Będąc w Poznaniu nie sposób nie skosztować pyrów z gzikiem. Ale przecież możemy je zrobić także u siebie, bez względu na to gdzie mieszkamy.
Wielkopolska
Wielkopolska słynie z pysznych wypieków. Najsłynniejsze są rurki poznańskie, czyli ciasto piernikowe na miodzie oraz rogale marcińskie zrobione z półfrancuskiego ciasta i bogatego nadzienia. Mają obłędny smak. To jeden z chronionych produktów regionalnych.
Przepis kuchni wielkopolskiej
Prezentujemy sprawdzone przepisy kuchni wielkopolskiej. Z nami przyrządzisz najpyszniejsze dania według prostych przepisów na dania kuchni wielkopolskiej, które osobiście zweryfikowaliśmy w swojej kuchni. Wszystkie składniki przepisów w kategorii “kuchnia wielkopolska” są dokładnie opisane aby twoje danie z kuchni wielkopolskiej wychodziło zawsze pysznie i dokładnie według przepisu. Czytaj więcej o kuchni wielkopolskiej.
Pieczone ziemniaki z gzikiem i boczkiem
Nowe ziemniaczki pieczone w mundurkach z dodatkiem masła + popularny w Wielkopolsce twarogowy serek zwany gzikiem.
Seromakowiec czyli sernik z makiem
Sernik twarogowy z masą makową z kawałkami orzechów włoskich i migdałów. Puszysty seromakowiec. Sernik bez mielenia twarogu z makiem.
Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem
Wielkanocna zupa chrzanowa z tartym chrzanem ze słoiczka, jajkiem sadzonym i chipsami z boczku. Zupa z chrzanem na wielkanocny obiad.
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem
Puszysta cytrynowa babka wielkanocna, oblana odświeżającym cytrynowym lukrem. Babka jest wilgotna, zjesz ją ze smakiem.
Szynka nadziewana chrzanem jajecznym w galarecie
Ruloniki szynki nadziewane jajecznym chrzanem, zatopione w galarecie. Szynka z chrzanem na wielkanocny stół.