Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem
Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem

Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem

Mniej znana i jednocześnie mniej popularna zupa przygotowywana w czasie Wielkanocy. Najczęściej na zajączka przygotowuje się żurek z białą kiełbasą i jajkiem, zaraz po nim barszcz biały. Zupa chrzanowa jest następna w kolejności, ma kremową konsystencję gdyż bulion blendujemy łącznie z ugotowanymi jarzynami i tartym chrzanem.

Jeśli zastanawiasz się właśnie czy jest jakaś różnica między żurkiem a barszczem, odpowiedź brzmi tak. Mimo że obie zupy wyglądają niemalże identycznie, przygotowuje się je nieco inaczej. Podstawową różnicą pomiędzy żurkiem i barszczem, jest rodzaj zakwasu na jakim są przyrządzane. Żurek przygotowuje się zawsze na zakwasie żytnim z czosnkiem, natomiast barszcz biały bazuje na znacznie delikatniejszym zakwasie z mąki pszennej. Kolejną odmienną kwestią jest baza, żurek gotowany jest na wywarze z mięsa wędzonego (kiełbasy, wędzonego boczku lub żeberek) bez dodatku jarzyn, natomiast barszcz biały bazuje na bulionie mięsno – warzywnym.

Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym, grzankami i czipsem boczku

Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym, grzankami i czipsem boczku

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

200

kcal

Wielkanocna zupa chrzanowa z tartym chrzanem ze słoiczka, jajkiem sadzonym i chipsami z boczku. Zupa z chrzanem na wielkanocny obiad.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZUPA CHRZANOWA
  • 1 litr 1 gorącego bulionu

  • 4 4 ziemniaki średniej wielkości

  • 2 2 cebule żółte, mniejsze

  • 2 2 ząbki czosnku

  • 1 1 marchewka

  • 1 1 pietruszka korzeń

  • 4 łyżki 4 tartego chrzanu ze słoika (najlepiej Krakus)

  • 4 łyżki 4 śmietanki kremówki 30 %

  • sól, zmielony pieprz

  • DODATKI DO ZUPY CHRZANOWEJ
  • 4 4 jajka ściółkowe

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 4 plasterki 4 boczku parzonego pokrojonego w cienkie plastry

  • 2 2 kromki ukrojone z białej bagietki

  • 1 łyżka 1 masła

Sposób przygotowania:

  • Wszelkie jarzynki (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek) obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Warzywa przełóż do garnka z bulionem i ugotuj do miękkości.
  • Gdy jarzynki ugotują się w rosole, dodaj do garnka tarty chrzan oraz śmietankę kremówkę. Zupę potraktuj ręcznym blenderem, do kremowej gładkości. Pod koniec dopraw jeszcze do smaku solą i zmielonym pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Na rozgrzaną patelnię wbij całe jajka, starając się zachowywać między nimi odstępy by nie zlały się w jedną całość. Jaja sadzone oprósz odrobiną soli i pieprzu. Smaż aż białko całkiem się zetnie, a żółtka pozostaną półpłynne.
  • Na osobnej patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojone w kostkę bagietki, zrumień je na grzanki. Po chwili pieczywko zsuń na bok patelni i na wolnej powierzchni podsmaż plastry boczku, aż uzyskasz chrupiące płaty przypominające chipsy.
  • Gorącą zupę chrzanową rozlej do 4 głębokich talerzy. Na wierzch każdego ułóż jajo sadzone, 1 chrupiący plaster boczku, kilka grzanek i niewielką ilość cebulki dymki. Postaraj się żeby poszczególne składniki były świeżo przygotowane i jeszcze gorące.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*