Przepis | Strona g艂贸wna | Encyklopedia Wiedzy o Pizzy

Encyklopedia Wiedzy o Pizzy

Wszyscy kochaj膮 pizz臋. A je艣li kto艣 nie lubi pizzy to znaczy tylko tyle, 偶e jeszcze nie odkry艂 ulubionego gatunku i rodzaju. Piza mo偶e by膰 na grubym cie艣cie lub cienkim. W stylu w艂oskim, ameryka艅skim,polskim. Z r贸偶nymi dodatkami i podawana w r贸偶nej formie. Na cie艣cie z r贸偶nych gatunk贸w m膮ki i z r贸偶nymi sosami. Pizza hitem wdar艂a si臋 na 艣wiatowe, globalne sto艂y i znalaz艂a tam solidn膮 pozycj臋.

Skoro wi臋c pizza sta艂a si臋 najpopularniejszym daniem na 艣wiecie to nie mogli艣my nie po艣wi臋ci膰 jej miejsca na blogu kulinarnym ProstePesto. St膮d te偶 osobna sekcja dla pizzy kt贸r膮 w艂a艣nie czytasz. Opisali艣my tu top 20 najpopularniejszych rodzaj贸w pizzy oraz top 20 najpopularniejszych gatunk贸w i smak贸w (dodatk贸w) pizzy. Opisali艣my ciasto na pizz臋, m膮k臋 do pizzy, dro偶d偶e do pizzy, sk艂adniki od偶ywcze, najpopularniejsze przepisy (nie mog艂o ich oczywi艣cie zabrakn膮膰 na blogu kulinarnym w kategorii “pizza”) oraz ciekawostki. Mo偶emy wi臋c 艣mia艂o stwierdzi膰, 偶e macie przed sob膮 najwi臋ksze kompendium wiedzy o pizzy i wszystkie informacje o pizzy zebrane w jednym miejscu.

Mo偶na z niniejszej encyklopedii wiedzy o pizzy korzysta膰 dowolnie. Je艣li chcecie wykorzysta膰 jakie艣 informacje z niniejszej witryny mo偶ecie to zrobi膰 w dowolny spos贸b – ale zawsze pami臋tajcie jednak o podaniu 藕r贸d艂a i wklejeniu aktywnego linku dofollow do nas. W taki spos贸b docenicie nasz膮 prac臋 i udost臋pnione materia艂y.


Spis tre艣ci:


Top 21 najpopularniejsze rodzaje pizzy

Pizza wyst臋puje w wielu formach i rodzajach. W艂osk膮 pizz臋 mo偶na podzieli膰 na 10-12 rodzaj贸w (opisali艣my tu 6 najpopularniejszych), pizza w stylu ameryka艅skim dzieli si臋 regionami od stylu ameryka艅skiego poprzez chicagowski a偶 po kalifornijski na zachodnim wybrze偶u. Do tego wiele rodzaj贸w europejskich jak pizza poi francusku czy te偶 po polski. Do tego jeszcze odmiany calzone czy te偶 flammkuchen. 艢wiat pizzy jest tak olbrzymi, 偶e nie spos贸b go opisa膰 w jednym miejscu. Aloe warto pr贸bowa膰 co te偶 niniejszym artyku艂em czynimy. Przedstawiamy poni偶ej list臋 21 najbardziej popularnych rodzaj贸w pizzy:


1. Pizza Neapolita艅ska

Pizza Neapolita艅ska znana r贸wnie偶 jako pizza po Neapolu, to rodzaj pizzy z pomidorami i mozzarell膮. W 艣rodku jest cienka i wilgotna, natomiast jej brzegi s膮 puchate, mi臋kkie i wyro艣ni臋te. Charakteryzuje si臋 r贸wnie偶 d艂ugo dojrzewaj膮cym, lekkim ciastem z bardzo ma艂膮 ilo艣ci膮 dro偶d偶y, prostymi 艣wie偶ymi sk艂adnikami dobrej jako艣ci oraz kr贸tkim czasem wypieku w wysokiej temperaturze. Ze wzgl臋du na lekkostrawno艣膰 jest polecana dla os贸b 藕le reguluj膮cych na gluten i pszenic臋. Jest produktem rzemie艣lniczym, co oznacza, 偶e jest wytwarzana r臋cznie. Do najbardziej tradycyjnych wariant贸w pizzy neapolita艅skiej zalicza si臋: Margherita i Marinara. Jest okr膮g艂a, ma 艣rednic臋 ok. 32cm, brzeg o grubo艣ci ok. 1-cm., a grubo艣膰 ciasta nie przekracza 3-4mm. Pizza neapolita艅ska po wyci膮gni臋ciu z pieca intensywnie pachnie 艣wie偶ym chlebem. Pomidory i mozzarella daj膮 jej delikatnie kwaskowy zapach. Powinno si臋 tak偶e wyra藕nie wyczuwa膰 owocowe i pikantne aromaty oliwy i czosnku oraz 艣wie偶o艣膰 zi贸艂 – bazylii i oregano. Smaki 艣wietnie ze sob膮 harmonizuj膮, s膮 dobrze zbalansowane, a jednocze艣nie intensywne.


2. Pizza Sycylijska

Pizza Sycylijska jest rodzajem grubego, puszystego placka, z chrupi膮cymi brzegami i du偶膮 ilo艣ci膮 sosu pomidorowego, kt贸ry dawniej rolnicy sycylijscy zabierali ze sob膮 do pracy. Podobno pocz膮tkowo by艂 to kawa艂ek ciasta zapieczonego w piecu z oliw膮, sol膮 i czasem serem. Najcz臋艣ciej wypiekana jest w prostok膮tnych blachach i podzielona na porcje. Czasami ser znajduje si臋 pod serem, dzi臋ki czemu sp贸d nie wilgotnieje i mo偶e pozosta膰 chrupi膮cy. Na sycylijsk膮 pizz臋 mo偶na po艂o偶y膰 pomidory, cebul臋, anchois i zio艂a. Najcz臋艣ciej na niej mo偶na znale藕膰 karczochy, r贸偶ne rodzaje mi臋sa czy warzywa, kt贸re zapieka si臋 wraz z ciastem. Jej wyj膮tkowo艣膰 polega na tym, 偶e ciasto odstawia si臋 na minimum 2 godz., po czym piecze si臋 w temperaturze 300 stopni przez 3-4min. Obowi膮zkowym dodatkiem s膮 czarne oliwki. Najcz臋艣ciej jest podawana we W艂oszech na 艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia i w Sylwestra. Jest u nas bardzo rzadko spotykana. Mo偶na j膮 jednak kojarzy膰, poniewa偶 jest bardzo podobna do bardzo znanej u nas pizzy Focaccia.


3. Pizza Rzymska

Pizza Rzymska, ma grubsze ciasto, od 1 do 2cm, aby dobrze podtrzymywa艂o sk艂adniki oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Do ciasta dodaje si臋 m膮k臋 o sile od W180 do W290, odrobin臋 t艂uszczu, ale mniej wody. Jest wypiekana w ni偶szej temperaturze (ok. 350 stopni) przez nawet 3 min. Ciasto pizzy rzymskiej jest na ca艂ej powierzchni p艂askie, a brzegi nie wystaj膮 ponad dodatki. Pizza rzymska znana jest u nas cz臋sto jako pizza al taglio, czyli sprzedawana na kawa艂ki. W tej odmianie placek jest nieco grubszy i pulchniejszy od klasycznego. Najpopularniejsze sk艂adniki to szynka parme艅ska, 艣wie偶e zio艂a, pomidory i mozzarella. Pochodzi ze Staro偶ytnego Rzymu. Najpopularniejsze pizze w stylu rzymskim zawieraj膮 mozzarell臋 w wi贸rkach oraz pomidory pelati w postaci pulpy lub sosu do pizzy. Rzymskim klasykiem jest capricciosa z szynk膮, pieczarkami, oliwkami, karczochem i pomidorami. Z uwagi na cienkie i kruche ciasto, pizza rzymska ma zazwyczaj niewiele sk艂adnik贸w. Dzi臋ki mniejszej porcji ciasta i ograniczonej ilo艣ci sk艂adnik贸w jest zdecydowanie bardziej dietetyczna.


4. Pizza Genovese – Focaccia

Pizza Genovese – Focaccia to klasyk kuchni liguryjskiej. Jest to rodzaj s艂onego pieczywa dro偶d偶owego o grubo艣ci maksymalnie 2 cm, l艣ni膮cego oliw膮, bogatego w ziarna soli i z charakterystycznymi g艂臋bokimi wg艂臋bieniami na powierzchni. Staro偶ytni Rzymianie uwa偶ali focacci臋 za tak cenny pokarm, 偶e ofiarowano j膮 bogom podczas uroczysto艣ci. Szczeg贸ln膮 cech膮 focacci genue艅skiej jest solanka, czyli emulsja sk艂adaj膮ca si臋 z wody, soli i oliwy z oliwek. Jest ni膮 pokrywane ciasto na blasze przed ostatnim odstawieniem do wyro艣ni臋cia, nadaj膮c jej pi臋kny z艂oty kolor i sprawiaj膮c, 偶e b臋dzie wyj膮tkowo smaczna, a tak偶e mi臋kka. W Ligurii mo偶na je艣膰 j膮 na 艣niadanie, zanurzon膮 w mleku lub w cappuccino, spo偶ywa膰 o dowolnej porze dnia jako przek膮sk臋, przed po艂udniem, na obiad, podwieczorek lub wieczorem. Wed艂ug tradycji zostaje podawana ze szklank膮 bia艂ego wina. Jest sprzedawana w ca艂o艣ci w niewielkich okr膮g艂ych formach lub krojona i sprzedawana na wag臋. Ciasto na focacci臋 zawiera mniej wody ni偶 ciasto na pizz臋. Mo偶e by膰 nadziewana w臋dlinami i serami.


5. Pizza Marchigiana

Pizza Marchigiana nie przypomina zupe艂nie pizzy. Wi臋kszo艣膰 os贸b ca艂kiem s艂usznie, nazwa艂oby j膮 zapewne zwyczajn膮 babk膮. Jest to bowiem pieczone w wysokiej formie wytrawne ciasto dro偶d偶owe, kt贸re nadziewa si臋 w szczeg贸lno艣ci serem. Jest to cecha charakterystyczna dla tego rodzaju pizzy. Nazwa wzi臋艂a si臋 w艂a艣ciwie od nazwy sera marche. Dodatkowo przepis mo偶e zawiera膰 pomidory, cebul臋, rozmaryn czy oregano. Co ciekawe ciasto zwyczajowo powinno zawiera膰 smalec, szczeg贸lnie w okresie zimowym- w ciep艂e miesi膮ce cz臋sto zamieniany jest na oliw臋. Jest to danie z regionu Marche, kt贸rego stolic膮 jest Ancona.


6. Pizza Chicagowska

Pizza Chicagowska to odmiana pizzy popularna g艂贸wnie w regionie Chicago. Wygl膮dem odbiega od tradycyjnej pizzy, bardziej przypominaj膮c okr膮g艂e ciasto. Pizza w tej odmianie jest pieczona w piekarniku na g艂臋bokiej patelni. Charakteryzuje si臋 grubym ciastem dro偶d偶owym, na kt贸rym sk艂adniki pouk艂adane s膮 odwrotnie ni偶 w innych pizzach, a zatem kolejno od spodu: ser mozzarella w du偶ej ilo艣ci, dodatki i szczelna pokrywa sosu pomidorowego. Ciasto jest chrupi膮ce na zewn膮trz, ale mi臋kkie i lekkie w 艣rodku, kt贸rego sekretem s膮 mas艂o i m膮ka kukurydziana. Popularne dodatki do pizzy chicagowskiej to m.in. grzyby, mi臋so, kie艂basa i warzywa. Najprawdopodobniej danie powsta艂o w latach 40. XX wieku. Jedn膮 z os贸b pretenduj膮cych do tytu艂u tw贸rcy pizzy chicagowskiej jest Ike Sewell, w艂a艣ciciel i za艂o偶yciel Pizzerii Uno znajduj膮cej si臋 na skrzy偶owaniu Ohio Street i Wabash Avenue w Chicago. Jest syc膮ca, pyszna i aromatyczna. Pizza w stylu Chicago to bardzo dobry pomys艂 na obiad dla ca艂ej rodziny. Deep dish pizza sprawdzi si臋 tak偶e jako danie na ciep艂o na imprezie lub na kolacji z przyjaci贸艂mi.


7. Pizza Kalifornijska

Pizza Kalifornijska to odmiana pizzy popularna na zachodnim wybrze偶u Stan贸w Zjednoczonych, zw艂aszcza na terenie Kalifornii, zwi膮zana z mod膮 na zdrowy tryb 偶ycia. Jest rozpoznawalna przez niestandardowe dodatki. Mo偶emy tu dodawa膰 sos tajski, orzechowy, fasol臋, marchewk臋 czy kurczaka. Wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, a serwowana na cienkim cie艣cie. Zawiera najzdrowsze i naj艣wie偶sze dost臋pne na rynku sk艂adniki oraz takie, kt贸re w miar臋 mo偶liwo艣ci stworzono zgodnie z ekologicznymi, zr贸wnowa偶onymi i etycznymi praktykami. Dodatki te, to przede wszystkim: serca karczoch贸w, awokado i kozi ser. Ma cz臋sto form臋 wegetaria艅sk膮 lub wega艅sk膮 oraz ma ma艂e rozmiary i stanowi danie dla jednej osoby. Pizza w odmianie kalifornijskiej powsta艂a oko艂o 1980, a za jej tw贸rc贸w uwa偶a si臋 m.in. Eda LaDou z restauracji Prego w dzielnicy Cow Hollow, w San Francisco i Alice Waters z w艂osko-kalifornijskiej restauracji Chez Panisse w Berkeley. Obie te postacie odegra艂y znacz膮c膮 rol臋 w popularyzacji pizzy w stylu kalifornijskim i kuchni kalifornijskiej w og贸le.


8. Pizza Nowojorska

Pizza Nowojorska – charakteryzuje j膮 r臋cznie wyrabiane, cienkie ciasto,ktore zwykle zawiera tak偶e oliw臋 i cukier. Brzegi s膮 chrupi膮ce, natomiast pod sk艂adnikami jest ona mi臋kka i elastyczna, co umo偶liwia z艂o偶enie jej na p贸艂. Zapobiega to spadaniu dodatk贸w i sp艂ywaniu oliwy. Ranty ciasta nie s膮 ani du偶e, ani przesadnie wyro艣ni臋te. Styl ten powsta艂 w Nowym Jorku na pocz膮tku XX wieku. W podstawowej wersji sk艂ada si臋 z cienkiej warstwy sosu pomidorowego i oryginalnego sera mozzarella. Dodatkowe sk艂adniki uk艂ada si臋 na serze. Spody s膮 du偶e, zwykle maj膮 ok. 45cm. 艣rednicy i dzielona jest na 8 kawa艂k贸w. Te wielkie kawa艂ki uznawane s膮 za fast food lub 鈥瀠liczne przek膮ski鈥. Typowe przyprawy dla tej pizzy to oregano, starty parmezan, granulowany czosnek i p艂atki papryczki chili. Na smak pizzy wp艂ywa wysokoglutenowa m膮ka oraz nowojorska woda. Wielu uwa偶a, 偶e jej sk艂ad mineralny determinuje ostateczny smak. Jest to potomek pizzy neapolita艅skiej. Pizza nowojorska dominuje w stanach p贸艂nocno-wschodnich, a szczeg贸lnie popularna jest w Nowym Jorku, New Jersey oraz w Connecticut.


9. Pizza Polska

Pizza Polska – charakteryzuje si臋 grubym i puszystym ciastem oraz du偶膮 ilo艣ci膮 sk艂adnik贸w. Czasem ich liczba mo偶e przyprawi膰 o zawr贸t g艂owy. W dodatku cz臋sto s膮 to sk艂adniki mi臋sne. Lubimy k艂a艣膰 na pizz臋 szynk臋, salami, kie艂bas臋, boczek, a nawet mi臋so drobiowe czy mielone. Cz臋sto mieszamy sk艂adniki w spos贸b, kt贸ry zdziwi艂by niejednego W艂ocha. Ser 偶贸艂ty dodawany jest w du偶ych ilo艣ciach, dlatego pizza polska jest du偶o bardziej kaloryczna ni偶 jej w艂oskie odpowiedniki. Tego typu po艂膮czenia sprawiaj膮, 偶e klasycznemu daniu jakim jest pizza, nadajemy w艂asny niepowtarzalny charakter i smak. Pierwszy lokal w Polsce serwuj膮cy pizz臋 powsta艂 8 marca 1975 roku w S艂upsku przy barze 鈥濸oranek鈥. Pomys艂 na pizzeri臋 zosta艂 zaczerpni臋ty bezpo艣rednio z W艂och przez lokalnego gastronoma Tadeusza Szo艂dra, podczas jednej z jego wizyt s艂u偶bowych w tym kraju.


10. Pizza Ziti

Pizza Ziti to popularna we W艂oszech pizza z makaronem i dwoma lub trzema rodzajami sera. Sery niezb臋dne do jej przygotowania to: parmezan, mizzarells i ricotta. Ziti to makaron o kszta艂cie pr膮偶kowanych rurek o d艂ugo艣ci ok . 5cm,kt贸ry wygladem przypomina penne lub rigatoni. St膮d w艂a艣nie wzi臋艂a si臋 nazwa tej pizzy. Sp贸d przygotowywuje si臋 tradycyjnie. Gdy ciasto wyrasta, makaron gotuje si臋 al dente. Nast臋pnie uformowany sp贸d smaruje si臋 sosem pomidorowym oraz nak艂ada si臋 makaron wymieszany z ricott膮 i mozzarell膮. Ca艂o艣膰 posypuje si臋 tartym parmezanem. Wyj膮tkowy smak zawdzi臋cza temu, 偶e s膮 to sk艂adniki najwy偶szej jako艣ci. Jest w Polsce praktycznie nieznana. Dzi臋ki obecno艣ci r贸偶nych ser贸w jest bogata w s贸d, wap艅, fosfor iraz 偶elazo, a tak偶e w witamin臋 A, co jest korzystne dla naszego zdrowia. Ze wzgl臋du na niewielk膮 ilo艣膰 sk艂adnik贸w jest produktem o umiarkowanej kaloryczno艣ci i dobrej warto艣ci energetycznej. Pizz臋 Ziti nale偶y piec przez 15-20min, a偶 b臋dzie musuj膮ca i z艂ocista. Jest bardzo 艂atwa w przygotowaniu.


11. Pizza na zakwasie

Pizza na zakwasie – u偶ywanie zakwasu zamiast dro偶d偶y do przygotowania ciasta na pizz臋 jest do艣膰 nowym pomys艂em. Taka pizza jest zdrowsza, poniewa偶 mniej rozpycha 偶o艂膮dek. Cechuje j膮 du偶a chrupko艣膰 i lekko艣膰. Na tak偶e bardzo ciekawy, chlebowy smak. Przyk艂adem takiej pizzy jest pinsa. Ciasto robione jest na zakwasie i sk艂ada si臋 z mieszanki dw贸ch rodzaj贸w maki: sojowej- powoduj膮cej 偶e placek jest mi臋kki w 艣rodku oraz pszennej u偶ywanej w niewielkich ilo艣ciach tylko po to, aby ciasto mog艂o wyrosn膮膰. U偶ywa si臋 znacznie mniej oliwy do wyrabiania ciasta, ni偶 w przypadku zwyk艂ej pizzy. Pizza na zakwasie ma bardziej wyrazisty i lekko kwaskowaty posmak ni偶 tradycyjna pizza. Ciasto nie jest tak bardzo chrupi膮ce jak ciasto na dro偶d偶ach. Nale偶y j膮 piec w mocno nagrzanym piekarniku i najlepiej wy艂o偶y膰 na gor膮c膮 blach臋, poniewa偶 wtedy 艂adniej wyrasta. Pizza na zakwasie mo偶e wyst臋powa膰 z dowolnym nadzieniem. Jej minusem jest to, 偶e jest czasoch艂onna, poniewa偶 ciasto potrzebuje du偶o wi臋cej czasu na wyro艣ni臋cie ni偶 zwyk艂a pizza na dro偶d偶ach.


12. Pizza Andrei – Pissalandrea

Pizza Andrei- Pissalandrea to danie reprezentuje spotkanie pizzy i chleba focaccia, a r贸偶ni si臋 od wersji neapolita艅skiej tym, 偶e piecze si臋 je na patelni i ma g臋ste ciasto. Powsta艂a w Genui w 1490 r. pod nazw膮 “Pissa d’Andrea”, rzekomo od imienia genue艅skiego admira艂a Andrei Dorii, kt贸ry j膮 szczeg贸lnie upodoba艂. Pierwotna wersja sk艂ada艂a si臋 z bia艂ego chleba focaccia pokrytego posiekan膮 cebul膮, anchois i lokalnym mi臋kkim serem. Na przestrzeni wiek贸w receptura by艂a wzbogacana o nowe sk艂adniki takie jak pomidory, oliwki i oregano. Ciasto do wykonania tej pizzy obejmuje m膮k臋, wod臋, s贸l i dro偶d偶e.


13. Pizza Wega艅ska

Pizza Wega艅ska – najwa偶niejsze w niej jest ciasto. Samo ciasto na pizz臋 z regu艂y jest wega艅skie, nie wykorzystuje bowiem sk艂adnik贸w pochodzenia zwierz臋cego. Niekt贸rzy weganie w艂a艣nie na cie艣cie rozpoczynaj膮 i ko艅cz膮 swoj膮 przygod臋 z pizz膮. Aby wykona膰 dobr膮 wega艅sk膮 pizz臋, nale偶y skupi膰 si臋 na cie艣cie. 呕eby by艂o odpowiednio spr臋偶yste, smaczne i nie twarde przy brzegach trzeba doda膰 porz膮dn膮 ilo艣膰 oliwy. Drugi sekret- ciasto powinno by膰 bardzo cienkie i wszystko co si臋 na ni膮 k艂adzie powinno by膰 cienko pokrojone. Sos te偶 jest wa偶ny, dlatego warto wybra膰 dobr膮 passat臋 lub przecier. Nic tak nie odbiera smaku wega艅skiej pizzy jak md艂a, zbyt s艂odka lub kwa艣na baza pomidorowa. Do pizzy wega艅skiej mo偶na doda膰 ser ro艣linny, jednak najcz臋艣ciej wykorzystywany jest ser tofu. Mo偶e by膰 wspania艂ym pomys艂em na wypr贸bowanie po艂膮czenia sk艂adnik贸w pochodzenia ro艣linnego i otwarcie swoich kubk贸w smakowych na nowe doznania. Nie znajdziemy na niej 偶adnego mi臋sa, lecz r贸偶nego rodzaju warzywa. Popularno艣ci膮 ciesz膮 si臋 warzywa takie jak: broku艂y, cukinie, bak艂a偶any czy 艣wie偶e pomidory. Niekt贸rzy dodaj膮 tak偶e grzyby.


14. French Bread

French bread – popularna we Francji odmiana pizzy przygotowywana na chlebie. Przyrz膮dza si臋 j膮 w spos贸b nast臋puj膮cy- bochenek kroi si臋 wzd艂u偶, smaruj臋 sosem pomidorowym, a nast臋pnie uk艂ada ser i pozosta艂e dodatki. Najcz臋艣ciej jest to pepperoni lub inna szynka. Jest 艂atwa w przygotowaniu, gdy偶 mo偶na zrobi膰 j膮 z gotowego francuskiego chleba, nie trzeba robi膰 ciasta. Przygotowanie zajmuje oko艂o 20 min i najlepiej smakuje podawana na ciep艂o.


15. Bagel Pizza

Bagel pizza to po艂膮czenie bajgli oraz typowych dla pizzy dodatk贸w. Przysmak ten spotka膰 mo偶na g艂贸wnie na Manhattanie i Brooklynie. Przekrojone wzd艂u偶 bajgle smaruje si臋 serkiem 艣mietankowym oraz sosem pomidorowym i przykrywa tartym serem,a na wierzchu uk艂ada dodatki takie jak np. oliwka lub pepperoni. Powszechnie przyjmuje si臋, 偶e dopiero w 1974r. 17-letni sprzedawca stworzy艂 co艣, co jest obecnie znane jako bagel pizza. Jest to 艣wietna przek膮ska lub szybki posi艂ek. Wystarczy zaledwie 20 min. od pocz膮tku do ko艅ca ich przygotowania. Konsystencja jest zachwycaj膮ca i przypomina prawdziwe ciasto do pizzy o grubym cie艣cie zewn膮trz jest chrupi膮ce, a wewn膮trz mi臋kkie. Mo偶na wykona膰 je na wiele sposob贸w. Dzi臋ki temu, 偶e mo偶na dodawa膰 r贸偶ne dodatki, mo偶emy zadba膰 o to, aby by艂a zdrowsza. Bagel pizz臋 mo偶na je艣膰 zar贸wno na zimno, jak i na ciep艂o, nie zmieniaj膮 wog贸le smaku. Ze wzgl臋du na zawarto艣膰 oliwek dostarczamy organizmowi du偶o aminokwas贸w, kt贸re stanowi膮 warto艣ciowe po偶ywienie i wspieraj膮 utrat臋 wagi.


16. Calzone

Calzone to potrawa kuchni w艂oskiej. Rodzaj pizzy, zawijanej na kszta艂t pieroga, w kt贸rym znajduje si臋 nadzienie. Ciasto na calzone jest takie samo jak na tradycyjn膮, otwart膮 pizz臋. Powsta艂a ona prawdopodobnie w Neapolu, w XVIII wieku. Mo偶na si臋 spotka膰 z histori膮, 偶e danie to powsta艂o na skutek nieumy艣lnego wypadku, kiedy to gapowatemu piekarzowi upad艂a pizza i z艂o偶y艂a si臋 na p贸艂. Baz膮 dania jest sos i pomidorowy i ser, ale dodatki zale偶膮 od tego jakie chcemy doda膰 – 艣wietnie sprawdz膮 si臋 pomidory, papryka, szynka, kurczak, salami. Calzone mo偶na podawa膰 w wersji mi臋snej i wegetaria艅skiej, a tak偶e na s艂ono i ostro lub na s艂odko, w wersji 艣niadaniowej. To bardzo uniwersalne danie, kt贸re 艣wietnie smakuje zar贸wno na ciep艂o, jak i na zimno. Sprawdzi si臋 jako danie g艂贸wne, przek膮ska na imprez臋 lub drugie 艣niadanie do zabrania na wynos. Czas wypieku jest najcz臋艣ciej dwukrotnie d艂u偶szy ni偶 w przypadku pizzy- zamkni臋te w 艣rodku ciasta nadzienie potrzebuje troch臋 wi臋cej czasu, podobnie jak samo ciasto. Calzone to danie dla jednej osoby.


17. Flammkuchen

Flammkuchen to tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ci臋tego w drobne s艂upki i 艣mietany. Danie to pochodzi z pogranicza francusko-niemieckiego. To taka niby pizza charakteryzuj膮ca si臋 bardzo cienko rozwa艂kowanym ciastem. Piecze si臋 j膮 kr贸tko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. To typowo wiejskie danie. Tradycja jej przyrz膮dzania pochodzi z rodzin, kt贸re mia艂y w zwyczaju co tydzie艅 same piec chleb. Tarta ta spe艂nia艂a do艣膰 specyficzn膮 funkcj臋-przygotowuj膮c j膮 jednocze艣nie sprawdzano temperatur臋 pieca, kt贸ry po rozpaleniu ognia by艂 zbyt gor膮cy, by przyst膮pi膰 do delikatnej czynno艣ci, jak膮 by艂o pieczenie chleba. Danie to rozwin臋艂o si臋 w Wintzenheim-Kochersberg w XVIII i XIX wieku, by zosta膰 p贸藕niej spopularyzowane w ca艂ej Alzacji. Dzi艣 tart臋 alzack膮 mo偶na zje艣膰 w wielu restauracjach. Najcz臋艣ciej podaje si臋 j膮 w wersji tradycyjnej, ale w rzeczywisto艣ci mo偶na j膮 przygotowa膰 na wiele r贸偶nych sposob贸w. Spotyka si臋 na przyk艂ad flammkuchen ze 艣limakami, bia艂ym serem czy emmentalerem.


18. Pizzerina

Pizzerina- to placek dro偶d偶owy przygotowywany tak samo jak sp贸d od pizzy, zawijany i podawany na ciep艂o z grzybami, mi臋sem lub innymi dodatkami. Jest prosta i szybka w przygotowaniu oraz dobrze smakuje nawet na zimno. Idealna na imprez臋, przyj臋cie urodzinowe lub przek膮sk臋. Jej kaloryczno艣膰 zale偶y od tego jakie dodamy sk艂adniki.


19. Pizza z patelni

Pizza z Patelni – robi si臋 j膮 tak samo jak pizz臋 tradycyjn膮, czyli na dro偶d偶ach. Jedyna r贸偶nica polega na tym, 偶e nie piecze si臋 jej w piekarniku a sma偶y na patelni. Jest prosta do zrobienia i super pyszna. To 艣wietna alternatywa dla pizzy tradycyjnej. Przygotowywuje si臋 j膮 znacznie szybciej. Jej ciasto jest bardzo puszyste, mi臋kkie i smaczne. Wyrobione ciasto k艂adzie si臋 na mocno rozgrzan膮 patelni臋 ( bez t艂uszczu) i rozsmarowywuje na okr膮g艂y placek. Nale偶y sma偶y膰 przez ok. 2 min, a偶 pojawi膮 si臋 p臋cherze powietrza, wy艂膮czy膰 gaz i przewr贸ci膰 na drug膮 stron臋. Nast臋pnie posmarowa膰 passat膮 i u艂o偶y膰 sk艂adniki, posypa膰 zio艂ami i sma偶y膰 pod przykryciem przez 10 min na jak najni偶szym ogniu.


20. Pizza domowa

Pizza domowa – to najlepsza mo偶liwa przek膮ska na obiad czy kolacj臋. Jest okr膮g艂a, na grubym cie艣cie z dodatkiem sera, szynki i pieczarek. Ciasto jest mi臋kkie i puszyste oraz smakuje ka偶demu. W tym rodzaju pizzy atutem jest to, 偶e mo偶emy sobie doda膰 do niej sk艂adniki jakie tylko chcemy oraz fakt, 偶e robimy j膮 osobi艣cie wi臋c wiemy co w niej jest i jak jest przygotowywana. Przygotowywanie trwa ok. 20-30 min. Gotowa pizza powinna mie膰 ciasto zarumienione na z艂oty kolor ( szczeg贸lnie od spodu).


21. Pizza sma偶ona

Pizza sma偶ona, w艂oska pizza fritta, jest to siostra pizzy neapolita艅skiej, a dok艂adniej jej ubo偶sza wersja. Jej pocz膮tki si臋gaj膮 ko艅ca II wojny 艣wiatowej, kiedy to w Neapolu brakowa艂o nawet najbardziej podstawowych surowc贸w, takich jak pomidor贸w i mozzarelli. Druga wersja jest taka, 偶e powsta艂a kiedy mieszka艅cy potrzebowali szybkich i syc膮cych da艅. Poniewa偶 t臋 pizz臋 sma偶ono na oleju zamiast pieczenia jej w piecu drewnianym, mo偶na by艂o j膮 sprzedawa膰 na ulicy, co umo偶liwia艂o w艂oskim rodzinom zarobienie dodatkowych pieni臋dzy, a ich klientom nacieszenie si臋 syc膮cym posi艂kiem w niskiej cenie. Charakterystyczn膮 cech膮 sma偶onej pizzy jest jej wype艂niana rozmaitymi sk艂adnikami “kieszonka”, kt贸ra powstaje podczas sma偶enia. Bardzo dobrze smakuje z neapolita艅skimi salami, serem ricotta i pieprzem, a tak偶e czekolad膮 i cukrem pudrem. Do tradycyjnego farszu u偶ywa si臋 sera mozzarella, sera ricotta, boczku oraz sosu pomidorowego. Nie ka偶demu przypadnie do gustu. Jest to danie t艂uste, kt贸re nie ka偶dy b臋dzie w stanie zje艣膰 w ca艂o艣ci.


Top 20 najpopularniejsze smaki i dodatki do pizzy

Ka偶dy rejon 艣wiata charakteryzuje si臋 innymi smakami. St膮d te偶 w ka偶dym rejonie mieszka艅cy si臋gaj膮 po inne smaki pizzy. Dodatkowo specyfika lokalnych rynk贸w sprawia, 偶e niekt贸re dodatki s膮 bardziej popularne ni偶 inne. A jakie dodatki na pizz臋 najbardziej lubi膮 Polacy? Po jakie smaki pizzy najcz臋艣ciej si臋gamy? Przedstawiamy zestawienie 20 najpopularniejszych smak贸w pizzy i najpopularniejsze dodatki do pizzy. Zaznaczy膰 trzeba, 偶e poni偶sze zestawienie jest alfabetyczne a nie od najbardziej popularnych do najmniej lubianych.


1. Pizza Boscaiola

Jest to pizza typowa dla Neapolu. Przygotowana na cienkim cie艣cie, cz臋sto bez sosu na spodzie z dodatkami grzyb贸w (najcz臋艣ciej pieczarek) oraz plasterk贸w kie艂basy i sera mozzarella. Jest bardzo prosta w swojej formie a jednocze艣nie lekka i po偶ywna.


2. Pizza Bianca

Pizza Bianca to zupe艂nie inna od wszystkich pizza. Ma ca艂kowicie inne ciasto (mi臋kkie i wilgotne) oraz nie zawiera sosu pomidorowego. Zwana jest przez to “bia艂膮 pizz膮”. Je艣li chodzi o dodatki, zawiera szynk臋, pieczarki, kie艂bas臋, r贸偶ne rodzaje sera. Nale偶y jednak unika膰 koloru czerwonego i sera mozzarella, kt贸ry kojarzony jest jednak z pomidorami.


3. Pizza Caprese

Bardzo lekka i wyj膮tkowo wiosenna pizza. Bo w艂a艣nie to o pizzy caprese mo偶na powiedzie膰. Na spodzie pizzy caprese znajdzie si臋 cienkie i dobrze wypieczone ciasto, sos pomidorowy, mozzarella a na wierzchu du偶o pomidor贸w (zar贸wno malinowych jak i koktajlowych) oraz mozzarella z zalewy, bazylia i oliwa.


4. Pizza Capricciosa

Capricciosa jest pizz膮 podobn膮 do quattro stragioni (cztery pory roku) gdzie r贸wnie偶 mieszamy na pizzy sk艂adniki reprezentuj膮ce ca艂y rok. Na bazie z cienkiego ciasta z sosem pomidorowym i mozzarell膮 znajd膮 si臋 grzyby, karczochy, szynka gotowana, czasami anchois i bardzo rzadko czarne oliwki.


5. Pizza Diavola

To najlepszy wyb贸r dla os贸b, kt贸re lubi膮 pikantne smaki. G艂贸wn膮 rol臋 na pizzy diavola odgrywa pikantne salami. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych poza Itali膮 gatunk贸w pizzy, uwielbiany zw艂aszcza w USA i UK gdzie znana jest pod nazw膮 “pizza pepperoni”. Tworzona jest na bazie cienkiego ciasta z serem mozzarella i sosem pomidorowym.


6. Pizza Frutti di Mare

Zwrot “frutti di mare” oznacza w dos艂ownym t艂umaczeniu “owoce morza”. I taka w艂a艣nie jest pizza frutti do mare – pe艂na owoc贸w morza. Poza obowi膮zkow膮 mozzarell膮 i sosem pomidorowym znajdziemy na niej krewetki, ma艂偶e, kalmary oraz przyprawy – czosnek i pietruszk臋.


7. Pizza Funghi

Pizza funghi mo偶e by膰 przet艂umaczona jako “pizza grzybowa”. Jak wi臋c nazwa sama za siebie m贸wi, pierwsze skrzypce w pizzy funghi graj膮 grzyby. G艂贸wnie i obecnie pieczarki. Ciasto przy pizzy funghi powinno by膰 cienkie i bardzo dobrze wypieczone z przyrumienionymi brzegami. na spodzie sos pomidorowy we niewielkiej ilo艣ci i mozzarella.


8. Pizza Hawajska

Najbardziej sporna pizza na 艣wiecie czyli pizza hawajska (kt贸ra nie ma nic wsp贸lnego z Hawajami). Czym si臋 charakteryzuje? Tym, 偶e zawiera w sobie ananas. Podr臋cznikowa pizza hawajska jest na cienkim cie艣cie, z sosem pomidorowym, mozzarell膮, szynk膮 i wspomnianym ananasem. Dlaczego wzbudza wiele kontrowersji? Mi艂o艣nicy pizzy m贸wi膮, 偶e to profanacja. A W艂osi m贸wi膮, 偶e do pizzy mo偶na u偶ywa膰 wszystkiego na co mamy ochot臋.


9. Pizza Jalape帽o

Co艣 dla mi艂o艣nik贸w ostrej i pikantnej kuchni. Pizza rodem z USA a konkretnie z ameryka艅skiej kuchni Tex-Mex czyli pogranicza Teksasu i Meksyku. Jest to pizza zazwyczaj na cienkim cie艣cie (cho膰 zdarzaj膮 si臋 wersje z grubym ciastem) z sosem pomidorowym, serem mozzarella, szynk膮 i papryczkami jalape帽o. Cz臋sto zamiast szynki jest mi臋so mielone.


10. Pizza Margherita

Pizza Margherita to najprostsza a zarazem najbardziej uwielbiana przez W艂och贸w pizza. Jest cz臋sto podstaw膮 dla innych, bardziej skomplikowanych rodzaj贸w pizzy. W sk艂adzie Margherita ma ser mozzarella fiordilatte, pomidory, olej i bazyli臋. Pizza Margherita cz臋sto mo偶e by膰 testem dla niejednej pizzerii.


11. Pizza Marinara

Pizza Marinara mo偶e niejednego zmyli膰 tym, 偶e nie ma w jej sk艂adzie owoc贸w morza ani niczego co mog艂oby wi膮za膰 si臋 na pierwszy rzut oka z morzem. A jednak. Nazwa nawi膮zuje do marynarzy a w jej sk艂adzie znajduje si臋 to, co marynarze mieli pod r臋k膮 czyli sos pomidorowy, czosnek, oregano i olej.


12. Pizza Neapolitana

Czym charakteryzuje si臋 pizza neapolitana? Najog贸lniej rzecz ujmuj膮c, musi reprezentowa膰 w艂osk膮 flag臋 czyli by膰 w kolorze zielonym, czerwonym i bia艂ym. Barwy te uzyskiwane s膮 przez pomidory (i sos pomidorowy), bazyli臋 oraz mozzarell臋. Podstaw膮 jest cienkie ciasto z pomidorow膮 passat膮.


13. Pizza Parigina

Pizza Parigina, zwana te偶 Prosciutto Crudo albo Pizza Paryska, to nic innego jak prosciutto crudo, rucola e scaglie di parmigiano czyli szynka parme艅ska, rukola i grubo starty parmezan. Do tego cz臋sto dodaje si臋 pomidorki i bazyli臋. Wszystko na cienkim cie艣cie z sosem pomidorowym i mozzarell膮. Jeden z najbardziej charakterystycznych smak贸w pizzy.


14. Pizza Pepperoni

Pizza Pepperoni wyst臋puje w krajach anglosaskich. G艂贸wnie w Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii. Reszta 艣wiata u偶ywa nazwy Pizza Diavola. A czym to jest pizza pepperoni? To nic innego jak pizza z sosem pomidorowym i mozzarell膮 oraz ostrym salami, kt贸re w krajach anglosaskich zwane jest “salami pepperoni”.


15. Pizza Prosciutto e funghi

Kolejna bardzo prosta pizza, kt贸r膮 uwielbiaj膮 zar贸wno W艂osi jak i Polacy. Mowa o Prosciutto e funghi. Pizza ta sk艂ada si臋 z szynki i pieczarek. Prosciutto e funghi wyst臋puje w dw贸ch wariantach. Z szynk膮 gotowan膮 lub z surow膮. Je艣li z surow膮, to szynka taka umieszczana jest na pizzy dopiero po upieczeniu.


16. Pizza Salami

Jak sama nazwa wskazuje. Gwiazd膮 pizzy salami jest salami. Zazwyczaj jest to pizza na cienkim cie艣cie, obowi膮zkowo z pomidorow膮 passat膮 i serem mozzarelle. Do tego pomidor i salami. Tradycyjnie pizza z salami to pizza diavola. W Ameryce i na Wyspach Brytyjskich m贸wi膮 na ni膮 “pizza pepperoni”.


17. Pizza al Tonno

Pizza al Tonno czy te偶 Pizza Tono to pizza na bazie cienkiego ciasta z serem mozzarella i pomidorowym sosem passata oraz mozarelli w zalewie, pomidor贸w, bazylii i gwiazdy pizzy al tonno czyli tu艅czyka. Tu艅czyk do pizzy tonno jest to tu艅czyk w puszce, najcz臋艣ciej w sosie w艂asnym, rzadziej w oleju. Nigdy surowy.


18. Pizza Quattro Formaggi

Pizza ta w dos艂ownym t艂umaczeniu znaczy “Cztery Sery”. Trzeba by膰 wi臋c wyj膮tkowym mi艂o艣nikiem ser贸w i ma艂o dba膰 o lini臋, aby zamawia膰 t膮 bomb臋 kaloryczn膮. Pizza quattro formaggi zawiera w sobie sery w zale偶no艣ci od pizzerii: provolone, parmigiano reggiano, mozzarella, stracchino, fontina lub gorgonzola.


19. Pizza Quattro Stagioni

Kolejna w naszym zestawieniu kochana przez Polak贸w i W艂och贸w pizza czyli pizza quattro stagioni. Nazw臋 “quattro stagioni” t艂umaczymy z w艂oskiego na “cztery pory roku” i taka jest ta pizza. To mieszanka wyrazistych smak贸w z delikatnymi. Znajdziemy tam gotowan膮 szynk臋, grzyby, karczochy, oliwki, czasem anchois. Wa偶ne jest, aby sk艂adniki reprezentuj膮ce ka偶d膮 z p贸r roku by艂y na osobnej 膰wiartce.


20. Pizza Vegetariana

Pizza Vegetariana cz臋sto zwana te偶 Pizz膮 Ortolana to najlepszy wyb贸r gdy jeste艣my na diecie. Zawiera w sk艂adzie ser mozzarella, pomidory, papryk臋, bak艂a偶any, cukini臋 oraz dodatki r贸偶nych warzyw pokrojonych zazwyczaj w paski. Pizza jest wegetaria艅ska, nie jest natomiast pizz膮 wega艅sk膮.


Ciasto na pizz臋 – wszystko co nale偶y wiedzie膰

Jedn膮 z potraw, kt贸r膮 ch臋tnie wybiera wiele os贸b na 艣wiecie jest pochodz膮ca z kuchni w艂oskiej pizza. Jak wiadomo pochodzi ona dok艂adnie z Neapolu. To w艂a艣nie tam przyrz膮dzana jest oryginalnie w艂oska pizza. Osobi艣cie nie znam osoby, kt贸ra by jej nie lubi艂a. Dok艂adniej jest to p艂aski placek ciasta dro偶d偶owego z sosem pomidorowym, porcj膮 sera oraz przer贸偶nymi innymi dodatkami w zale偶no艣ci od upodoba艅 osoby jedz膮cej. Jak wiadomo podstawowym, a nawet mo偶na by powiedzie膰, 偶e najwa偶niejszym sk艂adnikiem pizzy jest w艂a艣nie ciasto. Jego podstaw膮 s膮 m膮ka, dro偶d偶e, woda, s贸l, cukier i odrobina oliwy z oliwek. Warto pozna膰 jakie istniej膮 rodzaje ciast, aby wybra膰 dla siebie jak najlepsze.

Pierwszym z nich jest pizza na cienkim cie艣cie. Cz臋sto u偶ywa si臋 stwierdzenia, 偶e prawdziwa pizza w艂oska jest w艂a艣nie na cienkim cie艣cie. Pewnie dlatego ma ona tak wielu swoich zwolennik贸w. Cech膮 charakterystyczn膮 takiego ciasta jest to, 偶e nie ugina si臋 ono pod ci臋偶arem sk艂adnik贸w jakie na nim s膮 gdy podnosimy jego kawa艂ek z talerza. Dodatkowo jest mega chrupi膮ce. Co wi臋cej jedz膮c pizz臋 w艂a艣nie na takim cie艣nie nasze kubki smakowe skupi膮 si臋 bardziej na dodatkowych sk艂adnikach, a dla os贸b dbaj膮cych o lini臋 jest to dobry wyb贸r, poniewa偶 pizza na cienkim cie艣cie na pewno b臋dzie mia艂a mniej kalorii ni偶 zrobiona na grubym cie艣cie.

Drugim rodzajem jest w艂a艣nie pizza na grubym cie艣cie. Je艣li chodzi o sk艂adniki to s膮 one takie same do przyrz膮dzenia obu rodzaj贸w ciasta. Tyle, 偶e trzeba po prostu zrobi膰 go wi臋cej , aby uzyska膰 gruby placek. Pizza przyrz膮dzona na takim cie艣cie jest r贸wnie偶 uwielbiana przez wiele os贸b, poniewa偶 ciasto jest mi臋kkie i puszyste i do tego bardzo po偶ywne wi臋c osoby, kt贸re lubi膮 je艣膰 na pewno ten fakt zadowoli. Co prawda pizz臋 na grubym cie艣cie trzeba piec d艂u偶ej ni偶 na cienkim cie艣nie dlatego te偶 czas oczekiwania b臋dzie d艂u偶szy, ale efekt ko艅cowy wszystko wynagrodzi. Warto jeszcze doda膰, 偶e pizza na grubym cie艣cie jest bardziej syc膮ca efekcie przy zjedzeniu mniejszej ilo艣ci kawa艂k贸w zaspokoimy g艂贸d.

Jakie jeszcze rodzaje ciasta na pizz臋 mo偶emy spotka膰?

Du偶膮 popularno艣ci膮 tak偶e cieszy si臋 pizza na cie艣cie chlebowym. Jest ono bardziej zbite od tradycyjnego ciasta. Dodatkowo przyrz膮dzone na specjalnej m膮ce chlebowej uzyskuje jeszcze wi臋ksz膮 chrupko艣膰. Atutem takiego rodzaju ciasta jest to, 偶e piecze si臋 je bardzo kr贸tko w wysokiej temperaturze dzi臋ki temu inne sk艂adniki pizzy nie strac膮 swojego soczystego smaku.

Dla os贸b, kt贸re uwielbiaj膮 ser i chcia艂by, aby by艂o go jak najwi臋cej mo偶na przyrz膮dzi膰 ciasto gdzie ser r贸wnie偶 b臋dzie w rantach pizzy, a nie tylko jako dodatek na g贸rze.

Co ciekawe pizz臋 mo偶na r贸wnie偶 przyrz膮dzi膰 na bezglutenowym spodzie czyli ciasto na pizz臋 przyrz膮dzone bez m膮ki i dro偶d偶y, a przy pomocy kalafiora. Dla os贸b, kt贸re z jakiego艣 powodu musz膮 unika膰 glutenu jest do 艣wietna opcja. Warto zapami臋ta膰 jednak, 偶e wraz ze zmian膮 sk艂adnik贸w, zmieniaj膮 si臋 tak偶e w艂a艣ciwo艣ci pizzy. Ciasto na pewno nie b臋dzie ju偶 tak kruche i elastyczne jak to z oryginalnej w艂oskiej m膮ki.

I ostatnia opcja ciasta na pizz臋 sprawdzi si臋 dla os贸b bardziej zabieganych lub takich, kt贸re w kr贸tkim czasie chcia艂yby przyrz膮dzi膰 w艂a艣nie to danie! Tradycyjnie przyrz膮dzane ciasto mo偶na zast膮pi膰 ciastem francuskim kupionym w sklepie. Rozwijamy je, dodajemy ulubione dodatki , dajemy do piekarnika na odpowiedni膮 ilo艣膰 czasu i pizza gotowa. Trzeba zaznaczy膰, 偶e pizza zrobiona z ciasta francuskiego b臋dzie r贸偶ni艂a si臋 bardzo smakiem od oryginalnej jednak nikt nie powiedzia艂, 偶e nie mo偶e by膰 smaczna i mie膰 swoich ulubie艅c贸w.

A co je艣li mamy ochot臋 na pizz臋 w tradycyjnym stylu, ale akurat zabrak艂o dro偶d偶y? Nic straconego, mo偶na przygotowa膰 ciasto na pizz臋 r贸wnie偶 bez ich dodatku, co prawda b臋dzie jego wykonanie wymaga艂o wi臋cej wysi艂ku, jednak smak powinien wszystko wynagrodzi膰. I tutaj jeszcze jedna wskaz贸wka taki rodzaj ciasta trzeba koniecznie podczas wyrastania prze艂o偶y膰 do miski plastikowej lub szklanej, niestety w misce metalowej ciasto mo偶e nie wyrosn膮膰.

Pizza bardzo cz臋sto przygotowywana jest z ciasta dro偶d偶owego, ale jak wiadomo nie zawsze tak by艂o. Pocz膮tkowo przygotowywano j膮 na cienkich spodach zrobionych z ciasta makaronowego.

Skoro znamy ju偶 rodzaje ciast na pizz臋 warto odpowiedzie膰 na pytanie jak膮 pizz臋 uwielbiaj膮 Polacy? Na cienkim czy na grubym cie艣cie? Z jakimi dodatkami?

Polacy najch臋tniej wybieraj膮 pizz臋 na grubym i puszystym cie艣cie z dodatkiem sosu pomidorowego, kt贸ry p贸藕niej cz臋sto zamieniany jest na ketchup lub inne sosy. Ma艂o popularne jest skrapianie pizzy oliw膮. Podstawowym sk艂adnikiem r贸偶nych wariant贸w smakowych pizzy s膮 pieczarki. Polacy najch臋tniej wybieraj膮 pizz臋 z dodatkiem szynki lub salami. Kontrowersj臋 budzi pizza hawajska czyli z dodatkiem ananasa ma ona wielu swoich zwolennik贸w jak i przeciwnik贸w. Nie zmienia to jednak faktu, 偶e Polacy uwielbiaj膮 to danie. Jest ono bardzo cz臋sto zamawiane w restauracjach, ale i bardzo du偶o os贸b kusi si臋 na sprawdzenie swoich kulinarnych zdolno艣ci i kusi si臋 na przygotowanie pizzy w domu.

M膮ka do ciasta na pizz臋

Znamy ju偶 r贸偶ne rodzaje ciasta na pizz臋. Warto d艂u偶ej skupi膰 swoj膮 uwag臋 na sk艂adnikach. Tajemnic膮 najlepszego przepisu ciasta na pizz臋 jest dobrej jako艣ci m膮ka, odpowiednia ilo艣膰 dro偶d偶y oraz odpowiednio d艂ugie wyrabianie i wyrastanie ciasta. Powinno ono by膰 elastyczne, ciep艂e i dobrze odchodzi膰 od r臋ki. Wyb贸r w艂a艣ciwej m膮ki jest szczeg贸lnie wa偶ny dla smaku i konsystencji w艂oskiej pizzy. A zatem odpowiedzmy sobie na pytanie jak膮 m膮k臋 wybra膰?

艢mia艂o mo偶na u偶y膰 stwierdzenia, 偶e pizz臋 uda nam si臋 przyrz膮dzi膰 praktycznie z ka偶dego rodzaju m膮ki, ale ciasto b臋dzie r贸偶ni艂o si臋 w smaku. R贸wnie偶 jego wyrabianie przy nieodpowiedniej m膮ce mo偶e sta膰 si臋 bardziej k艂opotliwe.

W du偶ym uproszczeniu od stopnia oczyszczenia ziarna zale偶y, jakiego typu m膮ka powstanie. Im mniej 艂uski, tym numer typu b臋dzie ni偶szy. Idealn膮 m膮k膮 do zrobienia ciasta na pizz臋 jest m膮ka pszenna typu 00. Jest ona najbardziej oczyszczona ze wszystkich typ贸w m膮k co pozwala nam uzyska膰 z niej ciasto, kt贸re jest mi臋kkie, delikatne w 艣rodku, a r贸wnocze艣nie wypieczone i chrupi膮ce z zewn膮trz. Dodatkowo 艂atwe w zagniataniu. Co ciekawe ciasto jeszcze surowe nie nasi膮ka sosem ani dodatkami. M膮ka do pizzy typ 00 zawiera spor膮 ilo艣膰 glutenu, kt贸ry nadaje ciastu spr臋偶ysto艣膰 i odpowiedni膮 konsystencj臋. M膮ka typ 00 produkowana jest g艂贸wnie we W艂oszech. Je艣li jednak nie mamy mo偶liwo艣ci zakupu oryginalnej w艂oskiej m膮ki w sklepach mo偶emy znale藕膰 tak偶e m膮k臋 typ 00 od polskich producent贸w. Du偶ym zainteresowaniem cieszy si臋 jej sprzeda偶 tak偶e internetowa.

Jak膮 m膮k膮 z powodzeniem zast膮pimy tradycyjn膮 w艂osk膮 m膮k臋 typu 00?

M膮k臋 pszenn膮 mo偶na znale藕膰 praktycznie w ka偶dym sklepie spo偶ywczym, a wi臋c z jej dost臋pno艣ci膮 nie b臋dzie problemu . Najlepiej wybra膰 typ 450 lub 550, dlatego, 偶e pod wzgl臋dem w艂a艣ciwo艣ci jak r贸wnie偶 konsystencji i sposobu wyrabiania ciasta to w艂a艣nie one najbardziej przypominaj膮 m膮k臋 typu 00. Z tych rodzaj贸w m膮ki ciasto powinno 艂adnie wyrosn膮膰 by膰 lekkie i jasne.

Do zrobienia pizzy mo偶na u偶y膰 tak偶e m膮ki pe艂noziarnistej, kt贸ra jest zdrowszym zamiennikiem m膮ki pszennej. Ten typ m膮ki jest bogatym 藕r贸d艂em sk艂adnik贸w mineralnych, takich jak: fosfor, magnez, 偶elazo oraz cynk, a tak偶e dostarcza du偶ej ilo艣ci b艂onnika pokarmowego. Ciasto wykonane z pe艂noziarnistej m膮ki na pewno b臋dzie si臋 r贸偶ni艂o w smaku od ciasta wykonanego z oryginalnej w艂oskiej m膮ki pszennej.

Mo偶na wykona膰 ciasto r贸wnie偶 z m膮ki 偶ytniej trzeba jednak pami臋ta膰, 偶e takie ciasto b臋dzie trudniejsze w wyrabianiu, ci臋偶sze, ciemniejsze, a do tego m膮ka ta lubi klei膰 si臋 do palc贸w dlatego ci臋偶ej b臋dzie zrobi膰 z niej kulk臋.

W niekt贸rych artyku艂ach mo偶na przeczyta膰, 偶e pizza wypiekana w domach W艂och贸w wykonywana by艂a w艂a艣nie z m膮ki chlebowej. Mamy do wyboru dwa rodzaje takiej m膮ki typy: 650 oraz 750. Producenci podpowiadaj膮, 偶e ten pierwszy nadaje si臋 bardziej do wypiekania chleba, natomiast drugi lepiej sprawdzi si臋 przy wypieku bu艂ek. Natomiast je艣li chodzi o przyrz膮dzanie pizzy z tych typ贸w m膮ki lepiej wybra膰 typ 650 z m膮ki typu 750, poniewa偶 jest mniej przyjemny w wyrabianiu ciasto wychodzi twardsze i bardziej zbite.

Nie mo偶na zapomnie膰 tak偶e o osobach maj膮cych alergi臋 na gluten, celiaki臋 lub po prostu s膮 na diecie bezglutenowej. Alternatyw膮 dla takich os贸b jest przyrz膮dzenie ciasta na pizz臋 mieszank膮 m膮k z ciecierzycy, amarantusa, sorg czy soi.

Podsumowuj膮c temat m膮ki najlepsza b臋dzie ta pszenna najwy偶szej jako艣ci, poniewa偶 gluten jest ulubie艅cem pizzy i to on sprawia, 偶e podczas wyrabiania ciasto staje si臋 mi臋kkie i spr臋偶yste.

Dro偶d偶e do ciasta na pizz臋

A co z dro偶d偶ami jakie wybra膰, aby stworzy膰 najlepsz膮 pizz臋? Wyb贸r w tym przypadku jest o wiele 艂atwiejszy ni偶 w przypadku m膮ki. Obecnie mamy do wyboru dro偶d偶e suche i 艣wie偶e i tak naprawd臋 nie ma wi臋kszego znaczenia, kt贸re z nich u偶yjemy. Istnieje stwierdzenie, 偶e te suche aktywuj膮 si臋 szybciej. Innym aspektem, kt贸ry powinien pom贸c nam przy wyborze jest czas. 艢wie偶e dro偶d偶e maj膮 kr贸tk膮 dat臋 przydatno艣ci , a po ich otwarciu warto zu偶y膰 je w ci膮gu trzech dni natomiast dro偶d偶e suche maj膮 du偶o d艂u偶sz膮 dat臋 przydatno艣ci i mo偶na je d艂u偶ej przechowywa膰. Decyzja zale偶y tak naprawd臋 od nas i od naszych preferencji nie ma na to wi臋kszego znaczenia przy przygotowywaniu ciasta na pizz臋.

O czym jeszcze pami臋ta膰 robi膮c ciasto na pizz臋?

Na co jeszcze warto zwr贸ci膰 uwag臋 przyrz膮dzaj膮c pizz臋? Kluczowe znaczenie b臋dzie mia艂a temperatura wody jak膮 u偶yjemy do ciasta. Wa偶ne, aby woda by艂a ciep艂a 偶eby dro偶d偶e mia艂y od razu doskona艂e warunki do wzrostu. Nie mo偶e ona by膰 ani zimna ani gor膮ca, odpowiednia b臋dzie temperatura zbli偶ona do temperatury naszego cia艂a. Dlatego 偶eby zrobi膰 dobre ciasto na pizz臋 trzeba chwil臋 zastanowi膰 si臋 tak naprawd臋 nad ka偶dym sk艂adnikiem.

Istotn膮 role w cie艣cie na pizz臋 pe艂ni r贸wnie偶 t艂uszcz jakiego u偶yjemy. Dzi臋ki niemu nasza pizza staje si臋 jeszcze bardziej elastyczna i mo偶emy z niej spokojnie uformowa膰 kszta艂t wed艂ug naszych upodoba艅. Czy to jakiego t艂uszczu u偶yjemy ma znaczenie? Tak, na pewno ma znaczenie smakowe. W wielu przepisach na ciasto znajdziemy, aby doda膰 oliw臋 z oliwek i to bardzo dobre rozwi膮zanie, poniewa偶 ma ona bardzo wyrazisty smak dlatego pomaga potraw膮 przygotowanym z m膮ki nabra膰 charakterystycznego smaku. Wiedz膮c o tym, 偶e oliwa nie nale偶y do najta艅szych produkt贸w niekt贸rzy mog膮 szuka膰 dobrej alternatywy. Na szcz臋艣cie mamy tak膮, s膮 ni膮 wszelakiego rodzaju oleje ro艣linne one r贸wnie dobrze nadadz膮 si臋 do przygotowania dobrego ciasta. Jednak je艣li ju偶 tak owy wybieramy warto pokusi膰 si臋 o zakup na przyk艂ad oleju ry偶owego zamiast rzepakowego czy s艂onecznikowego, kt贸ry u偶ywa si臋 na co dzie艅 do sma偶enia r贸偶nych potraw.

Warto wiedzie膰, 偶e dodaj膮c s贸l i cukier do ciasta regulujemy tym jego pulchno艣膰 i spr臋偶ysto艣膰. Kiedy dodamy wi臋cej cukru do ciasta dro偶d偶e b臋d膮 mia艂y wspania艂e warunki do wzrostu. Je艣li dodamy wi臋cej soli, przyhamujemy ich wzrost co tak偶e wyd艂u偶y fermentacj臋 ciasta. Jednak dzi臋ki temu a nasze ciasto na pizz臋 zyskuje w efekcie wspania艂e 鈥渄ziury鈥 w 艣rodku po wypieczeniu. Jeszcze jedna kwestia ciasto, kt贸re zawiera ma艂膮 ilo艣膰 soli ma sk艂onno艣膰 do przyklejania si臋 do blatu, natomiast dobrze posolona masa na pizz臋 jest du偶o 艂atwiejsza w wyrobieniu. Czy ma znaczenie jakiej soli u偶yjemy do zrobienia ciasta? Na pewno uda nam si臋 wykona膰 ciasto z ka偶dego rodzaju soli jednak je艣li chodzi o to jaka jest polecana jest ni膮 s贸l himalajska lub morska. Maj膮 one 艂agodniejszy smak od tradycyjnej soli kuchennej dlatego u偶ywaj膮c ich nie musimy si臋 zbytnio martwi膰 tym, 偶e przesadzimy, a ciasto b臋dzie za s艂one.

Maj膮c ju偶 wszystkie odpowiednie sk艂adniki przechodzimy do wyrabiania ciasta. Na ten etap warto te偶 po艣wi臋ci膰 chwil臋. Tak naprawd臋 nie potrzebujemy do tego miksera, a wszystkie sk艂adniki mo偶emy wymiesza膰 r臋cznie. Dobr膮 opcj膮 jest zaplanowanie robienia pizzy troch臋 wcze艣niej, poniewa偶 ciasto na pizz臋 lubi sobie pole偶akowa膰. Czas jest tutaj wspania艂ym pomocnikiem. 呕eby wyros艂o najlepiej odczeka膰 godzin臋 lub dwie. Jeszcze lepiej gdy mamy przygotowane wszystko wcze艣niej sprawdzi si臋 odstawienie ciasta na ca艂膮 dob臋 nie jest to konieczne, ale mo偶na kiedy艣 przy okazji spr贸bowa膰 i zobaczy膰 jaki b臋dzie efekt.

Nie mo偶na tak偶e zapomnie膰 o pieczeniu ciasta, ma ogromne znaczenie jak jego wykonanie, bo co z tego, 偶e b臋dziemy mie膰 super ciasto je艣li nie b臋dzie ono odpowiednio upieczone? Pizza w tradycyjnym, opalanym drzewem piecu piecze si臋 oko艂o 90 sekund w temperaturze bliskiej 500 stopni. Wiadomo, 偶e raczej nie mamy takiej mo偶liwo艣ci w domu. Wi臋c jak stworzy膰 jej odpowiednie warunki? Zanim pizza trafi do piekarnika trzeba upewni膰 si臋 czy jest on odpowiednio nagrzany. Wk艂adaj膮c pizz臋 do nienagrzanego piekarnika mo偶e to skutkowa膰 du偶ym rozmoczeniem ciasta. Obecnie temperatura 250 stopni jest standardem w艣r贸d piekarnik贸w. Taki poziom ciep艂a pozwala na wypieczenie w warunkach domowych naprawd臋 smacznej pizzy. Genialnym pomocnikiem do wypieczenia pizzy jest kamie艅 z szamotu czy ze ska艂y sprawi, 偶e b臋dzie on idealnie przypieczony z do艂u, a dodatkowo trzyma d艂ugo temperatur臋. Je艣li kto艣 cz臋sto przyrz膮dza pizz臋 w domu warto rozwa偶y膰 jego zakup. Naprawd臋 wida膰 r贸偶nic臋 w wypieczeniu, ale r贸wnie偶 czu膰 w smaku.

Top 3 rodzaje ciasta na pizz臋:

Podstaw膮 ka偶dej pizzy jest ciasto. To ono decyduje o tym jaka smaczna b臋dzie pizza. Nawet z najlepszymi sk艂adnikami pizza mo偶e nie by膰 smaczna je艣li nie mamy dobrego ciasta na pizz臋. Najlepszy przepis na ciasto na pizz臋 znajduje si臋 oczywi艣cie na naszym serwisie ProstePeso. A jakie pizze s膮 preferowane? Jedni lubi膮 pizz臋 na cienkim cie艣cie. Inni wol膮 pizz臋 na cie艣cie grubym. Jeszcze inni, dbaj膮cy o lini臋, wybieraj膮 pizz臋 na pe艂noziarnistym cie艣cie.


1. Pizza na cienkim cie艣cie

Pizza na cienkim cie艣cie – jest klasyczna i typowo w艂oska. Ma chrupi膮ce ciasto, kt贸re nie ugina si臋 pod ci臋偶arem sk艂adnik贸w. Mniejsza ilo艣膰 ciasta pozwoli zje艣膰 wi臋cej kawa艂k贸w. Cie艅sze ciasto to mniej kalorii. Piecze si臋 j膮 stosunkowo kr贸cej ni偶 t膮 na grubym cie艣cie. Cienkie ciasto powinni wybiera膰 Ci, kt贸rzy pilnuj膮 liczby spo偶ywanych kalorii. W cienkim cie艣cie jest ich po prostu mniej. Do wyrobienia idealnie cienkiego ciasta niezb臋dna jest m膮ka typu 0,dobrej jako艣ci oliwa, a tak偶e dro偶d偶e i s贸l. Za sukces dobrego smaku odpowiedzialne s膮 te偶 wywa偶one proporcje. Kluczem do idealnego cienkiego ciasta jest elastyczno艣膰.


2. Pizza na grubym cie艣cie

Pizza na grubym cie艣cie – powstaje dok艂adnie z takich samych sk艂adnik贸w jak to cienkie. Jest go po prostu wi臋cej. Gruby placek na pizz臋 jest przede wszystkim specjalno艣ci膮 Pizzerii w stylu ameryka艅skim. Grube ciasto jest wyj膮tkowo puszyste i mi臋kkie, dzi臋ki temu jedzenie pizzy jest bardzo przyjemne. Zaspokaja nawet najwi臋kszy g艂贸d. Wystarczy nawet 2 lub 3 kawa艂ki 偶eby nasyci膰 偶o艂膮dek i zapewni膰 organizmowi przyp艂yw energii. Piecze si臋 j膮 d艂u偶ej i jest te偶 bardziej kaloryczna. Nie jest zatem polecana ( w du偶ych ilo艣ciach) osobom dbaj膮cym o lini臋. Sekret grubego ciasta tkwi w tym, 偶e najcz臋艣ciej wyrasta nieco d艂u偶ej, dzi臋ki czemu w jego wn臋trzu jest wi臋cej powietrza odpowiedzialnego za puszysto艣膰. Ponadto konsystencja podczas wyrabiania jest nieco rzadsza.


3. Pizza na cie艣cie pe艂noziarnistym

W obecnych czasach wiele os贸b dba o lini臋 jak r贸wnie偶 zwraca uwag臋 na 艣wiadome od偶ywianie. Z my艣l膮 o takich osobach mo偶na przygotowa膰 ciasto z m膮ki pe艂noziarnistej zyskuj膮c przy tym wersj臋 bardziej bogat膮 w sk艂adniki od偶ywcze, a do tego o ni偶szym indeksie glikemicznym.


Jakie powinno by膰 ciasto na pizz臋 – kwestia smaku decyduje o tym, czy powinno by膰 na cienkim czy na grubym cie艣cie. Tak, wiemy, 偶e w oryginale w艂oskim tylko na cienkim cie艣cie, ale pizza to obecnie danie globalne, kt贸re w ka偶dym zak膮tku 艣wiata jest nieco inne i trafia w nieco inne gusta i nawyki. Wi臋c je艣li w jakim艣 zak膮tku 艣wiata wol膮 pulchne i grube ciasto na pizz臋 to jest kwestia smaku. R贸wnie偶 i spos贸b wypieczenia. Jedni wol膮 ciasto delikatnie przyrumienione na bokach a inny wol膮 ciasto przypieczone od spodu. I r贸wnie偶 to, czyli stopie艅 wypieczenia ciasta na pizz臋 to kwestia smaku indywidualnego smakosza pizzy. Nie ma wi臋c jednej i globalnej odpowiedzi jakie powinno by膰 ciasto na pizz臋. Mo偶emy jednak powiedzie膰 jakie jest najlepsze ciasto na pizz臋 wed艂ug nas. Najlepsze ciasto na pizz臋 wed艂ug autor贸w i smakoszy ProstePesto to ciasto oczywi艣cie cienkie. Dobrze wyrobione, aksamitne, lekko przypieczone po bokach a od spodu tylko lekko przyrumienione. Sk艂adniki na pizzy nie wy艂o偶one po same brzegi, aby mo偶na by艂o delektowa膰 si臋 przyrumienionym rantem pizzy. Takie jest najlepsze ciasto na pizz臋 wed艂ug nas.

Dobr膮 pizz臋 naprawd臋 艂atwo pozna膰. Pierwszym elementem 艣wiadcz膮cym o jej jako艣ci jest ciasto. Musi by膰 lekkie, ale na tyle spr臋偶yste, by po upieczeniu unios艂o pyszn膮 zawarto艣膰.

Magdalena Gessler, Dobra pizza nie jest z艂a, 鈥濶ewsweek Polska鈥 nr 15, 8鈥14 kwietnia 2013, s. 112.

Proste ciasto na pizz臋 to podstawa kuchni. Zauwa偶my, 偶e kuchnia w艂oska w og贸lnym poj臋ciu i pizza konkretnie to dania proste. Wi臋c i sp贸d pizzy nie mo偶e mie膰 skomplikowanej receptury. Tradycyjne i podstawowe ciasto na pizz臋 charakteryzuje si臋 prostymi sk艂adnikami. To tylko m膮ka, woda, dro偶d偶e, s贸l, cukier i oliwa z oliwek. Oraz troch臋 czasu na wyro艣ni臋cie. Szybkie ciasto na pizz臋 nie istnieje. Je艣li chcemy mie膰 pyszny sp贸d do pizzy to musimy po艣wi臋ci膰 na to czas. Wykonanie ciasta na pizz臋 to oko艂o 10 minut na przygotowanie rozczynu i oko艂o 15 minut wst臋pnego wyrabiania. Nast臋pnie 2 godziny na wyro艣ni臋cie ciasta i ponowne 30 minut wyrabiania. Mamy wi臋c ju偶 3 godziny. Czy da si臋 to przyspieszy膰? Pewnie si臋 da, s膮 r贸偶ne przepisy na szybkie ciasto na pizz臋. Ale nie b臋dzie to wtedy ciasto aksamitnie mi臋kkie.

A po najlepszy przepis na najlepsze ciasto na pizz臋 zapraszamy tutaj: ciasto na pizz臋 – jak zrobi膰 szybkie, cienkie i pyszne najlepsze ciasto na pizze.

Top 10 najpopularniejsze przepisy na pizz臋:

  1. Pizza z kurczakiem i kukurydz膮
  2. Pizza hawajska z szynk膮 i ananasem
  3. Pizzerinki dro偶d偶owe mini pizza na przek膮sk臋
  4. Pizza Margherita a鈥檒a MSC Cruise
  5. W艂oska pizza z serem mozzarella i jalapeno
  6. Calzone nadziewana pizza w kszta艂cie pieroga
  7. Zakr臋cone pizzerinki z szynk膮, serem i oliwkami
  8. Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebul膮 i boczkiem
  9. Ciasto na pizz臋. Jak zrobi膰 szybkie cienkie ciasto na pizze
  10. Japo艅skie specja艂y. Okonomiyaki 鈥 sma偶 co lubisz

Za co Polacy kochaj膮 pizz臋?

Tak jak w t艂usty czwartek wszyscy dzielnie stoimy w kolejkach po ulubionego p膮czka z nadzieniem r贸偶anym i lukrem tak samo z du偶膮 intensywno艣ci膮 w Polsce 9 lutego, obchodzony jest mi臋dzynarodowy dzie艅 pizzy. To sugeruje nam ju偶 na pocz膮tku, 偶e Polacy s膮 jej wielkimi pasjonatami. Pizza jest daniem w艂oskim, kt贸re cieszy si臋 du偶膮 popularno艣ci膮 nie tylko we W艂oszech, ale r贸wnie偶 na ca艂ym 艣wiecie. Nic dziwnego, 偶e Polacy tak偶e j膮 uwielbiaj膮. Przygl膮daj膮c si臋 g艂臋biej mo偶na dostrzec, 偶e praktycznie w ka偶dym mie艣cie spotkamy pizzeri臋 lub restauracj臋, w kt贸rej zjemy pizz臋. Warto r贸wnie偶 przez chwil臋 si臋 zastanowi膰 ile znamy os贸b w swoim gronie, kt贸re jej nie lubi膮? Na pewno zdecydowana wi臋kszo艣膰 z nas nie znajdzie takiej osoby lub b臋dzie bardzo ma艂o takich os贸b, zatem pomy艣lmy za co Polacy kochaj膮 pizz臋?

Przede wszystkim za jej smak. Z przeprowadzonych ankiet wynika, 偶e najch臋tniej zamawiane pizze to pepperoni, margherita, capriciosa. Grube ciasto, podw贸jny ser, du偶a ilo艣膰 dodatk贸w mo偶na by rzec, 偶e to pizza w stylu Ameryka艅skim jest kochana przez Polak贸w, ale r贸wnie du偶o os贸b wybiera wersj臋 na cienkim cie艣cie z dodatkiem aromatycznych zi贸艂 i delikatnej szynki parme艅skiej. Mog艂oby si臋 wydawa膰, 偶e jedz膮c to w艂oskie danie nic ju偶 nas nie mo偶e zaskoczy膰. Nic bardziej mylnego, pizz臋 mo偶na przygotowa膰 na r贸偶ne sposoby z przer贸偶nymi dodatkami. Ka偶dy ma na pewno swoj膮 ulubion膮 i wie dok艂adnie czy woli pizz臋 na cienkim czy na grubym cie艣cie, a mo偶e ciasto pe艂noziarniste lub bezglutenowe.

Niby jedno popularne danie, a tak wiele mo偶liwo艣ci. Je艣li ju偶 o r贸偶norodno艣ci pizzy mowa to warto nadmieni膰, 偶e nie tylko mo偶emy modyfikowa膰 rodzaj ciasta z jakiego b臋dzie si臋 ona sk艂ada艂a, ale przede wszystkim dodatki jakie si臋 na niej znajd膮. Jedni lubi膮 pizz臋 z oliwkami inni wol膮 pieczarki. Kto艣 lubi pizz臋 z podw贸jnym mi臋sem, a kto艣 wegetaria艅sk膮. W niczym to jednak nie przeszkadza, bo je艣li dwie osoby maj膮 odmienne zdania w kwestii dodatk贸w mog膮 zam贸wi膰 lub przygotowa膰 dwie osobne pizze albo jedn膮 podzielon膮 na p贸艂. W艂a艣nie ta r贸偶norodno艣膰 sprawia, 偶e jest ona daniem mo偶na by powiedzie膰 bardzo uniwersalnym i nawet przygotowuj膮c j膮 w domu mamy mo偶liwo艣膰 dopasowa膰 si臋 do upodoba艅 smakowych osoby jedz膮cej.

Co wa偶ne nic straconego je艣li w gronie znajomych mamy alergik贸w, nie musz膮 oni odejmowa膰 sobie przyjemno艣ci z jedzenia tego przepysznego dania, poniewa偶 w zale偶no艣ci od rodzaju alergii mo偶emy tak zmodyfikowa膰 pizz臋, aby r贸wnie偶 takie osoby mog艂y cieszy膰 si臋 jej wspania艂ym smakiem. Polacy tak偶e uwielbiaj膮 pizz臋 za mo偶liwo艣膰 po艂膮czenia jej z r贸偶nymi sosami. Cho膰 we W艂oszech do pizzy podawana jest oliwa i nie ma mowy tam o 偶adnych sosach w Polsce nie jest to tak bardzo popularne. Polacy najch臋tniej wybieraj膮 jako dodatek sos czosnkowy i ketchup. Jak powszechnie wiadomo dzieci uwielbiaj膮 s艂odkie rzeczy wi臋c dla ma艂ych pociech mo偶na przygotowa膰 wersj臋 pizzy na s艂odko na przyk艂ad z owocami i kremem czekoladowym. B臋d膮 one na pewno zachwycone takim daniem. Z tego powodu tak du偶a liczba os贸b uwielbia pizz臋, poniewa偶 ka偶dy ma mo偶liwo艣膰 znale藕膰 odpowiedni膮 wersj臋 dla siebie.

Wiele os贸b wspomina r贸wnie偶 o tym, 偶e lubi膮 pizz臋, poniewa偶 opr贸cz sk艂adnik贸w, z kt贸rych przyrz膮dza si臋 ciasto jak ju偶 wcze艣niej wspominano nie ma ona dok艂adnie okre艣lonych dodatk贸w, a co za tym idzie mo偶na j膮 przygotowa膰 z tym produkt贸w, kt贸re aktualnie posiadamy w lod贸wce. Dzi臋ki temu zmniejszamy ilo艣膰 marnowanej 偶ywno艣ci, a przygotowanie takiej pizzy nie b臋dzie kosztowne. Je艣li ju偶 o aspekcie finansowym mowa to Polacy ch臋tnie wybieraj膮 pizz臋 w艂a艣nie ze wzgl臋du na jej stosunkowo nisk膮 cen臋 w por贸wnaniu do cen innych potraw, kt贸re mo偶na zam贸wi膰 w restauracji.

Za co jeszcze Polacy uwielbiaj膮 pizz臋? Za to, 偶e jest ona daniem, kt贸re naprawd臋 potrafi 艂膮czy膰 ludzi. Na pewno nie raz ka偶dy z nas dosta艂 od znajomych lub rodziny propozycj臋 spotkania si臋 i p贸j艣cia na pizz臋. Jest to wspania艂a okazja aby m贸c porozmawia膰 i mi艂o sp臋dzi膰 czas, a przy tym zje艣膰 co艣 co zapewne b臋dzie smakowa艂o ka偶demu. R贸wnie偶 ciekawym pomys艂em jest um贸wienie si臋 z przyjaci贸艂mi i przyrz膮dzenie pizzy w domu. Gwarantuje to 艣wietn膮 zabaw臋 przy przygotowywaniu sk艂adnik贸w jak i czekaniu a偶 b臋dzie gotowa. Nie mo偶na zapomnie膰 tak偶e o tym, i偶 przyrz膮dzanie pizzy w domu z dzie膰mi to wspania艂a okazja na wzmocnienie wi臋zi rodzinnych, ale tak偶e nabycie nowych umiej臋tno艣ci kulinarnych przez ma艂e pociechy, a jak wiadomo pizza nie nale偶y do ulubionych da艅 tylko doros艂ych, ale tak偶e i dzieci.

Polacy z pewno艣ci膮 tak偶e doceniaj膮 pizz臋 za jej og贸lnodost臋pno艣膰. Jasn膮 spraw膮 jest, 偶e najlepsza pizza to taka przyrz膮dzona w domu, ale pizz臋 mo偶na zam贸wi膰 tak偶e w dobrej pizzerii czy restauracji z dowozem do domu co jest du偶膮 zalet膮 tego dania. Istnieje te偶 inna alternatywa pizzy, co prawda w tej wersji nie b臋dzie ona zapewne, a偶 tak smaczna jak przyrz膮dzona w domu lub zam贸wiona z dobrej w艂oskiej pizzerni , jednak je艣li nie mamy czasu na robienie pizzy, a na jej zam贸wienie i dostarczenie nie mamy ochoty czeka膰, mo偶na wtedy skorzysta膰 z wersji mro偶onej kupionej w markecie czy innym osiedlowym sklepiku. Rzadko kiedy zdarza si臋, 偶e sklepy nie posiadaj膮 w swoim asortymencie w艂a艣nie takiej pizzy.

Pizza domowa, w dostawie czy pizzerii?

Cho膰 to pytanie wydaje si臋 by膰 bardzo proste zastan贸wmy si臋 czy da si臋 udzieli膰 na nie jednoznacznej odpowiedzi. Tak naprawd臋 w zale偶no艣ci od sytuacji w jakiej si臋 znajdziemy b臋dzie zale偶a艂o, kt贸ra opcja w danym momencie b臋dzie dla nas najlepsza.

Pizza domowa

Pizza w艂asnej roboty ma wiele zalet. Wiemy dok艂adnie z jakich sk艂adnik贸w jest wykonane ciasto oraz mo偶emy u艂o偶y膰 na pizzy dodatki wed艂ug swoich upodoba艅 i proporcji. Dok艂adnie skontrolujemy stopie艅 wypieczenia, wielko艣膰 oraz kszta艂t w zasadzie ca艂e przyrz膮dzenie pizzy b臋dzie wed艂ug naszego autorskiego pomys艂u. Mo偶na j膮 przygotowa膰 samemu, aby na przyk艂ad zrobi膰 komu艣 niespodziank臋 lub jako przek膮ska gry maj膮 zjawi膰 si臋 go艣cie. 艢wietnym pomys艂em jest tak偶e przygotowanie tego w艂oskiego dania z przyjaci贸艂mi lub rodzin膮 jest to dobra alternatywa na sp臋dzenie wsp贸lnie czasu, a na pewno smaczna. Na pewno przyrz膮dzenie w domu smacznej pizzy da nam wiele rado艣ci oraz satysfakcji.

Pizza w dostawie

Drug膮 r贸wnie atrakcyjn膮 opcj膮 jest zam贸wienie tego w艂oskiego dania z dostaw膮 do domu. Ka偶dy z nas cho膰 raz na pewno mia艂 taki dzie艅 kiedy chce si臋 zje艣膰 co艣 smacznego r贸wnocze艣nie nie maj膮c ochoty przy tym na gotowanie. Wtedy z inicjatyw膮 wychodz膮 do nas restauracje lub pizzernie, kt贸re w swojej ofercie posiadaj膮 pizz臋 na dow贸z. Dzi臋ki temu mo偶emy zje艣膰 naprawd臋 smaczn膮 pizz臋 nie wychodz膮c przy tym z domu. Co ciekawe wed艂ug przeprowadzonych ankiet to w艂a艣nie pizza jest najch臋tniej zamawianym przez Polak贸w daniem z dostaw膮 do domu, co wi臋cej najcz臋艣ciej jest ona zamawiana w weekend. Nic dziwnego, poniewa偶 spokojnie mo偶e si臋 ni膮 naje艣膰 wi臋ksza ilo艣膰 os贸b co sprawia, 偶e doskonale sprawdzi si臋 na przyk艂ad na imprez臋 ze znajomymi , a dodatkowym jej atutem jest tak偶e cena, kt贸ra jest stosunkowo niska.

Pizza w pizzerii

Nie ka偶dy z nas jednak lubi dzwoni膰 do pizzerni 偶eby zam贸wi膰 pizz臋 dlatego, ciekawym pomys艂em coraz bardziej ju偶 rozpowszechnionym jest jej zam贸wienie przez internet. Wchodzimy na stron臋 internetow膮 danej pizzerni, wybieramy swoj膮 ulubion膮 pizz臋, podajemy adres i gotowe, zam贸wienie z艂o偶one. Jest to nowoczesny, a przede wszystkim szybki spos贸b na zam贸wienie tego w艂oskiego przysmaku. Nie ulega w膮tpliwo艣ci, 偶e zjedzenie pizzy w pizzerni jest mo偶na by powiedzie膰 bardzo pysznym pomys艂em. W lokalu jest ona przygotowywana przez wykwalifikowan膮 osob臋, kt贸ra 艣wietnie zna si臋 na tym jak j膮 przyrz膮dzi膰, aby by艂a naprawd臋 smaczna. Dodatkowo jak wiadomo prawdziwa w艂oska pizza jest wypiekana w specjalnie przeznaczonym do tego piecu, w kt贸rym pieczona jest do艣膰 kr贸tko, zatem czas oczekiwania na ni膮 nie jest zbyt d艂ugi co jest dodatkowym jej atutem, a zjedzona na gor膮co jest naprawd臋 smaczna. Wyj艣cie na pizz臋 do pizzerni jest doskona艂ym sposobem na mi艂e sp臋dzenie czasu z przyjaci贸艂mi czy rodzin膮, a tak偶e bardzo dobrym pomys艂em na randk臋, poniewa偶 jest ma艂e prawdopodobie艅stwo, 偶e drugiej osobie nie zasmakuje.

Odpowiadaj膮c na pytanie trudno stwierdzi膰, kt贸ra z wybranych opcji jest najlepsza. Wszystkie maj膮 swoje zalety, a zatem ka偶dy musi wybra膰 najwygodniejsz膮 opcj臋 dla siebie.

Jaka powinna by膰 idealna pizza?

Do艣膰 trudno odpowiedzie膰 na pytanie jaka powinna by膰 idealna pizza, poniewa偶 ka偶dy z nas ma inny gust oraz wymagania co do jej smaku. Niezale偶nie od tego jakie wybierzemy dodatki, mo偶na wyr贸偶ni膰 kilka cech charakterystycznych dla naprawd臋 dobrej pizzy. Przede wszystkim podstaw膮 jest ciasto i to jemu trzeba po艣wi臋ci膰 du偶o uwagi. Niezale偶nie od tego jaki jego rodzaj wybierzemy, czy na grubym czy na cienkim spodzie, odpowiednio dobrane sk艂adniki to po艂owa sukcesu udanego ciasta. Wspania艂ym tego przyk艂adem jest specjalna m膮ka typu 00, kt贸ra najbardziej nadaje si臋 do zrobienia pizzy i to dzi臋ki niej ma ona smak bardzo zbli偶ony do w艂oskiego orygina艂u.

Co do samego ciasta najlepiej wyrabia膰 je samymi r臋koma, poniewa偶 powietrze ze 艣roda ciasta przeniesie si臋 na brzegi tworz膮c je puszyste. Nie mo偶na zapomnie膰 tak偶e o tym, 偶e ciasto powinno rosn膮膰 co najmniej godzin臋 przed jego upieczeniem. Oczywi艣cie prawdziwa w艂oska pizza wypiekana jest kr贸tko w piecu opalanym drewnem co nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Bardzo istotnym sk艂adnikiem pizzy jest r贸wnie偶 ser, warto si臋 chwil臋 zastanowi膰 i wybra膰 ten dobrej jako艣ci, kt贸ry b臋dzie po prostu rozp艂ywa艂 si臋 w ustach. Najcz臋艣ciej do pizzy stosuje si臋 mozzarell臋 i to jest naprawd臋 bardzo dobry wyb贸r. Kluczowym sk艂adnikiem jest tak偶e sos, kt贸ry nie powinien by膰 wykonany z koncentratu i posypany du偶膮 ilo艣ci膮 oregano.

Dobry sos to taki zrobiony z pomidor贸w ze 艣wie偶ymi zio艂ami, czosnkiem i odrobin膮 oliwy z oliwek. Idealna pizza bezwarunkowo cechuje si臋 posiadaniem 艣wie偶ych dodatk贸w. Czasami mniej znaczy wi臋cej dlatego te偶 zamiast skupi膰 si臋 na ilo艣ci dodatk贸w warto skupi膰 si臋 na ich dobrej jako艣ci . Najlepiej 偶eby pochodzi艂y one od sprawdzonych dostawc贸w. Dodatkowym atutem s膮 艣wie偶e zio艂a i przyprawy. W Polsce bardzo cz臋sto jako dodatek do pizzy wybierany jest ketchup, aczkolwiek on tak naprawd臋 przejmuje ca艂y jej smak dlatego op艂aca si臋 zamieni膰 go na oliw臋 niczym w prawdziwej w艂oskiej pizzerni. Tajemnic膮 w艂oskiej pizzy tak naprawd臋 jest dobre ciasto i odpowiednie sk艂adniki.


Pizza – sk艂adniki od偶ywcze

Przedstawiamy poni偶ej u艣rednione statystyki pizzy wed艂ug Departamentu Rolnictwa Stan贸w Zjednoczonych (USDA) czyli resortu rz膮du Stan贸w Zjednoczonych Ameryki, odpowiednik ministerstwa rolnictwa w Polsce. USDA publikuje u艣rednione dane dla wszystkich produkt贸w spo偶ywczych. W tym przypadku dla pizzy 36cm 艣rednicy na 艣rednim cie艣cie. Oczywi艣cie konkretne dane zale偶膮 w du偶ym stopniu od sk艂adnik贸w na pizzy.

Szczeg贸艂y:

1 porcje na danie

Porcja100 g


Kalorie266

  • Ilo艣膰 na porcj臋% warto艣ci dziennej *
  • T艂uszcze 10g 16%
    • Nasycone 4.5g 23%
    • Trans 0.2g
  • Cholesterol 17mg 6%
  • S贸d 598mg 25%
  • Ilo艣膰 na porcj臋% warto艣ci dziennej *
  • Potas 172mg 5%
  • W臋glowodany 33g 11%
    • B艂onnik 2.3g 10%
    • Cukry 3.6g
  • Bia艂ko 11g 22%
  • Vitamin C 1.4%
  • Calcium 18%
  • Iron 25%
  • Vitamin B6 7%
  • Vitamin B12 10%
  • Magnesium 8%

* Warto艣膰 dzienna przedstawiona dla diety osoby doros艂ej odpowiadaj膮cej 2000 kalorii.