Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia polska | Kuchnia wielkopolska

Kuchnia wielkopolska

Kuchnia wielkopolska to polska kuchnia regionalna, charakterystyczna dla terenów Wielkopolski. Ukształtowała się pod wpływem kuchni śląskiej i niemieckiej. Popularne są ziemniaki. Najczęściej można zastać wieprzowinę i wołowinę. Dużą popularnością cieszy się również drób, szczególnie gęsi. Jedną z najbardziej znanych potraw tego regionu są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki ugotowane w mundurkach z białym twarogiem wymieszanym ze śmietaną, cebulką i szczypiorkiem.

Charakterystyczne są też plyndze, zwane w innych częściach kraju plackami ziemniaczanymi. W wersji poznańskiej podawane są z cukrem lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem. Kolejną potrawą z ziemniaków, mąki i jaj są szagówki, czyli znane w Polsce kopytka. Podaje się z je kapustą kiszoną uprzednio ugotowaną. Popularne w Wielkopolsce są także szare kluchy, czyli utarte ziemniaki zagęszczone mąką. Szare, bo podczas gotowania nabierają szarego koloru. Zjada się je ze skwarkami. Rozpoznawalna dla kuchni wielkopolskiej parzybroda to zupa przygotowywana z młodej kapusty włoskiej.

Nie może zabraknąć w niej ziemniaków, ale również innych warzyw, suszonych grzybów i kawałków mięsa. Zazwyczaj podawana z chlebem, a w wariancie postnym serwowana bez mięsa. Słynna jest również czernina, czyli słodko-kwaśna zupa z kaczej krwi. Z potraw mięsnych tradycją wielkopolską jest gotowana golonka wieprzowa podawana z gotowaną kapustą kiszoną i ziemniakami.W Wielkopolsce trzeba pamiętać również o pampuchach, czyli drożdżowych kluchach gotowanych na parze.

Wielkopolska słynie z pysznych wypieków. Najsłynniejsze są rurki poznańskie, czyli ciasto piernikowe na miodzie oraz rogale marcińskie zrobione z półfrancuskiego ciasta i bogatego nadzienia. Mają obłędny smak. To jeden z chronionych produktów regionalnych.

Produktem rozpoznawalnym w tej kuchni są ziemniaki. Swoją popularność zyskały w XIX wieku. Tradycyjne dania wielkopolskie przygotowywane z ziemniaków i mąki stały się podstawą wyżywienia dla dużej części społeczeństwa. Mięso i ryby spożywano od święta, częściej gościło tylko w bogatszych domach.