Przepis | Strona główna | Dania główne | Świeża ryba z piekarnika pieczona w folii
Świeża ryba z piekarnika pieczona w folii

Świeża ryba z piekarnika pieczona w folii

Włączanie ryb do jadłospisu przychodziło mi niegdyś niezwykle ciężko. Przygotowanie ryby kojarzyło mi się z nieprzyjemnym zapachem i wszędzie wokół pryskającym tłuszczem podczas smażenia. W dodatku zaopatrzenie w smaczną świeżą rybę, wiązało się z nie lada wyzwaniem. Mocno zamrożone okazy dostępne w pobliskich sklepach, po przygotowaniu miały konsystencję pozbawionej smaku papki.

Od pewnego czasu zadanie związane z przyrządzaniem ryby zostało nieco ułatwione. W marketach co raz częściej można dostać świeże ryby przechowywane w chłodni. Co za tym idzie termin przydatności do spożycia ryby jest krótszy, jednak możemy mieć pewność świeżego i wartościowego wyboru.

Chcąc przemycać zdrowe ryby do swoich posiłków, stosuję jeden z najmniej problematycznych sposobów. Filet wraz z przyprawami i ziołami zawijam w sreberko i piekę w piekarniku. Dzięki temu otrzymuję zawsze soczyste kawałki aromatycznego mięsa. Staram się by przynajmniej raz w tygodniu ryba gościła na moim stole podczas obiadu.

Delikatny filet rybny pieczony w piekarniku

5 od 16 osób
Autor: ProstePesto Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Proste
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

95

kcal

Rybka zawinięta w sreberko i pieczona w piekarniku. Filet ryby nie zawiera ości, a przedstawiony sposób pieczenia zapewnia soczystość mięsa.

Składniki:

  • 400 g wyfiletowanej ryby (halibut, dorsz lub mintaj)

  • 1 cytryna

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżka masła

  • sól morska i pieprz cytrynowy


Sposób przygotowania:

  • Filet rybny można podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od jego wielkości. Jeśli przechowywaliśmy je w zamrażarce, najlepiej najpierw je rozmrozić i odsączyć nadmiar zgromadzonego płynu.
  • Poszczególne kawałki układamy na sreberku z folii aluminiowej. Rybę oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mile widziany do przyprawiania ryb jest pieprz cytrynowy, cytrusowy smak będzie świetnie się komponował.
  • Na wierz układamy plasterki cytryny razem ze skórką, gałązki zielonej pietruszki oraz niewielką ilość masła. Następnie sreberko szczelnie zawijamy, by wnętrze zachowało miękkość i nie wyschnęło podczas pieczenia. Pakunki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy w nim ryby przez 30 minut, do miękkości.

Uwagi:

  • Rybki najczęściej kupuję w Lidlu. Wybór jest spory i wybrane przeze mnie ryby zawsze okazują się smaczne.
  • Danie zawierające rybę doskonale komponuje się z frytkami lub ziemniakami o surówką. Moją propozycją są puree ziemniaczane ze szpinakiem oraz zdrowa surówka z korzenia selera i jabłka.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*