Jednym z tradycyjnych dań kuchni ludowej jest zupa pachlopka wywodząca się z okolic Lublina i Zamojszczyzny, popularna w kuchni wschodniej.
Lubelska
Lubelszczyzna to drugi po Mazowszu producent owoców i uprawy jabłek. Są to stare odmiany takie jak: antonówka, glogierówka czy papierówka, a sporządza się z nich przede wszystkim naturalne soki, ale też lokalne przysmaki jak szarlotka józefowska czy jabłkówka z Mikołajówki.
Przepis kuchni lubelskiej
Prezentujemy sprawdzone przepisy kuchni lubelskiej. Z nami przyrządzisz najpyszniejsze dania według prostych przepisów na dania kuchni lubelskiej, które osobiście zweryfikowaliśmy w swojej kuchni. Wszystkie składniki przepisów w kategorii “kuchnia lubelska” są dokładnie opisane aby twoje danie z kuchni lubelskiej wychodziło zawsze pysznie i dokładnie według przepisu. Czytaj więcej o kuchni lubelskiej.
Dynia w zalewie octowej do słoików
Sposób na zachowanie dyni na późniejszy czas. Marynowanie dynio w zalewie octowej. Sposób pozwoli przechować dynię cały rok.
Zupa borowikowa. Aromatyczna z makaronem
Smak borowikowej kojarzy się nieodłącznie ze Świętami Bożego Narodzenia. To jedna z tradycyjnych zup podawanych podczas kolacji wigilijnej.
Zupa chłodnik botwinkowy z jajkiem
Przedstawiamy stary domowy przepis na zupę chłodnik z botwinki. Przepis pochodzi z rodzinnego domu, botwinkę tak przygotowywała babcia.
Kotlety de volaille z masłem ziołowym
Drobiowe kotlety de volaille nadziewane masełkiem czosnkowo – ziołowym, opanierowane i usmażone na złocisto.
Pierś z kaczki z sosem wiśniowym
Pierś z kaczki pieczona ze skórką, serwowana ze słodko – kwaśnym wiśniowym sosem. Kaczka z wiśniową frużeliną.