Jeśli wierzyć legendzie, pizza „margharita” pochodzi z Neapolu. Wymyślił ją w 1889 roku Raffaele Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej.
Blog
Proste Pesto to nie tylko blog kulinarny z najlepszymi i sprawdzonymi przepisami kulinarnymi. To także zbiór wiedzy o kuchniach świata i historii kulinarnej. W niniejszym blogu serwisu Proste Pesto publikujemy ciekawe artykuły wiązane z kuchnią, historią a także poradniki dla każdego.
Porady kulinarne
Na blogu znajdziecie setki kulinarnych inspiracji. Ale to nie wszystko, dodatkowo prezentujemy niezliczone porady kulinarne oraz proste sztuczki kuchenne, które ułatwią Wam codzienne gotowanie i które sprawią, że przygoda kulinarna będzie nie tylko smaczna ale i proste.
Cuda natury. Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszone warzywa kuszą nie tylko smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą. Dzięki nim możemy wspierać swe zdrowie w bardzo prosty sposób.
Tłusty czwartek, a dieta. Jak przetrwać?
Są takie dni, które zupełnie nie sprzyjają osobom na diecie. Do nich należy, chociażby tłusty czwartek. Tłusty Czwartek kusi nas kaloriami.
Cuda natury. Cytryna i jej niezwykła moc
Cytryna to wyjątkowy owoc, któremu z pewnością warto poświęcić więcej uwagi. Wiadomo, że z jego mocy w Europie korzystano już w XV wieku.
Domowe wędzarnie i wędzenie wracają do łask
Wędzenie to obok solenia i suszenia najstarsza metoda konserwacji żywności. Dawniej spełniało właśnie wspomnianą konserwującą funkcję. A dziś?
Tłusty Czwartek. Dlaczego kultywować tą tradycję
Tłusty Czwartek to znane doskonale każdemu Polakowi święto. Trzeba przyznać, że jest ono wyjątkowo chętnie obchodzone. Czy warto obchodzić?