Wielkopolskie pyry z gzikiem

Wielkopolskie pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem jest to danie kuchni wielkopolskiej, które przygotowuje się głównie w czasie postu i składa się z ziemniaków ugotowanych w mundurkach i gziku. Gzik jest to odpowiednio doprawiony twaróg. Tą potrawę można doprawiać śmietaną, solą, pieprzem i olejem. Powstało w pierwszej połowie XIX wieku i jadane było głównie tylko w piątki. Danie podawane jest w Wielkopolskich restauracjach, gdzie ziemniaki w mundurkach często zostają zastąpione obranymi ziemniakami lub chlebem.

Wielkopolskie pyry z gzikiem

5.0 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: PrzekąskaKuchnia: WielkopolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Będąc w Poznaniu nie sposób nie skosztować pyrów z gzikiem. Ale przecież możemy je zrobić także u siebie, bez względu na to gdzie mieszkamy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 8 sztuk ziemniaków

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego

  • 200 g śmietany kwaśnej 18 %

  • 1 malutka cebulka

  • 1 mały pęczek szczypiorku

  • 1 łyżeczka płaska soli

  • 1 szczypta cukru

  • 1/4 łyżeczka płaska pieprzu

  • Dodatki ewentualne
  • rzodkiewka

  • czosnek

  • natka pietruszki


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy bardzo dokładnie umyć i wyszorować ziemniaki z ziemi i zanieczyszczeń, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości przez ok. 25-30 min. Gdy będą gotowe odstawić do wysuszenia i ostudzenia.
  • Następnie należy twaróg wsypać do miski, dodać 200 g śmietany kwaśnej, mały pęczek posiekanego szczypiorku lub kawałek drobno posiekanej cebuli, cukier i przyprawy. Smak można też wzbogacić o przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobno posiekaną rzodkiewkę.
  • Całość ugnieść widelcem i wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Na koniec wszystkie ziemniaki przekroić na pół i nałożyć na każdą z połówek przygotowany gzik.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*