niej przyprawy różnego rodzaju niespotykane w innych kuchniach świata. Po drugie to kuchnia aromatycznych warzyw i owoców dojrzewających w promieniach słońca. Po trzecie to oczywiście wyjątkowe smaki mięsne, rybne i owoców morza.


Kuchnia Niemiecka

Kuchnia niemiecka należy do najmniej zdrowych w całej Europie. Jest zdecydowanie zbyt obfita w kwasy tłuszczowe nasycone i węglowodany, także cukier, a zawiera mało świeżych warzyw i owoców. Na jej korzyść przemawia prawdopodobnie jedynie częste wykorzystanie kiszonej kapusty.


Kuchnia Polska

Nasza tradycyjna kuchnia przekazywana z pokolenia na pokolenie przez babcie i mamy. Smak naszego dzieciństwa, do każdy chętnie wraca, mimo poznania innych wykwintnych kuchni z różnych stron świata. Kuchnia Polska kojarzy się przede wszystkim z pierogami, kluskami, bigosem, grochówką, kiszonkami. Nie sposób wymienić wszystkie nasze narodowe potrawy, których jest mnóstwo i różnią się w zależności od regionu.


Kuchnia Rosyjska

Wbrew pozorom kuchnia rosyjska wcale nie jest przesadnie ciężka i grzeszna. Owszem, znajdziemy w niej sporo kalorycznych deserów i majonezowych sałatek, ale ogólny udział warzyw, ryb i pełnoziarnistych zbóż jest imponujący. Na pochwałę zasługuje także wykorzystanie świeżych produktów.


Kuchnia Skandynawska

Czy Skandynawia może nas zaskoczyć swoją kuchnią? Okazuje się, że tak. Kuchnia skandynawska to wbrew obiegowej opinii nie jest kuchnia nudna. Królują w niej oczywiście ryby i owoce morza, ale nie brak w niej również dań mięsnych oraz ciężkich i kalorycznych potraw. Nie dziwi to, gdyż w klimacie skandynawskim potrzebujemy trochę więcej kalorii niż na plażach śródziemnomorskich.


Kuchnia Tajska

Kuchnia tajska, według wielu ludzi jest najpyszniejszą kuchnią świata. Potwierdzenie tego faktu można znaleźć w ostatnich rankingach, gdzie zapytano kucharzy, blogerów i podróżników o ich ulubioną kuchnię. We wszystkich kategoriach wygrała kuchnia tajska. Cechuje się ona niezwykłym bogactwem produktów, smaków i przypraw. Podstawą kuchni tajskiej jest oczywiście ryż. Ale kojarzona jest głównie z niezwykle aromatycznych zup.


Kuchnia Turecka

Kuchnia turecka słynie ze wspaniałych łakoci, na których czele stoi wytwarzana z masy sezamowej chałwa o przeróżnych smakach. Pełno tutaj orzechowych dodatków i bakalii oraz miodu i słodkich syropów, które dodaje się do ciast i ciasteczek. Przykładem jest słodka i kleista baklava.


Kuchnia Ukraińska

Na każdym kroku mając styczność z kuchnią ukraińską zauważa się wpływ “Wielkiego Głodu”. Porcje w kuchni ukraińskiej są duże i bogate. Potrawy są głównie mięsne, mączne i ziemniaczane. Oczywiście spotkać tam można pierogi, placki i pyszne zupy oraz gulasze i mięsa przyrządzane na różne sposoby. Kuchnia ukraińska przypomina bardzo kuchnię polską i rosyjską. Jesteśmy wszak w jednej kulinarnej rodzinie.


Kuchnia Węgierska

Kuchnia Węgierska, czyli kuchnia naszych dalekich sąsiadów z południa pełna jest aromatycznych przypraw i pikanterii. Często kojarzy nam się z ciężkimi daniami, lecz są to także lekkie, wiosenne potrawy. Warto spróbować kuchni węgierskiej tak innej od naszej a jednocześnie tak nam bliskiej.


Kuchnia Włoska

Jedna z najpopularniejszych kuchni, za sprawą różnorodnych makaronów, bagietek oraz włoskiej pizzy. Kuchnia nasycona chrupiącymi warzywami, świeżymi ziołami, owocami morza oraz serami o intensywnym aromacie. Podczas posiłków włosi celebrują chwile spędzane z bliskimi, delektują się zarówno smakiem potraw jak i atmosferą. Powinniśmy brać z nich przykład i zwolnić od pędu codzienności, poprzez celebrowanie takich właśnie wspólnie spędzanych chwil! Włoskie przyjemności zwieńczone znanymi na cały świat deserami: tiramisu, zabaglione, cannoli sycylijskie. A na koniec jeszcze kropka w postaci Espresso.


Kuchnia Żydowska

Trudno wyobrazić sobie zdrowszą kuchnię niż żydowska. Pozbawiona wołowiny i tłuszczu wieprzowego, jest przede wszystkim rozmaita i kolorowa, co oznacza, że w posiłkach nie brakuje witamin,minerałów i antyoksydantów. Kuchnia żydowska to niewyczerpywalne źródło inspiracji.