Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Domowe wędzenie ryby krok po kroku
Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Wędzone ryby, po wędzonych kiełbaskach i szynce, to najpopularniejsze polskie wędzone produkty. Tak przygotowana ryba może być przechowywana dłużej a smakuje wyśmienicie. Przedstawiamy sprawdzony od pokoleń domowy sposób na wędzoną rybę.

Wędzić można każde gatunki ryb. Zarówno słodkowodne jak i morskie. W wędzarni świetnie sprawuje się zarówno wędzenie karpia, wędzenie amura, wędzenie szczupaka jak i wędzenie łososia czy też wędzenie pstrąga.

Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Ryby można wędzić zarówno w całości (pamiętajmy jednak o usunięciu oczu i skrzeli przed wędzeniem bo te części ryby szybko się psują) jak i w dzwonkach (tak wędzimy zazwyczaj karpia) albo w wyfiletowanych płatach. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Ryby w płatach i dzwonkach wędzą się krócej o godzinę, więc to też można brać pod uwagę przy wyborze formy w jakiej chcemy rybkę uwędzić. W naszym przepisie podajemy czasy z rozróżnieniem na ryby wędzone w całości i ryby wędzone w kawałkach.

Przejdźmy jednak do najważniejszego, czyli prezentacji sprawdzonego i domowego przepisu na wędzenie ryb. Jest to przepis na wędzoną rybę, który jest z nami od pokoleń. Wyjątkowo prosty przepis, bez zbędnych przypraw poza solą. Wierzymy, że instrukcja krok po kroku jak uwędzić rybę sprawdzi się także w waszym przypadku.

Domowe wędzenie ryby krok po kroku

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WędzenieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Wędzenie

4

godz. 
Kalorie

110

kcal

Pyszna ryba uwędzona we własnym ogródku na pewno zasmakuje wszystkim. Sprawdzony przepis z zagłębia karpiowego Polski na pewno zasmakuje.

Składniki:

  • Ulubione ryby w całości, płatach lub dzwonkach

  • 2 L Wody

  • 200 g soli


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj roztwór wody na zasadach 1L wody na 100g soli w ilości w zależności od tego ile ryb chcesz wędzić (wszystkie muszą zanurzyć się w późniejszej kąpieli solnej). 2L wody i 200g soli powinno wystarczyć.
  • Przygotuj ryby. Jeśli wędzisz w całości to usuń oczy i skrzela. Można też wędzić rybę w płatach lub w dzwonkach. Wszystko zależy od twoich upodobań. Ryby dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • Włóż ryby do przygotowanej kąpieli solankowej i odstaw do lodówki na parę godzin. Ryby w całości o wadze 1kg powinny się kąpać w solance około 4h. Jeśli będziesz wędzić płaty lub dzwonki to 3h kąpieli w zupełności wystarczy.
  • Po kąpieli solankowej ryby dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  • W międzyczasie rozpal wędzarnię i osusz ją dymem. Rozgrzej do temperatury 50C i zawieś w niej przygotowane ryby.
  • Ryby w całości o wadze 1kg należy wędzić w tej temperaturze przez 4h. Ryby w dzwonkach lub płatach przez 3h. Po tym czasie podnieś temperaturę do 75C i pozostaw jeszcze na 30 minut.

Jeden komentarz

  1. prezentuje się fantastycznie, musimy zrobić z mężem takie cudeńko

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*