Przepis | Strona główna | Dania główne | Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków
Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków

Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków

Przedstawiam jeden z pomysłów na obiad z rybą. Od czasu do czasu warto zjeść smaczną rybę, chociaż w naszym kraju stosunkowo rzadko sięga się po nie. Tłumaczyłam sobie te nawyki polaków faktem, że w moim regionie nie mamy bezpośredniego dostępu do morza i tego co nam oferuje.

Jednak w nadmorskich miejscowościach także przeważnie można spotkać ryby mrożone. Nawet w większości restauracjach nad polskim morzem serwuje się te stworzenia, po wcześniejszym poddaniu procesowi mrożenia. Ciężko znaleźć restauracje która serwuje świeże ryby.

To co lubię w daniach rybnych, to to że nawet smażona ryba nie przysparza mi uczucia ciężkości po jedzeniu. Ściągam skórkę, wyjadam tylko miękkie mięso ze środka. W efekcie jestem pojedzona, ale bez nieprzyjemnego przejedzenia.

Dzisiaj opiszę sposób przyrządzenia panierowanej ryby smażonej, konkretnie pstrąga tęczowego, z dodatkami. Pstrąg tęczowy to ryba słodkowodna, o białym i chudym mięsie. Do swojego przepisu używam ryby patroszonej (bez wnętrzności), ale nie filetowanej (czyli posiada ości).

Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków

Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków

5 z 14 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: RybyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

290

kcal

Pomysł na pyszną panierowaną rybę. Pstrąg tęczowy smażony w chrupiącej panierce. Najlepiej smakuje z talarkami ziemniaków i dipem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 pstrąga tęczowego (1 opakowanie zawierające 2 ryby)

  • 1 1 cytryna

  • Kilka gałązek zielonej pietruszki

  • Sól morska

  • Do panierowania: mąka, 1 jajko, bułka tarta

  • Olej do smażenia

  • DO PODANIA
  • Mrożone talarki ziemniaczane

  • Sos lub dip

  • Lekka sałatka


Sposób przygotowania:

  • Ryby płuczemy pod bieżącą wodą zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną część. Osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
  • Rybę solimy wewnątrz i na zewnątrz. Do środka wkładamy kilka gałązek zielonej pietruszki i plasterki cytryny.
  • W międzyczasie do piekarnika wrzucamy mrożone talarki ziemniaczków lub frytki.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ryby panierujemy w kolejności: mąka pszenna, roztrzepane jajko, bułka tarta. Smażymy na rozgrzanej patelni po obu stronach po około 5 minut. Najlepiej smażyć na mniejszym ogniu pod przykryciem, by uniknąć zachlapania tłuszczem całej kuchni.
  • Po usmażeniu rybkę podajemy na ciepło z talarkami ziemniaków z piekarnika.

Uwagi:

  • Zazwyczaj ryby kupuję w Lidlu, jest tam spory wybór różnych gatunków. Można znaleźć filety oraz całe ryby i większość jest naprawdę smaczna i świeża. Ryby mają krótki termin przydatności do spożycia i nie są mrożone, tylko chłodzone. Dzięki temu zachowują znacznie lepszy smak i wartości odżywcze. Jeśli chodzi o sposoby przyrządzenia, to jest ich kilka i każdy jest banalnie prosty.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*