Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem

Najlepsza pieczona babka na każdą okazję, także na zbliżające się święta. Dzięki cytrynom ma orzeźwiający posmak, do tego cytrusowy lukier – podwójnie cytrynowa pychota. Do samego ciasta dodajemy zarówno cytrynowy zest oraz sok z cytryn. Masło oraz sok cytrynowy zapewniają wilgoć babce, nie jest ona sucha i miałka jak tradycyjne babki piaskowe. Pięknie wyrasta i nie upada, zero komplikacji podczas pieczenia.

Cytrynowa baba wielkanocna z lukrem

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

220

kcal

Puszysta cytrynowa babka wielkanocna, oblana odświeżającym cytrynowym lukrem. Babka jest wilgotna, zjesz ją ze smakiem.

Składniki:

  • BABA CYTRYNOWA
  • 4 jajka z chowu ściółkowego

  • 250 g zwykłego cukru, najlepiej drobnego do wypieków

  • 250 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli morskiej

  • 200 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 2 cytryny ekologiczne (potrzebujesz otartą skórkę i sok)

  • CYTRYNOWY LUKIER
  • 130 g cukru pudru

  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj formę do pieczenia babki, wysmaruj ją warstewką masła, oprósz bułką tartą a jej nadmiar strzepnij. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół).
  • Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem ja puszysty kogel mogel, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Jeśli grudki cukru nie chcą się rozpuścić, po kilku minutach wlej wystudzone płynne masło oraz sok wyciśnięty z 2 cytryn. Miksuj kilka minut. Teraz dodaj skórkę otartą z 2 cytryn oraz przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksuj.
  • W osobnej misie ubij białka ze szczyptą soli, na puszystą i sztywną pianę. Przełóż do masy z pozostałych składników i wymieszaj delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Ubite białka napowietrzą babkę i nadadzą jej objętości.
  • Surowe ciasto przełóż do przygotowanej foremki, masa powinna sięgać mniej więcej 3/4 wysokości blaszki (podczas pieczenia babka urośnie). Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 40 minut, piecz do tak zwanego suchego patyczka. Upieczoną babkę przestudź, odwróć formę do góry nogami i wyłóż babę na paterę. Oprósz cukrem pudrem lub polej świeżo przygotowanym cytrynowym lukrem.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image