Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Szynka nadziewana chrzanem jajecznym w galarecie
Szynka nadziewana chrzanem jajecznym w galarecie

Szynka nadziewana chrzanem jajecznym w galarecie

Wielkanocna szynka nadziewana chrzanem, zatopiona w galarecie. Szynka, tarty chrzan i jajka na twardo – kulinarne symbole świąt. W tej świątecznej przekąsce znajduje się każdy z nich. Przystawka udekorowana uroczymi jajkami przepiórczymi i żółciutką kukurydzą, wygląda wiosennie i promiennie.

Roladki z szynki nadziewanej chrzanem w galarecie

5 od 2 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

150

kcal

Ruloniki szynki nadziewane jajecznym chrzanem, zatopione w galarecie. Szynka z chrzanem na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 10 plasterków szynki drobiowej

  • 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 100 g chrzanu tartego Krakus

  • 3 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %

  • sól i cukier

  • 200 ml rosołu drobiowo – jarzynowego

  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej, uniwersalnej

  • DO DEKORACJI
  • 3 jajeczka przepiórcze

  • 3 łyżeczki słodkiej kukurydzy z puszki


Sposób przygotowania:

  • Jajka kurze ugotuj na twardo, wraz z nimi możesz ugotować jajeczka przepiórcze służące do dekoracji przystawki (jajka przepiórcze gotuj we wrzątku przez 3 minuty). Jaja po ugotowaniu zalej zimną wodą i obierz z łupin.
  • Jajka kurze zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Starte jajka, chrzan, śmietanę wymieszaj tworząc farsz do plastrów szynki. Nadzienie dopraw do smaku solą i cukrem (nie bój się cukru, pasuje do chrzanu jak ulał).
  • Plasterki szynki nadziej chrzanowym farszem i zwiń w rulonik. Jeśli się rozwijają, możesz związać je pędem szczypiorku, zielenina dodatkowo uatrakcyjni przekąskę. Roladki ułóż ściśle obok siebie w głębszym półmisku. Wokół nich ułóż dekoracyjnie połówki jajek przepiórczych i kukurydzę,
  • W gorącym (ale nie wrzącym!) bulionie rozpuść żelatynę spożywczą. Mieszanką zalej roladki. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej 2 godziny.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*