Wielkanocna szynka nadziewana chrzanem, zatopiona w galarecie. Szynka, tarty chrzan i jajka na twardo – kulinarne symbole świąt. W tej świątecznej przekąsce znajduje się każdy z nich. Przystawka udekorowana uroczymi jajkami przepiórczymi i żółciutką kukurydzą, wygląda wiosennie i promiennie.
Roladki z szynki nadziewanej chrzanem w galarecie
10
porcji30
min.2
godz.150
kcalRuloniki szynki nadziewane jajecznym chrzanem, zatopione w galarecie. Szynka z chrzanem na wielkanocny stół.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
10 plasterków 10 szynki drobiowej
3 3 jajka z chowu ściółkowego
100 g 100 chrzanu tartego Krakus
3 g 3 gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
sól i cukier
200 ml 200 rosołu drobiowo – jarzynowego
2 łyżeczki 2 żelatyny spożywczej, uniwersalnej
- DO DEKORACJI
3 3 jajeczka przepiórcze
3 łyżeczki 3 słodkiej kukurydzy z puszki
Sposób przygotowania:
- Jajka kurze ugotuj na twardo, wraz z nimi możesz ugotować jajeczka przepiórcze służące do dekoracji przystawki (jajka przepiórcze gotuj we wrzątku przez 3 minuty). Jaja po ugotowaniu zalej zimną wodą i obierz z łupin.
- Jajka kurze zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Starte jajka, chrzan, śmietanę wymieszaj tworząc farsz do plastrów szynki. Nadzienie dopraw do smaku solą i cukrem (nie bój się cukru, pasuje do chrzanu jak ulał).
- Plasterki szynki nadziej chrzanowym farszem i zwiń w rulonik. Jeśli się rozwijają, możesz związać je pędem szczypiorku, zielenina dodatkowo uatrakcyjni przekąskę. Roladki ułóż ściśle obok siebie w głębszym półmisku. Wokół nich ułóż dekoracyjnie połówki jajek przepiórczych i kukurydzę,
- W gorącym (ale nie wrzącym!) bulionie rozpuść żelatynę spożywczą. Mieszanką zalej roladki. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej 2 godziny.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku