Przepis | Strona główna | Zupy | Zupa borowikowa. Aromatyczna z makaronem
Zupa borowikowa. Aromatyczna z makaronem

Zupa borowikowa. Aromatyczna z makaronem

Smak zupy borowikowej kojarzy nam się nieodłącznie ze Świętami Bożego Narodzenia. To jedna z tradycyjnych zup podawanych podczas kolacji wigilijnej, każda gospodyni domowa zna recepturę na jej przyrządzenie, często rodzinną i przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Na co dzień zupę grzybową przygotowuje się zwykle z pieczarek, rzadziej – ze świeżych grzybów. Te zebrane własnoręcznie czekają na szczególną okazję, takie jak uroczysty świąteczny posiłek.

Warto tutaj poświęcić uwagę również wartościom odżywczym borowików – zawierają one dużo żelaza, białka, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą pomóc osobom na diecie w zgubieniu zbędnych kilogramów, zmniejszyć stan zapalny oraz infekcje w obrębie organizmu, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu komórek i prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz procesów trawiennych.

Z czym możemy podać zupę borowikową? Ważną rolę odgrywa tutaj makaron, możemy go wybrać według własnych upodobań. Szczególnie pysznie zupa borowikowa smakuje z makaronem typu łazanki.

Zupa borowikowa. Aromatyczna z makaronem

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Błyskawiczny, prosty i sprawdzony przepis na zupę borowikową z makaronem i śmietaną. W roli makaronowej wkładki polecamy łazanki.

Składniki:

  • 1,5 L bulionu warzywnego

  • 500 g borowików

  • 200 g makaronu (łazanek)

  • 150 ml śmietany 30%

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 szczypta natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Wykonanie zupy zaczynamy od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie dokładnie oczyszczamy i opłukujemy grzyby, suszymy, po czym kroimy w małe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy cebulę, a gdy będzie już podsmażona, dodajemy grzyby. Smażymy na dużym ogniu przez pięć minut, co chwilę mieszając.
  • Bulion warzywny zagotowujemy i wlewamy do garnka z borowikami, całość gotujemy przez dwadzieścia minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Zupę borowikową podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image