Strona główna Encyklopedia składników kulinarnych

Encyklopedia składników kulinarnych

W naszej kuchni staramy się gotować prosto. Lecz proste gotowanie nie oznacza ograniczoną ilość produktów. Stąd też w naszej kuchni używamy wielu składników. Zawsze staramy się, aby były najwyższej jakości i wyprodukowane (uprawiane, wyhodowane) w sposób najbardziej ekologiczny i zdrowy. Staramy się też w jak największym stopniu korzystać z naszych domowych składników uprawianych w ogródkach.

Zestawienie rodzajowe składników kulinarnych

Poniżej przedstawiamy listę składników, które wykorzystaliśmy do tej pory w naszych przepisach kulinarnych prezentowanych w witrynie prostepesto.pl. Staramy się też na bieżąco opisywać dane składniki tworząc swoistą encyklopedię składników kulinarnych. Jeśli dany składnik na poniższej liście jest podlinkowany (da się w niego kliknąć) to zapraszamy do kliknięcia i poczytania więcej o nim.


Owoce:

Zaczynając od najpyszniejszej i najbardziej zdrowej części encyklopedii czyli od owoców. Żadna kuchnia świata nie może obyć się bez świeżych i aromatycznych owoców. Dlatego nie zabrakło ich także w zestawieniu składników kulinarnych używanych w kuchni ProstePesto. Jest to też druga najliczniejsza grupa, po grupie warzywnej, składników kuchennych. Owoce w kuchni stosowane są najczęściej do deserów i wypieków. Przygotowujemy je w postaci surowej albo przetworzonej na konfitury. Możemy z nich robić także napoje takie jak soki i kompoty. Owoce świetnie także komponują się z mięsem.

Owoce wykorzystywane w kuchni:

Agrest, Aloes, Ananas, Arbuz, Awokado, Banan, Borówki, Brzoskwinia, Chia, Cytryna, Czarna porzeczka, Czerwona porzeczka, Czereśnie, Figa, Granat, Grejpfrut, Gruszka, Jabłko, Jagody, Jeżyny, Kaki, Kasztany jadalne, Kiwi, Kokos, Limonka, Maliny, Mandarynka, Mango, Marakuja, Melon, Morela, Nektarynka, Oliwki, Owoce leśne, Papaja, Pigwa, Pomarańcza, Pomelo, Porzeczka, Poziomka, Rabarbar, Śliwka, Truskawka, Winogrono, Wiśnia, Żurawina,


Warzywa:

Jak wspomniano powyżej, warzywna grupa składników kulinarnych jest najliczniejsza. Dzieje się tak z dwóch głównych powodów. Po pierwsze, mamy do dyspozycji ogrom produktów warzywnych. Na rynku dostępne są wszelakie warzywa, które zaspokoją gusta smakowe wszystkich, nawet największych niejadków. Większość z nich można dodatkowo uprawiać we własnym ogrodzie. Po drugie, to warzywa powinny obecnie stanowić podstawowe składniki piramidy żywieniowej. Nie bójmy się więc próbować smaku nowych warzyw, wprowadzajmy je do naszej diety i cieszmy się możliwością jakie daje nam obecny rynek – możliwością łatwego dostępu do wszelakich warzyw.

Warzywa wykorzystywane w kuchni:

Bakłażan, Bataty, Bób, Botwinka, Brokuły, Brukselka, Burak, Cebula, Chrzan, Ciecierzyca, Czosnek, Cukinia, Cykoria, Dynia, Fasola, Fasolka szparagowa, Groch, Groszek, Jarmuż, Kabaczek, Kalafior, Kalarepa, Kapusta czerwona, Kapusta biała, Młoda kapusta, Kapusta pekińska, Karczochy, Koper włoski, Korniszon, Kukurydza, Kwiaty cukinii, Marchewka, Ogórek, Ogórek kiszony, Ogórek konserwowy, Pak choi, Papryczka chili, Papryczka jalapeño, Papryka, Pietruszka, Pomidory, Por, Rukola, Roszponka, Rzodkiewka, Sałata, Sałata lodowa, Seler, Seler korzeniowy, Seler naciowy, Soczewica, Szczaw, Szczypiorek, Szparagi, Szpinak, Topinambur, Wężymord, Ziemniaki,


Orzechy:

Orzechy od wieków były cenione za swoje walory. Zarówno za walory smakowe jak i wartości odżywcze. Są niezastąpionymi bombami mikroelementów. Bardzo pożywne, lekkie, stanowiły doskonałe zapasy na długie wyprawy. Obecnie orzechy dodają smaku wielu potrawom, dzięki intensywności ich smaku i wyjątkowemu aromatowi. Są też doskonałą przekąską i przegryzką gdy dopadnie nas głód.

Orzechy wykorzystywane w kuchni:

Bakalie, Daktyle, Orzechy laskowe, Migdały, Pini, Pistacje, Słonecznik, Orzechy włoskie, Orzeszki ziemne,


Produkty sypkie:

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez produktów sypkich, które z jednej strony są podstawą wszelakich wypieków (jak mąki) a z drugiej strony stanowią bazę wielu dań obiadowych (kasze, ryż, makarony). Dlatego też liczną grupę produktów wykorzystywanych w naszej kuchni stanowią produkty sypkie. Ich duże zróżnicowanie pozwala na pełną, zróżnicowaną i zdrową dietę.

Sypkie produkty wykorzystywane w kuchni:

Bulgur, Cukier, Cukier biały, Cukier puder, Cukier trzcinowy, Grysik, Kasza, Kasza jaglana, Kasza gryczana, Kasza jęczmienna, Kasza manna, Kasza orkiszowa, Kasza pęczak, Kuskus, Komosa ryżowa, Makaron, Makaron lasagne, Mak, Makaron spaghetti, Mąka, Mąka kokosowa, Mąka kukurydziana, Mąka orkiszowa, Mąka pszenna, Mąka ziemniaczana, Mąka żytnia, Otręby, Pęczak, Ryż, Ryż biały, Ryż czerwony, Ryż czarny,


Nabiał:

Poza owocami i warzywami to właśnie nabiał stanowi ważny element codziennej diety. Do lamusa przechodzi moda na bycie uczulonym na laktozę (podobnie jak moda na bycie uczulonym na gluten) więc do łask wracają produkty nabiałowe. Wśród nich można wymienić produkty mleczne nieprzetworzone jak mleko, śmietana, maślanka, jogurt, ale też sery, których ilość czasami potrafi wprawić nas w zakłopotanie. I podobnie jak z innymi produktami – cieszmy się otwartym rynkiem i dostępem do szerokiej gamy produktów nabiałowych z całego świata.

Nabiał wykorzystywany w kuchni:

Bita śmietana, Camembert, Cheddar, Feta, Gouda, Jajko, Jogurt, Jogurt grecki, Kefir, Margaryna, Mascarpone, Masło, Maślanka, Mleko, Mozzarella, Parmezan, Ser biały, Ser pleśniowy, Serek homogenizowany, Serek kanapkowy, Serek wiejski, Ser żółty, Śmietana, Twaróg,


Mięsa:

A teraz coś dla mięsożerców, do których także i my się zaliczamy. Mimo, że ceny mięsa szybują w górę a przystępne cenowe pozostają tylko te marnej jakości, warto jednak kupować dobre mięsa. Zarówno te surowe jak i te przetworzone. Wędliny warto kupować ze sprawdzonych źródeł albo też robić je w domu z dobrych gatunkowo mięs. W naszej strefie klimatycznej spożywanie mięsa było bardzo istotne w codziennym żywieniu. Syciło i dostarczało wielu kalorii. Stąd też kuchnia polska to głównie kuchnia mięsna.

Mięsa wykorzystywane w kuchni:

Antrykot, Biała kiełbasa, Boczek, Boczek gotowany, Boczek wędzony, Cielęcina, Dziczyzna, Gęsina, Golonka, Indyk, Jagnięcina, Kabanosy, Kaczka, Karkówka, Kiełbasa, Kiełbasa wędzona, Kebab, Królik, Kurczak, Mięso dzika, Mięso mielone, Mięso mielone drobiowe, Mięso mielone wołowe, Mięso mielone wieprzowe, Mięso mielone wieprzowo – wołowe, Pasztet, Parówki, Perliczka, Pieczone mięso, Podroby, Rostbef, Salami, Sarnina, Schab, Smalec, Stek, Szynka, Szynka parmeńska, Szynka wędzona, T-bone, Wieprzowina, Wołowina, Żeberka,


Ryby i owoce morza:

Mamy wrażenie, że z upływającym czasem zapominamy o rybach. Kiedyś często gościły na naszych stołach, dziś stanowią rzadkość. Może być to spowodowane wysoką ceną ryb oraz brakiem dostępu do zdrowych ryb. Wśród owoców morza królują krewetki, ale zapominamy o innych pysznych i odżywczych owocach morza. Sprawmy więc wspólnie, aby ryby powróciły na nasze stoły a owoce morza były odkrywane i poznawane.

Ryby i owoce morza wykorzystywane w kuchni:

Amur, Barramundi, Dorada, Dorsz, Halibut, Homar, Kalmary, Karp, Krab, Krewetki, Langusta, Łosoś, Łosoś wędzony, Małże, Mintaj, Makrela, Ośmiornica, Przegrzebki, Pstrąg, Sandacz, Sola, Szczupak, Szprotki, Śledzie, Tuńczyk, Żabnica,


Zioła i przyprawy:

Nie wyobrażam sobie kuchni bez przypraw. I nie mówimy tu tylko o soli i pieprzu. Dzięki globalizacji, możemy poznawać przyprawy ze wszystkich zakątków świata, zwłaszcza z Indii czyli królestwa przypraw i smaków. Jeśli natomiast chodzi o zioła, to nasza polska tradycja obfitowała w zioła. Zielarstwo w Polsce było bardzo popularne nie tak dawno temu. Nasze babcie i prababcie potrafiły z lasu i łąki przynieść do kuchni niesamowite zioła. Niestety wiedza ta ulega zapomnieniu i obecnie możemy się cieszyć ograniczoną ilością ziół.

Zioła i przyprawy wykorzystywane w kuchni:

Anyż, Bazylia, Chili, Cukier, Cukier puder, Cukier trzcinowy, Cukier wanilinowy, Curry, Cynamon, Cząber, Gałka muszkatołowa, Goździk, Imbir, Kakao, Kolendra, Koper, Koperek, Ksylitol, Kumin, Kurkuma, Kwiat lipy, Majeranek, Mięta, Natka pietruszki, Oregano, Pieprz czarny, Rozmaryn, Sól, Tymianek, Wanilia, Ziele angielskie,


Grzyby:

Grzyby to element kuchni słowiańskiej. Gdy na zachodzie znają i stosują wyłącznie pieczarki, my mamy w swojej kuchni wszelakie grzyby jadalne. Nie mają wiele składników odżywczych, ale mają coś, za co je tak cenimy. A mianowicie mają cudowny aromat. Grzyby dodane do sosu, zupy, bigosu czy też pieczeni, niesamowicie zmieniają jej aromat. Pielęgnujmy więc to co jest tak cenne w polskiej kuchni i zajadajmy się wszelakimi grzybami w różnej postaci. Także tymi grzybami z odległych krajów jak shitake czy mun.

Grzyby wykorzystywane w kuchni:

Borowik, Boczniak, Grzyby marynowane, Grzyby suszone, Kurka, Maślak, Mun, Opieniek, Pieczarka, Podgrzybek, Prawdziwek, Rydz, Trufla, Shitake,


Inne:

W tym miejscu przedstawiamy inne produkty kulinarne, które nie pasowały nam do pozostałych kategorii, nie chcieliśmy tworzyć dla nich oddzielnej kategorii, więc postanowiliśmy je zgrupować w jednym miejscu w dziale “inne produkty spożywcze”. Są bardzo zróżnicowane, może kiedyś uporządkujemy je jeśli uda nam się uzbierać ich więcej do budowy kolejnych kategorii.

Inne produkty wykorzystywane w kuchni:

Biała czekolada, Bułka tarta, Czekolada, Czekolada mleczna, Drożdże, Dżem, Gorzka czekolada, Herbata, Hibiskus, Karmel, Kawa, Kiełki, Marcepan, Melisa, Miód, Mleko kokosowe, Mleko migdałowe, Mleko skondensowane, Mleko sojowe, Mleko w proszku, Ocet, Rodzynki, Sezam, Soda oczyszczona, Syrop klonowy, Szałwia, Trawa cytrynowa, Zielona herbata, Żelatyna,


Półprodukty:

W kuchni nie zawsze możemy wszystko przygotować od podstaw. Nie przejmujmy się tym tylko sięgajmy po półprodukty albo inne gotowe produkty, które staną się dla nas składnikiem naszych potraw. Korzystajmy z nich. Nie bójmy się używać ich. Nikt z nas nie wymaga, aby podczas gotowania, gdy musimy dodać na przykład majonez – abyśmy sami ten majonez zrobili. Także w myśl zasady “nie wyrzucamy jedzenia” możemy z nich przygotować inne dania. Bulion może stać się bazą innej zupy a inne produkty mogą być świetnymi dodatkami.

Półprodukty wykorzystywane w naszej kuchni:

Beza, Biszkopt, Bolognese, Bruschetta, Bryndza, Budyń, Bulion, Bulion drobiowy, Bulion Warzywny, Bulion wołowy, Burger, Chałwa, Frytki, Galaretka, Gofry, Grzanki, Ketchup, Kisiel, Kiszona kapusta, Majonez, Makaron, Musztarda, Nutella, Olej, Olej kokosowy, Oliwa, Prażona cebula, Rosół, Skwarki, Sos sojowy,


Alkohole:

Mimo, że alkohole są tylko dla pełnoletnich, w swojej kuchni także możemy je wykorzystać. Najczęściej wykorzystuje się wino do uszlachetnienia smaku sosów, wódkę i spirytus do ciast a także nalewki i alkohole smakowe do deserów. Piwo także jest świetnym składnikiem kulinarnym. Wspominając choćby kurczaka pieczonego w piwie lub na piwie. Ale to nie wszystkie alkohole, jakie można wykorzystać w kuchni. W naszych przepisach wykorzystujemy także inne alkohole wszelakich gatunków.

Alkohole wykorzystywane w kuchni:

Advocaat, Adwokat, Amaretto, Baileys, Becherovka, Biały rum, Brandy, Burbon, Bourbon, Champagne, Cognac, Gin, Jagermeister, Koniak, Likier, Metaxa, Nalewka, Piwo, Prosecco, Rum, Sangria, Spirytus, Szampan, Tequila, Wermut, Whiskey, Whisky, Wino, Wino białe, Wino czerwone, Wino musujące, Wino różowe, Wódka,


Pieczywo:

Pieczywo od zawsze jest podstawą każdej kuchni świata. Mimo, że najnowsze piramidy żywieniowe mówią o konieczności umieszczania na jej spodzie warzyw i owoców, to jednak pieczywo wiedzie tu prym. I nie ma znaczenia czy popatrzymy na kuchnię polską, kuchnię indyjską, włoską, francuską, meksykańską czy inną. Pieczywo zawsze stanowiło podstawę żywienia. My również w swojej kuchni wykorzystujemy wiele gatunków pieczywa. Staramy się jednak, aby zawsze były to zdrowe wybory.

Pieczywo wykorzystywane w kuchni:

Bagietka, Bułka, Bułka hamburgerowa, Bułka wieloziarnista, Chałka, Chleb, Chleb wieloziarnisty, Chleb tostowy, Chleb graham, Chleb pszenny, Chleb żytni, Pita, Tortilla,


Składniki odżywcze:

Składniki odżywcze czyli inaczej substancje chemiczne, które dostarczane są do organizmu poprzez przyjmowanie pokarmu. Pokarm do organizmu dostarcza się poprzez układ pokarmowy gdzie składniki odżywcze wydobywane są w procesie trawienia pokarmu. Składniki odżywcze są niezbędne nam do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podstawowe składniki odżywcze:

Białko, Biotyna, Błonnik, Chlorek, Cholesterol, Chrom, Cukry, Cynk, Fosfor, Jod, Kalorie, Kwas foliowy, Kwas pantotenowy, Magnes, Mangan, Miedź, Molibden, Niacyna, Potas, Ryboflawina, Selen, Sód, Tłuszcze, Tłuszcze nasycone, Tłuszcze nienasycone, Tłuszcze trans, Tiamina, Wapno, Węglowodany, Witamina A, Witamina B6, Witamina B12, Witamina C, Witamina D, Witamina E, Witamina K, Żelazo,


Encyklopedia Składników Kulinarnych

Zestawienie alfabetyczne składników kulinarnych

A | B | C | D | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z


Składniki kulinarne – A

Advocaat, Adwokat, Agrest, Aloes, Amaretto, Amur, Ananas, Antrykot, Anyż, Arbuz, Awokado,


Składniki kulinarne – B

Bagietka, Baileys, Bakalie, Bakłażan, Banan, Barramundi, Bataty, Bazylia, Becherovka, Beza, Biała czekolada, Biała kiełbasa, Białko, Biały rum, Biotyna, Biszkopt, Bita śmietana, Błonnik, Boczek gotowany, Boczek wędzony, Boczek, Boczniak, Bolognese, Borowik, Borówki, Botwinka, Bourbon, Bób, Brandy, Brokuły, Brukselka, Bruschetta, Bryndza, Brzoskwinia, Budyń, Bulgur, Bulion drobiowy, Bulion Warzywny, Bulion wołowy, Bulion, Bułka hamburgerowa, Bułka tarta, Bułka wieloziarnista, Bułka, Burak, Burbon, Burger,


Składniki kulinarne – C

Camembert, Cebula, Chałka, Chałwa, Champagne, Cheddar, Chia, Chili, Chleb graham, Chleb pszenny, Chleb tostowy, Chleb wieloziarnisty, Chleb żytni, Chleb, Chlorek, Cholesterol, Chrom, Chrzan, Ciecierzyca, Cielęcina, Cognac, Cukier biały, Cukier puder, Cukier trzcinowy, Cukier wanilinowy, Cukier, Cukinia, Cukry, Curry, Cykoria, Cynamon, Cynk, Cytryna, Czarna porzeczka, Cząber, Czekolada mleczna, Czekolada, Czereśnie, Czerwona porzeczka, Czosnek


Składniki kulinarne – D

Daktyle, Dorada, Dorsz, Drożdże, Dynia, Dziczyzna, Dżem,


Składniki kulinarne – F

Fasola, Fasolka szparagowa, Feta, Figa, Fosfor, Frytki,


Składniki kulinarne – G

Galaretka, Gałka muszkatołowa, Gęsina, Gin, Gofry, Golonka, Gorzka czekolada, Gouda, Goździk, Granat, Grejpfrut, Groch, Groszek, Gruszka, Grysik, Grzanki, Grzyby marynowane, Grzyby suszone


Składniki kulinarne – H

HalibutHerbata, Hibiskus, Homar,


Składniki kulinarne – I

Imbir, Indyk,


Składniki kulinarne – J

Jabłko, Jagermeister, Jagnięcina, Jagody, Jajka, Jarmuż, Jeżyny, Jod, Jogurt grecki, Jogurt,


Składniki kulinarne – K

Kabaczek, Kabanos, Kaczka, Kakao, Kaki, Kalafior, Kalarepa, Kalmary, Kalorie, Kapusta biała, Kapusta czerwona, Kapusta pekińska, Karczochy, Karkówka, Karmel, Karp, Kasza gryczana, Kasza jaglana, Kasza jęczmienna, Kasza manna, Kasza orkiszowa, Kasza pęczak, Kasza, Kasztany jadalne, Kawa, Kebab, Kefir, Ketchup, Kiełbasa wędzona, Kiełbasa, Kiełki, Kisiel, Kiszona kapusta, Kiwi, Kokos, Kolendra, Komosa ryżowa, Koniak, Koper włoski, Koper, Koperek, Korniszon, Krab, Krewetki, Królik, Ksylitol, Kukurydza, Kumin, Kurczak, Kurka, Kurkuma, Kuskus, Kwas foliowy, Kwas pantotenowy, Kwiat lipy, Kwiaty cukinii,


Składniki kulinarne – L

Langusta, Likier, Limonka, Łosoś wędzony, Łosoś,


Składniki kulinarne – M

Magnez, Majeranek, Majonez, Mak, Makaron lasagne, Makaron spaghetti, Makaron, Makrela, Maliny, Małże, MandarynkaMangan, MangoMarakuja, Marcepan, Marchewka, Margaryna, Mascarpone, Masło, Maślak, Maślanka, Mąka kokosowa, Mąka kukurydziana, Mąka orkiszowa, Mąka pszenna, Mąka ziemniaczana, Mąka żytnia, Mąka, Melisa, Melon, Metaxa, Miedź, Mięso dzika, Mięso mielone drobiowe, Mięso mielone wieprzowe, Mięso mielone wieprzowo – wołowe, Mięso mielone wołowe, Mięso mielone, Mięta, Migdały, Mintaj, Miód, Mleko kokosowe, Mleko migdałowe, Mleko skondensowane, Mleko sojowe, Mleko w proszku, Mleko, Młoda kapusta, Molibden, Morela, Mozzarella, Mun, Musztarda,


Składniki kulinarne – N

Nalewka, Natka pietruszki, Nektarynka, Niacyna, Numer telefonu, Nutella,


Składniki kulinarne – O

Ocet, Ogórek kiszony, Ogórek konserwowy, Ogórek, Olej kokosowy, Olej, Oliwa, Oliwki, Opieniek, Oregano, Orzechy laskowe, Orzechy włoskie, Orzeszki piniowe, Orzeszki ziemne, Ośmiornica, Otręby, Owoce leśne,


Składniki kulinarne – P

Pak choi, Papaja, Papryczka chili, Papryczka jalapeño, Papryka, Parmezan, Parówki, Pasztet, Perliczka, Pęczak, Pieczarka, Pieczone mięso, Pieprz czarny, Pietruszka, Pigwa, Pini, Pistacje, Pita, Piwo, Podgrzybek, Podroby, Pomarańcza, Pomelo, Pomidory, Por, Porzeczka, Potas, Poziomka, Prawdziwek, Prażona cebula, Prosecco, Przegrzebki, Pstrąg, Rabarbar,


Składniki kulinarne – R

Rodzynki, Rosół, Rostbef, Roszponka, Rozmaryn, Rukola, Rum, Ryboflawina, Rydz, Ryż biały, Ryż czarny, Ryż czerwony, Ryż, Rzodkiewka,


Składniki kulinarne – S

Salami, Sałata lodowa, Sałata, SandaczSangria, Sarnina, Schab, Selen, Seler korzeniowy, Seler naciowySelerSer biały, Ser pleśniowy, Ser żółty, Serek homogenizowany, Serek kanapkowy, Serek wiejski, Sezam, Shitake, Skwarki, Słonecznik, Smalec, Soczewica, Soda oczyszczona, Sola, Sos sojowy, Sód, Sól, Spirytus, Stek, Syrop klonowy, Szałwia, Szampan, Szczaw, Szczupak, Szczypiorek, Szparagi, Szpinak, Szprotki, Szynka parmeńska, Szynka wędzona, Szynka, Śledzie, Śliwka, Śmietana,


Składniki kulinarne – T

T-bone, Tequila, Tiamina, Tłuszcze nasycone, Tłuszcze nienasycone, Tłuszcze trans, Tłuszcze, Topinambur, Tortilla, Trawa cytrynowa, Trufla, Truskawka, Tuńczyk, Twaróg, Tymianek,


Składniki kulinarne – W

Wanilia, Wapno, Wermut, Węglowodany, Wężymord, Whiskey, Whisky, Wieprzowina, Wino białe, Wino czerwone, Wino musujące, Wino różowe, Wino, Winogrono, Wiśnia, Witamina A, Witamina B12, Witamina B6, Witamina C, Witamina D, Witamina E, Witamina K, Wołowina, Wódka,


Składniki kulinarne – Z

Ziele angielskie, Zielona herbata, Ziemniaki, Żabnica, Żeberka, Żelatyna, Żelazo, Żurawina,


Co kto lubi to kwestia smaku.

Gotowanie to sztuka. I jak każda sztuka nie trafia do wszystkich w równym stopniu. Są osoby, które lubią operę a są osoby, które uwielbiają koncerty rockowe. Tak samo jest z kuchnią. Podejście do kulinariów to indywidualna kwestia smaku i nie wszystkim osobom smakują wszystkie dania. Dlatego też przygotowaliśmy to zestawienie składników kulinarnych, aby każdy mógł znaleźć tutaj swoje ulubione smaki.

Encyklopedia to twój indywidualny doradca smaku.

Każdy składnik kulinarny ma w sobie podpowiedzi, jakie dania można z niego ugotować. Dzięki temu, niniejsze zestawienie może być potraktowane jako indywidualny doradca smaku, który wskaże ci drogę, jakie przepisy możesz wykonać z wybranych składników. Dzięki temu doradcy smaku będziesz mógł gotować pyszne dania z tego co masz aktualnie w lodówce i wykorzystasz składniki, które masz pod ręką.

Domowe moje wypieki – moja mała cukierenka, że mniam mniam.

Z podanych tutaj składników kulinarnych nie tylko ugotujesz pyszne dania, ale także wykonasz genialne wypieki. Sprawisz, że kuchnia zamieni ci się w miejsce o którym powiesz moja mała cukierenka. Przygotowane tam ciasta i desery zaskoczą nie tylko ciebie ale i twoich gości. Każdy, kto je spróbuje powie głośne mniammniam. Wszystkie przepisy zostały sprawdzone we własnej cukierence, są to autorskie moje wypieki, które dokładnie opisuję dla was krok po kroku.

Przepisy na moje gotowanie to kulinarne przeboje.

Podane tutaj przepisy odzwierciedlają moje gotowanie i bazują na sprawdzonych we własnej kuchni kulinarnych przebojach. Każdy z opublikowanych przepisów został sprawdzony we własnej kuchni a moje wypieki i desery sprawdzone we własnej cukierence. To wszystko sprawia, że znajdują tu się tylko sprawdzone przepisy kulinarne. Dlatego można śmiało mówić o nich kulinarne przeboje. Sprawdź je u siebie.

Prześlij przepis a my go opublikujemy. Ugotuj to z nami.

Jeśli masz własne pomysły na dania z wybranych składników, jeśli masz jakieś kuchenne inspiracje, to prześlij przepis do nas. My ten przepis wypróbujemy w naszej kuchni i jeśli okaże się pyszny to go opublikujemy. Gotujmy wspólnie bo to super sprawa. W ten smaczny sposób możemy spędzić wspólnie czas. Ugotuj to co znajdziesz u nas i podziel się swoimi opiniami.