Smak zupy borowikowej kojarzy nam się nieodłącznie ze Świętami Bożego Narodzenia. To jedna z tradycyjnych zup podawanych podczas kolacji wigilijnej, każda gospodyni domowa zna recepturę na jej przyrządzenie, często rodzinną i przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Na co dzień zupę grzybową przygotowuje się zwykle z pieczarek, rzadziej – ze świeżych grzybów. Te zebrane własnoręcznie czekają na szczególną okazję, takie jak uroczysty świąteczny posiłek.
Warto tutaj poświęcić uwagę również wartościom odżywczym borowików – zawierają one dużo żelaza, białka, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą pomóc osobom na diecie w zgubieniu zbędnych kilogramów, zmniejszyć stan zapalny oraz infekcje w obrębie organizmu, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu komórek i prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz procesów trawiennych.
Z czym możemy podać zupę borowikową? Ważną rolę odgrywa tutaj makaron, możemy go wybrać według własnych upodobań. Szczególnie pysznie zupa borowikowa smakuje z makaronem typu łazanki.