Chociaż w ostatnim czasie z coraz większym zaangażowaniem przygotowujemy domowe posiłki, odkrywamy nowe smaki i wzbogacamy swoje kulinarne umiejętności, wciąż niewiele mówi się o kuchni ludowej. Często możemy spotkać restauracje czy lokale stylizowane na karczmy i szczycące się tym, że w karcie znajdziemy dania kuchni chłopskiej. Zwykle jednak nie ma to zbyt wiele wspólnego z tradycyjnymi daniami przygotowywanymi na wsi.
Kuchnia ludowa to przede wszystkim potrawy związane z daną porą roku i zbiorami, które można pozyskać w określonym czasie. To często kuchnia resztek i niedoborów gdyż pozyskanie jedzenia w przeszłości było niezwykle trudne i zależne od pomyślności zbiorów. Większość ludności wiejskiej nie dysponowała finansami pozwalającymi na zakup potrzebnej żywności dlatego też wykorzystywano wszystko, co mogło się przydać, niczego nie marnując.
Przepisy kuchni ludowej cechują się prostotą i łatwością wykonania, często są bezmięsne, co miało związek z licznymi postami. Jednym z tradycyjnych dań kuchni ludowej jest zupa pachlopka wywodząca się z okolic Lublina i Zamojszczyzny, popularna także w kuchni wschodniej. Dziś jest to już potrawa nieco zapomniana ale warto odkryć ją na nowo i przygotować na obiad, żeby przekonać się o tym, w jaki sposób jadali nasi przodkowie.