Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem

Najlepsza pieczona babka na każdą okazję, także na zbliżające się święta. Dzięki cytrynom ma orzeźwiający posmak, do tego cytrusowy lukier – podwójnie cytrynowa pychota. Do samego ciasta dodajemy zarówno cytrynowy zest oraz sok z cytryn. Masło oraz sok cytrynowy zapewniają wilgoć babce, nie jest ona sucha i miałka jak tradycyjne babki piaskowe. Pięknie wyrasta i nie upada, zero komplikacji podczas pieczenia.

Cytrynowa baba wielkanocna z lukrem

4 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

10

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

220

kcal

Puszysta cytrynowa babka wielkanocna, oblana odświeżającym cytrynowym lukrem. Babka jest wilgotna, zjesz ją ze smakiem.

Składniki:

  • BABA CYTRYNOWA
  • 4 jajka z chowu ściółkowego

  • 250 g zwykłego cukru, najlepiej drobnego do wypieków

  • 250 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli morskiej

  • 200 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 2 cytryny ekologiczne (potrzebujesz otartą skórkę i sok)

  • CYTRYNOWY LUKIER
  • 130 g cukru pudru

  • 3 łyżki soku z cytryny


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj formę do pieczenia babki, wysmaruj ją warstewką masła, oprósz bułką tartą a jej nadmiar strzepnij. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół).
  • Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem ja puszysty kogel mogel, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Jeśli grudki cukru nie chcą się rozpuścić, po kilku minutach wlej wystudzone płynne masło oraz sok wyciśnięty z 2 cytryn. Miksuj kilka minut. Teraz dodaj skórkę otartą z 2 cytryn oraz przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksuj.
  • W osobnej misie ubij białka ze szczyptą soli, na puszystą i sztywną pianę. Przełóż do masy z pozostałych składników i wymieszaj delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Ubite białka napowietrzą babkę i nadadzą jej objętości.
  • Surowe ciasto przełóż do przygotowanej foremki, masa powinna sięgać mniej więcej 3/4 wysokości blaszki (podczas pieczenia babka urośnie). Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 40 minut, piecz do tak zwanego suchego patyczka. Upieczoną babkę przestudź, odwróć formę do góry nogami i wyłóż babę na paterę. Oprósz cukrem pudrem lub polej świeżo przygotowanym cytrynowym lukrem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*