Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Seromakowiec czyli sernik z makiem
Seromakowiec czyli sernik z makiem

Seromakowiec czyli sernik z makiem

Coś dla miłośników sernika i maku. Łaciaty sernik z twarogu w kostce, nie wymagający mielenia w maszynce. Sernik na bazie białego sera w kostce ma zupełnie inną strukturę, solidniejszą i dla mnie bardziej sernikową, niż puszysty sernik z sera w wiaderku. Jednocześnie jest przygotowany za pomocą ręcznego blendera, bez brudzenia milionów części maszynki do mielenia. Drugą warstwę łaciatego sernika stanowi własnej roboty masa makowa z gotowego, mielonego maku oraz kawałków chrupiących bakalii – konkretnie orzechów włoskich i migdałów. Oblany solidną ilością orzeźwiającego cytrynowego lukru.

Przekładany łaciaty sernik z masą makową

Przekładany łaciaty sernik z masą makową

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 

5

min.
Kalorie

310

kcal

Sernik twarogowy z masą makową z kawałkami orzechów włoskich i migdałów. Puszysty seromakowiec. Sernik bez mielenia twarogu z makiem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • MASA SEROWA
  • 500 g 500 twarogu półtłustego

  • 3 3 jajka ściółkowe małe S

  • 70 g 70 śmietanki kremówki 30 %

  • 1 łyżka 1 olejku z wanilią

  • 100 g 100 drobnego cukru do wypieków

  • 10 g 10 budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej

  • MASA MAKOWA
  • 200 g 200 mielonego maku

  • 50 g 50 orzechów włoskich

  • 50 g 50 migdałów blanszowanych

  • 40 g 40 cukru trzcinowego

  • 40 g 40 miodu naturalnego

  • 1 łyżeczka 1 olejku migdałowego

  • 2 2 małe jajka

  • LUKIER
  • 100 g 100 cukru pudru

  • 3 łyżeczki 3 soku z cytryny


Sposób przygotowania:

  • MASA MAKOWA
  • Mak mielony przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem do przykrycia i przykryj talerzykiem. W tej postaci pozostaw do przestudzenia, pozbędziesz się tym samym niepożądanej goryczki maku. Gdy mak przestygnie odsącz go na lnianej ścierce, starannie odciskając płyn.
  • Sparzony mak przełóż do naczynia. Dodaj posiekane nożem orzechy włoskie i migdały, cukier trzcinowy, miód i olejek migdałowy. Wszystko razem wymieszaj.
  • Całe jajka wbij do osobnego naczynia i zmiksuj krótko, jedynie do połączenia i żółtek z białkami. Roztrzepane jajka przelej do masy makowej i wymieszaj łyżką lub szpatułką.
  • MASA TWAROGOWA
  • Kostki sera twarogowego, śmietankę kremówkę, całe jajka i olejek waniliowy przełóż do misy miksera. Potraktuj mikserem i zblenduj do gładkiej konsystencji, ten zabieg pozwoli na pominięcie etapu mielenia twarogu.
  • Do gładkiej masy bez grudek sera dodaj cukier i budyń waniliowy. Masę serową wymieszaj do połączenia i odstaw na bok.
  • SEROMAKOWIEC
  • Przygotuj tortownicę o średnicy 24 centymetry, jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 165 stopni na termoobieg lub 180 stopni grzanie góra, dół.
  • Tera pora na nakładanie obu mas: serowej i makowej. Na dno tortownicy nakładaj łyżeczką obok siebie masę makową i masę serową tworząc mozaikę (1 łyżeczka to jeden kafelek mozaiki). Kiedy dno będzie już całe zapełnione obiema masami, stwórz kolejną warstwę: teraz masę makową nakładaj na wcześniejszą warstwę masy serowej i odwrotnie. Postępuj w ten sposób do wykończenia składników.
  • Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika na 65 minut. Upieczony sernik z makiem wystudź na blacie kuchennym. Przełóż na paterę i udekoruj świeżo przygotowanym lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Bardzo dobry przepis! Hit świąt. Polecam posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapisuję przepis na zawsze.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*