Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kotlety de volaille z masłem ziołowym
Kotlety de volaille z masłem ziołowym

Kotlety de volaille z masłem ziołowym

Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku kotlety de volaille. Filet z piersi kurczaka nadziewany masełkiem czosnkowo – ziołowym, panierowany w bułce tartej i usmażony na złocisto na głębokim tłuszczu. Przepis na de volaille jest kilku etapowy, może się wydawać skomplikowany, jednak warto przyrządzić je na wykwintny niedzielny obiad od święta. Kotlety te najpyszniej smakują w połączeniu z gotowanymi ziemniaczkami, puree lub frytkami i świeżą surówką warzywną.

De volaille nadziewane masłem czosnkowo – ziołowym

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Drobiowe kotlety de volaille nadziewane masełkiem czosnkowo – ziołowym, opanierowane i usmażone na złocisto.

Składniki:

  • DE VOLAILLE
  • 2 większe, pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • sól, pieprz i mielona słodka papryka

  • mąka pszenna

  • 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka + 1 łyżeczka vegety

  • miałka bułka tarta

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

  • MASŁO ZIOŁOWE
  • 100 g miękkiego masła

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól i zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • MASŁO ZIOŁOWE
  • W miseczce wymieszaj miękkie masło z posiekaną zieleniną, przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami. Z masełka uformuj 4 podłużne ruloniki, wstaw je do lodówki aż całkowicie stężeją na około 1 godzinę.
  • DE VOLAILLE
  • Każdy filet z piersi kurczaka przetnij na płasko dzieląc mięso na dwa cieńsze plastry. Z 2 filetów powstaną w ten sposób 4 porcje mięsa. Oprósz je po obu stronach solą, pieprzem i mieloną słodką papryką.
  • Na jednym z brzegów każdego plastra mięsa połóż rulonik zastygniętego czosnkowo – ziołowego masełka. Pierś kurczaka zawiń w roladkę zamykając nadzienie szczelnie wewnątrz.
  • Roladki opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku z mlekiem i przyprawą wegety oraz bułce tartej, jednocześnie formując roladki i nadając im pożądany kształt. Panierowanie powtórz dwukrotnie dla lepszego uszczelnienia de volaille przed wypłynięciem masła.
  • Tak przygotowane mięso ułóż na talerzyku, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub troszkę dłużej.
  • W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej większą ilość oleju rzepakowego do temperatury 190 stopni, będzie konieczne użycie termometru. Na głębokim oleju usmaż na rumiano kotlety, po około 8 minut do uzyskania złocistej panierki. W międzyczasie smażenia pilnuj utrzymania temperatury tłuszczu na jednakowym poziomie. Po osmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Kotlety de volaille podawaj na gorąco, od razu po usmażeniu. Koniecznie zaserwuj z ziemniaczkami i surówką.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image