Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Dynia w zalewie octowej do słoików
Dynia w zalewie octowej do słoików

Dynia w zalewie octowej do słoików

Dla większości z nas dynia jest symbolem jesieni. To smakowite warzywo możemy przyrządzić na wiele ciekawych sposobów, ale na szczególną uwagę zasługuje poniższy przepis. Dynia w zalewie octowej będzie pyszną przekąską albo świetnym dodatkiem do dań. Jak ją przygotować? Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Niekwestionowaną królową jesieni jest oczywiście dynia – wystarczy, że damy jej szansę, a uświetni nasze stoły. Zdradzamy, jak krok po kroku przyrządzić dynię do słoików na zimę

Dynia w occie do słoików

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

200

kcal

Sposób na zachowanie dyni na późniejszy czas. Marynowanie dynio w zalewie octowej. Sposób pozwoli przechować dynię cały rok.

Składniki:

  • 1 dynia

  • 250 ml octu 10%

  • 1 L wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1 anyż

  • 1 goździk

  • 1 szczypta cynamonu

  • 1 ziele angielskie

  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Myjemy dynię i kroimy ją na kilka mniejszych kawałków. Obieramy je ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ siekamy w kostkę.
  • Wrzucamy kawałki dyni do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez pół minuty. Odcedzamy i wkładamy ją do umytych i wyparzonych słoików.
  • Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru, octu, soli i przypraw: anyżu, goździków, cynamonu i ziela angielskiego.
  • Zalewamy warzywo gorącą zalewą, po czym zakręcamy słoiki i odwracamy je do góry dnem. Słoiki przykrywamy kocem i zostawiamy na noc, aż do wystudzenia.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image