Przedstawiamy prosty przepis jak z jednej porcji mięsa można przygotować wędzone kiełbasy na 3 różne sposoby. W taki sposób z jednego wędzenia mamy 3 rodzaje wędlin.
Wędzenie
Wędzenie to jedna z najstarszych technik sprawiających, że produkty spożywcze, głównie mięso ale także warzywa i owoce, są przydatne do spożycia przez długi okres. Niestety prawodawstwo europejskie coraz bardziej ogranicza ten sposób konserwacji żywności a coraz więcej firm produkujących wędliny stosuje sztuczne aromaty wędzenia.
Przepis na wędzenie
Ale nic straconego. Domowe wędliny pachnące dymem przygotowane z najlepszych kawałków mięsa można przyrządzić we własnym domu czy też na działce. Wędzenie to nie jest trudna technika i nie wymaga wielkich nakładów finansowych na profesjonalne wędzarnie. W tym rozdziale podpowiemy Wam jak wędzić w domowym zaciszu.
Wędzenie kurczaka tradycyjną metodą
Kto wędzi w domu własne mięso powinien spróbować uwędzić kurczaka. Przedstawiamy przepis na wędzenie kurczaka, z którym poradzi sobie każdy.
Domowa szynka drobiowa z szynkowaru
Aby cieszyć się domowymi wędlinami nie zawsze trzeba mieć przydomowej wędzarni. Pyszne wędliny można zrobić w kuchni z użyciem szynkowaru!
Wędzenie sera domowym i tradycyjnym sposobem
Nie ma nic pyszniejszego niż domowy wędzony ser. Przedstawiamy przepis na wędzenie sera białego, żółtego, mozzarella i camembert. Smacznego!
Domowe wędzenie ryby krok po kroku
Pyszna ryba uwędzona we własnym ogródku na pewno zasmakuje wszystkim. Sprawdzony przepis z zagłębia karpiowego Polski na pewno zasmakuje.
Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku
Przedstawiamy stary domowy przepis dziadka na domowy wędzony boczek. Pełen smaku dymu i niezwykle aromatyczny. Musisz spróbować!