Przepis | Strona główna | Zupy | Zupa chłodnik botwinkowy z jajkiem
Zupa chłodnik botwinkowy z jajkiem

Zupa chłodnik botwinkowy z jajkiem

Nic tak nie sprawdza się w upalne lato jak chłodnik. Chłodnik to rodzaj zupy podawanej na zimno. Dlaczego więc jest idealnym daniem na lato? Po pierwsze chłodzi, po drugie nawadnia, po trzecie dostarcza elektrolitów. Dlatego też w upalne dni powinniśmy wybierać lekkie chłodniki w miejscu ciężkich zup.

A jak już mowa o chłodniku, to nie sposób nie powiedzieć o chłodniku z botwinki. Jest to podstawowy chłodnik, który znają i kochają wszyscy. Poniżej przedstawiamy przepis na zupę chłodnik z botwinki podawany z jajkiem na twardo. Wierzymy, że przypadnie wam do gustu.

Zupa chłodnik botwinkowy z jajkiem

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

120

kcal

Przedstawiamy stary domowy przepis na zupę chłodnik z botwinki. Przepis pochodzi z rodzinnego domu, botwinkę tak przygotowywała babcia.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (ze średniej wielkości buraczkami)

  • 2 średnie ogórki gruntowe

  • 2 2 średnie ząbki czosnku

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 2 wąsy szczypiorku,

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 500 ml zsiadłego mleka,

  • 400 ml jogurtu typu greckiego

  • 1 łyżka posiekanego koperku.

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Botwinkę (i liście i buraczki) dość drobno pokrójmy, zalejmy lekko posoloną wodą i gotujmy przez około 7-8 minut czasu. Odcedźmy, przestudźmy.
  • W między czasie zetrzyjmy ogórki gruntowe i rzodkiewkę na średnim tarle. Ogórki dobrze odciśnijmy z soku.
  • Zsiadłe mleko wymieszajmy z jogurtem typu greckiego.
  • Mieszamy razem ugotowaną botwinkę, ogórki i rzodkiewkę oraz czosnek przeciśnięty wcześniej przez praskę plus zsiadłe mleko z jogurtem greckim.
  • Chłodnik przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Całość wymieszajmy. Odstawmy do lodówki na minimum 2 godziny czasu, aby się schłodził, a smaki przegryzły.
  • Gdy chłodnik się chłodzi, ugotujmy jajka na twardo, które po ugotowaniu zetrzyjmy na grubym tarle albo pokrójmy w kostkę. Można też podawać z jajkiem przekrojonym na pół.
  • Do miseczki dajmy jajka i zalejmy chłodnikiem. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image