Wędzone ryby, po wędzonych kiełbaskach i szynce, to najpopularniejsze polskie wędzone produkty. Tak przygotowana ryba może być przechowywana dłużej a smakuje wyśmienicie. Przedstawiamy sprawdzony od pokoleń domowy sposób na wędzoną rybę.
Wędzić można każde gatunki ryb. Zarówno słodkowodne jak i morskie. W wędzarni świetnie sprawuje się zarówno wędzenie karpia, wędzenie amura, wędzenie szczupaka jak i wędzenie łososia czy też wędzenie pstrąga.
Ryby można wędzić zarówno w całości (pamiętajmy jednak o usunięciu oczu i skrzeli przed wędzeniem bo te części ryby szybko się psują) jak i w dzwonkach (tak wędzimy zazwyczaj karpia) albo w wyfiletowanych płatach. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Ryby w płatach i dzwonkach wędzą się krócej o godzinę, więc to też można brać pod uwagę przy wyborze formy w jakiej chcemy rybkę uwędzić. W naszym przepisie podajemy czasy z rozróżnieniem na ryby wędzone w całości i ryby wędzone w kawałkach.
Przejdźmy jednak do najważniejszego, czyli prezentacji sprawdzonego i domowego przepisu na wędzenie ryb. Jest to przepis na wędzoną rybę, który jest z nami od pokoleń. Wyjątkowo prosty przepis, bez zbędnych przypraw poza solą. Wierzymy, że instrukcja krok po kroku jak uwędzić rybę sprawdzi się także w waszym przypadku.
Fajny przepis, prosty. Brakuje mi tylko informacji jakim drewnem wędzić poszczególne gatunki ryb.
Kiedyś o tym czytałem w starych Wiadomościach Wędkarskich.
przejzysty przepis przygotowanie wedzenie ryb ,zycze sobie smacznego
prezentuje się fantastycznie, musimy zrobić z mężem takie cudeńko