Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Ludowa zupa pachlopka
Ludowa zupa pachlopka

Ludowa zupa pachlopka

Chociaż w ostatnim czasie z coraz większym zaangażowaniem przygotowujemy domowe posiłki, odkrywamy nowe smaki i wzbogacamy swoje kulinarne umiejętności, wciąż niewiele mówi się o kuchni ludowej. Często możemy spotkać restauracje czy lokale stylizowane na karczmy i szczycące się tym, że w karcie znajdziemy dania kuchni chłopskiej. Zwykle jednak nie ma to zbyt wiele wspólnego z tradycyjnymi daniami przygotowywanymi na wsi.

Kuchnia ludowa to przede wszystkim potrawy związane z daną porą roku i zbiorami, które można pozyskać w określonym czasie. To często kuchnia resztek i niedoborów gdyż pozyskanie jedzenia w przeszłości było niezwykle trudne i zależne od pomyślności zbiorów. Większość ludności wiejskiej nie dysponowała finansami pozwalającymi na zakup potrzebnej żywności dlatego też wykorzystywano wszystko, co mogło się przydać, niczego nie marnując.

Przepisy kuchni ludowej cechują się prostotą i łatwością wykonania, często są bezmięsne, co miało związek z licznymi postami. Jednym z tradycyjnych dań kuchni ludowej jest zupa pachlopka wywodząca się z okolic Lublina i Zamojszczyzny, popularna także w kuchni wschodniej. Dziś jest to już potrawa nieco zapomniana ale warto odkryć ją na nowo i przygotować na obiad, żeby przekonać się o tym, w jaki sposób jadali nasi przodkowie.

Ludowa zupa pachlopka

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

245

kcal

Jednym z tradycyjnych dań kuchni ludowej jest zupa pachlopka wywodząca się z okolic Lublina i Zamojszczyzny, popularna w kuchni wschodniej.

Składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości kapusty

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 mały seler korzeniowy

  • 2 cebule

  • 300 g masła

  • 2 duże pomidory

  • 200 g ziemniaków

  • 20 g mąki

  • 200 g śmietany 18%

  • natka pietruszki bądź koperek

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Wykonanie pachlopki zacznij od przygotowania warzyw: kapustę, pietruszkę, seler i pomidory pokrój w drobne kawałki, marchew w plasterki, ziemniaki w kostkę a cebule posiekaj.
  • Posiekaną cebulę wrzuć do garnka i zeszklij na maśle, dodaj kapustę, podlej niewielką ilością wody i duś aż do miękkości.
  • W drugim naczyniu umieść ziemniaki, marchew, pomidory, seler i pietruszkę, gotuj aż do miękkości oraz dopraw solą i pieprzem.
  • Włóż do naczynia kapustę, zapraw śmietaną z mąką i całość zagotuj. Posyp posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem. Smacznego!

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*