Przepis | Strona główna | Dania główne | Filet z dorsza smażony na patelni z masłem pietruszkowym
Filet z dorsza smażony na patelni z masłem pietruszkowym

Filet z dorsza smażony na patelni z masłem pietruszkowym

Ponoć w ciąży należy jeść ryby co najmniej 1 raz w tygodniu, gdyż zawierają wartościowe kwasy omega wspierające prawidłowy rozwój wzroku i mózgu płodu. Ładnie brzmi w teorii ale ciężej w praktyce, kiedy za rybami nie przepadasz a ich intensywny rybi zapach Cię odrzuca. Ale czego się nie robi dla potomstwa. Poniżej znajdziesz mój patent na szybką rybę z patelni smażoną na odrobinie masła pietruszkowego. Dorsz smaży się dosłownie 5 minut, dlatego polecam ten przepis zabieganym mamom które nie mają czasu na kilkugodzinne stanie przy garach.

Filet z dorsza smażony na patelni, z masełkiem pietruszkowym i plastrami cytryny

Filet z dorsza smażony na patelni, z masełkiem pietruszkowym i plastrami cytryny

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

130

kcal

Rozpływający się w ustach filet z dorsza atlantyckiego smażony na masełku pietruszkowym. Zielona fasolka mamut z zasmażaną bułeczką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • DORSZ SMAŻONY
  • 400 g 400 filetu z dorsza niemrożonego

  • 30 g 30 masła

  • 3 łyżeczki 3 natki pietruszki świeżo posiekanej

  • 1 1 niewielka cytryna

  • sól morska

  • PONADTO
  • 400 g 400 zielonej fasolki szparagowej mamut

  • 1 solidna łyżeczka 1 soli

  • 1,5 litra 1,5 wody

  • 2 łyżki 2 masła

  • 2 czubate łyżki 2 miałkiej bułki tartej


Sposób przygotowania:

  • DORSZ Z PATELNI
  • Filet z dorsza wyjmij z lodówki 20 – 30 minut przed planowanym smażeniem, musi nabrać temperatury pokojowej na kuchennym blacie. Skróci to czas smażenia, przez co delikatne mięso ryby nie będzie się rozpadało podczas obróbki termicznej.
  • Natkę pietruszki posiekaj drobno, cytrynę obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
  • Na nieprzywierającej patelni rozpuść masło. Kiedy masełko zacznie delikatnie “musować” od wysokiej temperatury, wsyp na patelnię natkę pietruszki i połóż plastry dorsza. Rybę oprósz z wierzchu solą, wokół ułóż plasterki cytryny.
  • Filety z dorsza smaż po około 3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości płatów). Dorsz będzie gotowy, kiedy mięso zacznie robić się białe i lekko rozpadające.
  • FASOLKA MAMUT
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Fasolkę umyj w chłodnej wodzie i odetnij jej górne końcówki, młodej fasolki nie musisz oczyszczać z włókien gdyż ich nie posiada. Fasolkę mamut wrzuć na wrzątek i gotuj do miękkości przez 10 – 15 minut (najlepiej wyjąć jedną i sprawdzić czy jest wystarczająco miękka).
  • W małym rondelku podgrzej rozpuść masło. Do płynnego masła wsyp bułkę tartą i zamieszaj energicznie. Zasmażaną bułeczką polej ugotowaną gigantyczną fasolkę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*