Mniej znana i jednocześnie mniej popularna zupa przygotowywana w czasie Wielkanocy. Najczęściej na zajączka przygotowuje się żurek z białą kiełbasą i jajkiem, zaraz po nim barszcz biały. Zupa chrzanowa jest następna w kolejności, ma kremową konsystencję gdyż bulion blendujemy łącznie z ugotowanymi jarzynami i tartym chrzanem.
Jeśli zastanawiasz się właśnie czy jest jakaś różnica między żurkiem a barszczem, odpowiedź brzmi tak. Mimo że obie zupy wyglądają niemalże identycznie, przygotowuje się je nieco inaczej. Podstawową różnicą pomiędzy żurkiem i barszczem, jest rodzaj zakwasu na jakim są przyrządzane. Żurek przygotowuje się zawsze na zakwasie żytnim z czosnkiem, natomiast barszcz biały bazuje na znacznie delikatniejszym zakwasie z mąki pszennej. Kolejną odmienną kwestią jest baza, żurek gotowany jest na wywarze z mięsa wędzonego (kiełbasy, wędzonego boczku lub żeberek) bez dodatku jarzyn, natomiast barszcz biały bazuje na bulionie mięsno – warzywnym.