Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Szynka nadziewana chrzanem jajecznym w galarecie
Szynka nadziewana chrzanem jajecznym w galarecie

Szynka nadziewana chrzanem jajecznym w galarecie

Wielkanocna szynka nadziewana chrzanem, zatopiona w galarecie. Szynka, tarty chrzan i jajka na twardo – kulinarne symbole świąt. W tej świątecznej przekąsce znajduje się każdy z nich. Przystawka udekorowana uroczymi jajkami przepiórczymi i żółciutką kukurydzą, wygląda wiosennie i promiennie.

Roladki z szynki nadziewanej chrzanem w galarecie

Roladki z szynki nadziewanej chrzanem w galarecie

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

150

kcal

Ruloniki szynki nadziewane jajecznym chrzanem, zatopione w galarecie. Szynka z chrzanem na wielkanocny stół.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 10 plasterków 10 szynki drobiowej

  • 3 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 100 g 100 chrzanu tartego Krakus

  • 3 g 3 gęstej, kwaśnej śmietany 18 %

  • sól i cukier

  • 200 ml 200 rosołu drobiowo – jarzynowego

  • 2 łyżeczki 2 żelatyny spożywczej, uniwersalnej

  • DO DEKORACJI
  • 3 3 jajeczka przepiórcze

  • 3 łyżeczki 3 słodkiej kukurydzy z puszki


Sposób przygotowania:

  • Jajka kurze ugotuj na twardo, wraz z nimi możesz ugotować jajeczka przepiórcze służące do dekoracji przystawki (jajka przepiórcze gotuj we wrzątku przez 3 minuty). Jaja po ugotowaniu zalej zimną wodą i obierz z łupin.
  • Jajka kurze zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Starte jajka, chrzan, śmietanę wymieszaj tworząc farsz do plastrów szynki. Nadzienie dopraw do smaku solą i cukrem (nie bój się cukru, pasuje do chrzanu jak ulał).
  • Plasterki szynki nadziej chrzanowym farszem i zwiń w rulonik. Jeśli się rozwijają, możesz związać je pędem szczypiorku, zielenina dodatkowo uatrakcyjni przekąskę. Roladki ułóż ściśle obok siebie w głębszym półmisku. Wokół nich ułóż dekoracyjnie połówki jajek przepiórczych i kukurydzę,
  • W gorącym (ale nie wrzącym!) bulionie rozpuść żelatynę spożywczą. Mieszanką zalej roladki. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej 2 godziny.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*