Przepis | Strona główna | Blog | Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald’s
Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald's

Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald’s

Sezon zimowy kojarzy się każdemu z czymś innym, jednym osobą z wyjazdem na narty, drugim z rozgrzewającą herbatą przy kominku. Jednak dla wielu jest to najlepszy sezon w McDonald’s, a to wszystko za sprawą burgera, który przez większość osób jest uważany za najlepszy w całym menu restauracji.

Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald's

Burgera Drwala można spróbować, aż w pięciu wariantach. W klasycznej wersji w jego skład wchodzi: wołowina, chrupiący ser żółty w panierce, podwójna porcja bekonu, prażona cebulka, sałata lodowa oraz aromatyczny sos z dodatkiem przypraw, a wszystko to znajduje się w pszennej bułce z posypką serową. Dla prawdziwych mięsożerców powstała wersja Drwala Podwójny, który nie różni się składem od klasyka oprócz dodatkowej porcji soczystej wołowiny. Z kolei Kanapka Drwala na ostro zawiera dodatkowo papryczki jalapeño oraz ostry sos. Inny wariant tej kultowej kanapki to Drwal z żurawiną, który oprócz klasycznych składników takich jak: wołowina, ser w panierce, bekon, sałata, cebulka prażona, sos z przyprawami zawiera również delikatnie słodki sos żurawinowy. Ostatnia propozycja tego kultowego burgera to Drwal z Kurczakiem, który składa się z kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce oraz pozostałych składniki wersji klasycznej.

Kanapka Drwala to także spora porcja kalorii. Klasyczny z wołowiną waży 315g i zawiera 925 kcal w tym 52% tłuszczu, 30% węglowodanów oraz 18% białka, najmniej kalorii ma opcja z kurczakiem – 884 kcal.

Kanapka Drwala cieszy się ogromną popularnością, jednak jej miłośnicy muszą uzbroić się w cierpliwość, ponieważ burger ten występuje w ofercie tylko sezonowo. Dołącza on do menu restauracji na jesień każdego roku. Dla przykładu w roku 2019 Drwal był dostępny od 20 listopada, a w roku 2020 pojawił się 25 listopada. Ostatnie zamówienia w ubiegłym sezonie można było składać do 26 stycznia 2021 roku. Jak widać sezon trwa zaledwie kilka tygodni więc nie warto zwlekać ze spróbowaniem tej naprawdę smacznej kanapki.

Od kiedy znajdziemy ją w McDonald’s w sezonie 2021? Na ten moment nie ma jeszcze oficjalnej informacji. Szacuje się jednak, że będzie to koniec listopada jak w latach poprzednich. Dla ciekawostki Kanapka Drwala pojawiła się pierwszy raz w McDonald’s w ofercie „Lepsza strona zimy” w 2011 roku. Jeśli już o Burgerze Drwala mowa, to razem z nim warto spróbować aromatycznych chrupserków, które składają się z delikatnego sera camembert w naprawdę chrupiącej panierce z dodatkiem sosu żurawinowego.

Kanapka Drwala z McDonalds – FAQ

Mimo, że Kanapka Drwala (Burger Drwala) jest z nami już od dekady, ciągle pojawiają się coraz to nowsze pytania o tą wyśmienitą i wyczekiwaną kanapkę sieci McDonald’s. Pojawiają się też coraz to nowsze, niesprawdzone lub błędne informacje o Burgerze Drwala. Z tego też względu postanowiliśmy w jednym miejscu zebrać najczęściej pojawiające się pytania o Kanapkę Drwala i oczywiście odpowiedzi na nie.

Kiedy Kanapka Drwala będzie w McDonald’s?

W latach wcześniejszych Kanapka Drwala pojawiała się w drugiej połowie listopada. W 2019 roku Kanapka Drwala trafiła do sprzedaży 20.11.2019, rok później 25.11.2020 a z nieoficjalnych informacji wynika, że w tym roku do sprzedaży trafi 20.11.2021 czyli w sobotę.

Ile kalorii ma Kanapka Drwala z McDonald’s?

Kanapka Drwala jest ciężka i bardzo kaloryczna. Waży 315g i ma 925 kcal. Daje to 300kcal na 100g. Jeśli założymy, że dorosły człowiek potrzebuje 2000 kcal to Kanapka Drwala zapewni dobowe zapotrzebowanie kaloryczne w 46%.

Jaki ma skład Kanapka Drwala z McDonald’s?

Burger Drwala składa się z jednego placka serowego, wołowiny (burgera), dwóch plastrów boczku (bekonu), sałaty oraz prażonej cebulki w bułce serowo-bekonowej. Smak dopełnia sos z przyprawami. Burgera Drwala na ostro natomiast uzupełniają papryczki Jalapeño oraz pikantny sos.

Jak długo w sprzedaży jest Kanapka Drwala w McDonald’s?

Zwyczajowo kanapki sezonowe dostępne są w zimie od połowy listopada do połowy stycznia. W poprzednim roku przedłużono jednak dostępność Kanapki Drwala do 26 stycznia 2021 roku. W 2022 roku najprawdopodobniej również sprzedaż zakończy się końcem stycznia.

Ile kosztuje Kanapka Drwala w McDonald’s?

W sezonie 2021-2022 Burger Drwala w tradycyjnej wersji najprawdopodobniej będzie kosztował w granicach 16,00 – 17,00 złotych solo (sama kanapka) i w okolicach 25,00 złotych w zestawie. Cennik jeszcze nie jest znany.

Czy Kanapka Drwala dostępna jest w menu śniadaniowym?

Niestety nie. Kanapka Drwala nie jest dostępna w ofercie śniadaniowej. Na jej zakup musimy więc poczekać do godziny 10.30 w dni powszednie i do 11.00 w weekendy.

Od kiedy w McDonald’s jest Burger Drwala?

Po raz pierwszy Kanapka Drwala w McDonald’s zadebiutowała w ofercie “Lepsza strona zimy” w 2011 roku czyli już 10 lat jest dostępna w ofercie sezonowej.

Jakie wersje Kanapki Drwala są dostępne?

W poprzednich latach dostępne były: Burger Drwala z wołowiną, Burger Drwala na ostro, Burger Drwala z kurczakiem, Podwójny Burger Drwala i Burger Drwala z żurawiną.

Kanapka drwala- to danie sezonowe, które pojawia się w menu restauracji tylko raz w roku, a dokładniej na jesień. Zadebiutowała w ofercie “Lepsza strona zimy” w 2011 r. i stała się bardzo popularna. Powstaje w amerykańskiej sieci barów szybkiej obsługi “McDonald’s”, która sprzedaje głównie burgery, frytki i napoje. Przedsiębiorstwo zostało założone 15 maja 1940 r. w San Bernardino w Kalifornii przez braci Richarda i Mauric’a McDonaldów. Od 1953 r. udziela franczyz. W 2007 r. McDonald’s dysponował 31 tysiącami barów w ponad 119 krajach na całym świecie. W Polsce pierwsze tego typu miejsce otwarto 17 czerwca 1992 r. w Warszawie na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej. W Polsce rozwija się on na zasadzie franczyzy, a w grudniu 2019 r. właścicielami 380 barów byli polscy franczyzobiorcy.

“Kanapka drwala” to pyszny burger, który składa się z kilku składników m. in. placka serowego, wołowiny, dwóch plastrów bekonu, sałaty oraz prażonej cebuli w bułce serowo-bekonowej. Smak dopełnia sos z przyprawami. Natomiast na ostro podawany jest z papryczką jalapeño oraz pikantnym sosem. Ceny różnią w zależności od rodzaju kanapki np. z wołowiną kosztuje 16,90 zł i ma 925 kcal, na ostro 17,40 zł i ma 959 kcal, z kurczakiem 15,90 zł i ma 884 kcal, podwójny burger drwala 19,90 zł i ma 1160 kcal, a z żurawiną 17,40 zł i ma 959 kcal. Jest to najbardziej lubiany fast food wśród klientów. Gdy pojawia się w ofercie przed restauracjami ustawiają się długie kolejki. Kanapka ta powstała 12 lat temu i z roku na rok jest bardziej wyczekiwana. Jest to pewnego rodzaju święto. W okresie letnim nie cieszyła się zainteresowaniem, ponieważ to solidna porcja kalorii. Idealnym momentem na jej wprowadzenie jest właśnie listopad, czyli okres jesienno-zimowy.

Na tą popularną kanapkę do McDonald’s wybierają się często nawet osoby, które zwykle nie stołują się w fast foodach. Można powiedzieć, że “Burger drwala” to smak zamknięty w chrupiącej bułce z ziarnami. Głównym składnikiem tej kanapki jest wołowy burger, czyli płaski kotlet bez panierki. Pierwsze burgery pojawiły się w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku. Podawane były na grzance z sałatą, majonezem i musztardą. Cieszą się one niesłabnącą popularnością na całym świecie. Restauratorzy ściągają się między sobą w wymyślaniu nowych kanapek z burgerami w roli głównej.

Hit McDonald’s w Polsce cieszy się tak ogromną renomą, że na portalu społecznościowym “Facebook” powstała specjalna strona poświęcona “Kampanii na rzecz wprowadzenia Kanapki drwala do stałej oferty”. W jednej porcji znajdować się może nawet 48g tłuszczów, w tym 15g tłuszczów nienasyconych, 37g białka, 11g cukru, 8g soli i 3g błonnika. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, więc wszyscy, którzy nie chcą tracić czasu w staniu w kolejkach, mogą w prosty sposób samodzielnie przyrządzić podobną potrawę w domu. Osobiście próbowałam tej, kanapki i mogę w 100% polecić. Jest pyszna, chrupiąca i bardzo sycąca.

Kanapka Drwala – składniki odżywcze

Szczegóły

1 porcje na danie

Porcja315 g


Kalorie925

  • Ilość na porcję% wartości dziennej *
  • Tłuszcze 48g 74%
    • Nasycone 15g 75%
  • Ilość na porcję% wartości dziennej *
  • Węglowodany 67g 23%
    • Błonnik 3g 12%
    • Cukry 11g
  • Białko 37g 74%

    * Wartość dzienna przedstawiona dla diety osoby dorosłej odpowiadającej 2000 kalorii.

    Skąd wzięła się nazwa “hamburger”

    Każdy chyba, kto zetknął się ze słowem “hamburger” skojarzył go z “ham” – szynka i prawdopodobnie wydaje mu się, że to od niej wziął swoją nazwę. Tak jednak nie jest. Hamburger zawdzięcza swoją nazwę zupełnie czemu innemu. “Hamburger” to, jak wiadomo, amerykański wynalazek, przynajmniej w tej formie, w której go znamy. Kiedyś, jeszcze przed erą samolotów, jedyną drogą na nowy kontynent, była droga morska, a imigranci całymi tygodniami płynęli na statkach, by znaleźć się na tym lądzie. W drodze musieli coś jeść, a prowiant nie mógł się zepsuć. Zatem w dużej części były to racje żywnościowe o długim okresie przydatności. Aby przechować w tych warunkach mięso, należało je zakonserwować w puszkach (konserwach mięsnych). W takiej właśnie formie trafiały do ładowni statków. Oczywiście zabierano więcej jedzenia niż było to konieczne, zatem często zdarzało się, że w portach na kontynencie amerykańskim rozładowywano nadmiar konserw.

    Gdy w okolicach portu zbierało się sporo ubogich, bądź co bądź, ludzi, którzy jednocześnie byli głodni, warto było wymyślić coś, by ich nasycić. Nie bardzo jednak dało się karmić ich w dalszym ciągu tym, co jedli w podróży, wymyślono więc, jak przetworzyć nadmiar konserw w szybkie, łatwe i niedrogie dania, które będzie można zjeść bez talerzy i sztućców (było to podyktowane oszczędnościami). Postanowiono z mielonki konserwowej zrobić kotleciki, a następnie wsadzić je do bułki, póki gorące, dodać niewielką ilość sosów (by choć trochę zmienić smak tego, co ludzie jedli przez ostatnie kilka miesięcy) i sprzedać. Stąd wzięły się hamburgery. Ale miało być przecież o ich nazwie, prawda? Otóż konserwy, które zabierali na statek niemieccy imigranci pochodziły z Hamburga (gdzie jadano już smażone mięso mielone pod nazwą “stek z Hamburga”). Jako, że pierwsze hamburgery robili właśnie z tych konserw niemieccy imigranci, rozpowszechnili nazwę tego dania, z szynką niemającego nic wspólnego (hamburger to siekana wołowina, a nie wieprzowina).

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    *

    Enter Captcha Here : *

    Reload Image