Rozpływający się w ustach filet z dorsza atlantyckiego smażony na masełku pietruszkowym. Zielona fasolka mamut z zasmażaną bułeczką.
Pomorska
Klimat rybackich wsi oddaje po polskiej stronie Pomorza ekspozycja muzealna skansenu w Klukach, gdzie wiernie odtworzono przydomowe ogródki, przyzagrodowe piece chlebowe oraz wybieg dla pasących się zwierząt hodowlanych. Ożywieniem przeszłości służą imprezy promujące tradycyjną kuchnię regionalną.
Przepis kuchni pomorskiej
Prezentujemy sprawdzone przepisy kuchni pomorskiej. Z nami przyrządzisz najpyszniejsze dania według prostych przepisów na dania kuchni pomorskiej, które osobiście zweryfikowaliśmy w swojej kuchni. Wszystkie składniki przepisów w kategorii “kuchnia pomorska” są dokładnie opisane aby twoje danie z kuchni pomorskiej wychodziło zawsze pysznie i dokładnie według przepisu. Czytaj więcej o kuchni pomorskiej.
Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną
Pstrąg nadziany po brzegi masełkiem pietruszkowym i cytryną, smażony na patelni grillowej. Grillowany pstrąg tęczowy.
Domowe wędzenie ryby krok po kroku
Pyszna ryba uwędzona we własnym ogródku na pewno zasmakuje wszystkim. Sprawdzony przepis z zagłębia karpiowego Polski na pewno zasmakuje.
Świeża ryba z piekarnika pieczona w folii
Rybka zawinięta w sreberko i pieczona w piekarniku. Filet ryby nie zawiera ości, a przedstawiony sposób pieczenia zapewnia soczystość mięsa.
Kuchnia PRL. Śledź po białostocku
Śledź po białostocku to nic innego jak śledź w pomidorach. Mieszanka smaków ryby wędzonej i (najczęściej) solonego śledzia do dziś sprawdza się w kuchni.
Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków
Pomysł na pyszną panierowaną rybę. Pstrąg tęczowy smażony w chrupiącej panierce. Najlepiej smakuje z talarkami ziemniaków i dipem.