Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Wędzone ryby, po wędzonych kiełbaskach i szynce, to najpopularniejsze polskie wędzone produkty. Tak przygotowana ryba może być przechowywana dłużej a smakuje wyśmienicie. Przedstawiamy sprawdzony od pokoleń domowy sposób na wędzoną rybę.

Wędzić można każde gatunki ryb. Zarówno słodkowodne jak i morskie. W wędzarni świetnie sprawuje się zarówno wędzenie karpia, wędzenie amura, wędzenie szczupaka jak i wędzenie łososia czy też wędzenie pstrąga.

Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Ryby można wędzić zarówno w całości (pamiętajmy jednak o usunięciu oczu i skrzeli przed wędzeniem bo te części ryby szybko się psują) jak i w dzwonkach (tak wędzimy zazwyczaj karpia) albo w wyfiletowanych płatach. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Ryby w płatach i dzwonkach wędzą się krócej o godzinę, więc to też można brać pod uwagę przy wyborze formy w jakiej chcemy rybkę uwędzić. W naszym przepisie podajemy czasy z rozróżnieniem na ryby wędzone w całości i ryby wędzone w kawałkach.

Przejdźmy jednak do najważniejszego, czyli prezentacji sprawdzonego i domowego przepisu na wędzenie ryb. Jest to przepis na wędzoną rybę, który jest z nami od pokoleń. Wyjątkowo prosty przepis, bez zbędnych przypraw poza solą. Wierzymy, że instrukcja krok po kroku jak uwędzić rybę sprawdzi się także w waszym przypadku.

Domowe wędzenie ryby krok po kroku

4 z 23 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: WędzenieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Wędzenie

4

godz. 
Kalorie

110

kcal

Pyszna ryba uwędzona we własnym ogródku na pewno zasmakuje wszystkim. Sprawdzony przepis z zagłębia karpiowego Polski na pewno zasmakuje.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ulubione ryby w całości, płatach lub dzwonkach

  • 2 L 2 wody

  • 200 g 200 soli

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj roztwór wody na zasadach 1L wody na 100g soli w ilości w zależności od tego ile ryb chcesz wędzić (wszystkie muszą zanurzyć się w późniejszej kąpieli solnej). 2L wody i 200g soli powinno wystarczyć.
  • Przygotuj ryby. Jeśli wędzisz w całości to usuń oczy i skrzela. Można też wędzić rybę w płatach lub w dzwonkach. Wszystko zależy od twoich upodobań. Ryby dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • Włóż ryby do przygotowanej kąpieli solankowej i odstaw do lodówki na parę godzin. Ryby w całości o wadze 1kg powinny się kąpać w solance około 4h. Jeśli będziesz wędzić płaty lub dzwonki to 3h kąpieli w zupełności wystarczy.
  • Po kąpieli solankowej ryby dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  • W międzyczasie rozpal wędzarnię i osusz ją dymem. Rozgrzej do temperatury 50C i zawieś w niej przygotowane ryby.
  • Ryby w całości o wadze 1kg należy wędzić w tej temperaturze przez 4h. Ryby w dzwonkach lub płatach przez 3h. Po tym czasie podnieś temperaturę do 75C i pozostaw jeszcze na 30 minut.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz
  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Wędzenie ryb w domu można przeprowadzić w kilku krokach. Oto ogólne wskazówki:

  1. Wybór ryby. Idealne są tłuste ryby jak łosoś, makrela czy śledź, ale można wędzić różne gatunki.
  2. Sprzęt. Zakup wędzarki do użytku domowego. Istnieją różne rodzaje wędzarek, od prostych po bardziej zaawansowane.
  3. Przygotowanie ryb. Oczyść ryby, usuwając wnętrzności, skrzela i łuski. Ryby powinny być świeże lub świeżo rozmrożone.
  4. Solanka. Zamocz ryby w solance (woda z solą) przez kilka godzin. Proces solenia pomaga w konserwacji ryby i dodaje smaku.
  5. Suszenie. Po moczeniu ryb w solance, osusz je i pozostaw na kilka godzin w chłodnym miejscu, aby skóra stała się lekko lepka. To pomoże dymowi przylegać do ryby podczas wędzenia.
  6. Wędzenie. Ustaw wędzarkę zgodnie z instrukcją i dodaj trochę wiórów drzewnych (np. bukowych, dębowych). Włóż ryby i włącz wędzarkę. Proces wędzenia może trwać od kilku godzin do nawet całego dnia, w zależności od wielkości ryb i preferowanego smaku.
  7. Monitorowanie. Regularnie sprawdzaj temperaturę w wędzarni i dostosowuj ją w razie potrzeby.
  8. Przechowywanie. Po wędzeniu, przechowuj ryby w lodówce. Wędzone ryby można przechowywać dłużej niż świeże, ale najlepiej jeść je w ciągu kilku dni.
  9. Bezpieczeństwo. Pamiętaj o zasadach bezpieczeństwa. Wędzenie generuje dużo dymu, więc robiąc to w domu, upewnij się, że masz odpowiednią wentylację.

3 komentarze

  1. Dziadek Janusz

    Fajny przepis, prosty. Brakuje mi tylko informacji jakim drewnem wędzić poszczególne gatunki ryb.
    Kiedyś o tym czytałem w starych Wiadomościach Wędkarskich.

  2. przejzysty przepis przygotowanie wedzenie ryb ,zycze sobie smacznego

  3. prezentuje się fantastycznie, musimy zrobić z mężem takie cudeńko

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*