Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kotlety de volaille z masłem ziołowym
Kotlety de volaille z masłem ziołowym

Kotlety de volaille z masłem ziołowym

Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku kotlety de volaille. Filet z piersi kurczaka nadziewany masełkiem czosnkowo – ziołowym, panierowany w bułce tartej i usmażony na złocisto na głębokim tłuszczu. Przepis na de volaille jest kilku etapowy, może się wydawać skomplikowany, jednak warto przyrządzić je na wykwintny niedzielny obiad od święta. Kotlety te najpyszniej smakują w połączeniu z gotowanymi ziemniaczkami, puree lub frytkami i świeżą surówką warzywną.

De volaille nadziewane masłem czosnkowo - ziołowym

De volaille nadziewane masłem czosnkowo – ziołowym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Drobiowe kotlety de volaille nadziewane masełkiem czosnkowo – ziołowym, opanierowane i usmażone na złocisto.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • DE VOLAILLE
  • 2 2 większe, pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • sól, pieprz i mielona słodka papryka

  • mąka pszenna

  • 1 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka + 1 łyżeczka vegety

  • miałka bułka tarta

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

  • MASŁO ZIOŁOWE
  • 100 g 100 miękkiego masła

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 2 łyżki 2 posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki 2 posiekanego koperku

  • 2 łyżki 2 posiekanego szczypiorku

  • sól i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • MASŁO ZIOŁOWE
  • W miseczce wymieszaj miękkie masło z posiekaną zieleniną, przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami. Z masełka uformuj 4 podłużne ruloniki, wstaw je do lodówki aż całkowicie stężeją na około 1 godzinę.
  • DE VOLAILLE
  • Każdy filet z piersi kurczaka przetnij na płasko dzieląc mięso na dwa cieńsze plastry. Z 2 filetów powstaną w ten sposób 4 porcje mięsa. Oprósz je po obu stronach solą, pieprzem i mieloną słodką papryką.
  • Na jednym z brzegów każdego plastra mięsa połóż rulonik zastygniętego czosnkowo – ziołowego masełka. Pierś kurczaka zawiń w roladkę zamykając nadzienie szczelnie wewnątrz.
  • Roladki opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku z mlekiem i przyprawą wegety oraz bułce tartej, jednocześnie formując roladki i nadając im pożądany kształt. Panierowanie powtórz dwukrotnie dla lepszego uszczelnienia de volaille przed wypłynięciem masła.
  • Tak przygotowane mięso ułóż na talerzyku, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub troszkę dłużej.
  • W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej większą ilość oleju rzepakowego do temperatury 190 stopni, będzie konieczne użycie termometru. Na głębokim oleju usmaż na rumiano kotlety, po około 8 minut do uzyskania złocistej panierki. W międzyczasie smażenia pilnuj utrzymania temperatury tłuszczu na jednakowym poziomie. Po osmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Uwagi:

  • Kotlety de volaille podawaj na gorąco, od razu po usmażeniu. Koniecznie zaserwuj z ziemniaczkami i surówką.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*