Kremówka napoleonka znana szerzej jako kremówka papieska. Przepis przywieziony prosto z Wadowic przez naszego czytelnika z miasta papieskiego.
Galicyjska
Galicja to region, w którym produkuje się wysokiej jakości sery. Najbardziej znany to jasno żółty ser tetilla czyli “mała pierś”, nazywany tak z uwagi na charakterystyczny kształt. Inne popularne sery to Arzua-Ulloa, cebreiro czy San Simon de Costa.
Przepis kuchni galicyjskiej
Prezentujemy sprawdzone przepisy kuchni galicyjskiej. Z nami przyrządzisz najpyszniejsze dania według prostych przepisów na dania kuchni galicyjskiej, które osobiście zweryfikowaliśmy w swojej kuchni. Wszystkie składniki przepisów w kategorii “kuchnia galicyjska” są dokładnie opisane aby twoje danie z kuchni galicyjskiej wychodziło zawsze pysznie i dokładnie według przepisu. Czytaj więcej o kuchni galicyjskiej.
Małopolski kotlet mielony czyli sznycel
Nie wyobrażam sobie niedzielnego polskiego obiadu bez kotleta mielonego. W rejonach Małopolski mówi się na niego sznycel. Zobacz przepis.
Domowy przepis na nalewkę z aronii
Aronia nie jest lubianym owocem. Na surowo nie ma szczególnych walorów. Walory te odkrywa po przerobieniu. Na soki lub nalewki aroniowe.
Zupa Biełucha na bazie kwaśnego mleka, z wędzonym boczkiem
Regionalna potrawa, zupa Biełucha gotowana na boczku. Zabielona kwaśnym mlekiem i gęstą śmietaną, podana z ziemniakami.
Prażone ziemniaki pieczone w sreberku na grillu
Prażone ziemniaki pieczone w sreberku. Ziemniaczki z marchewką, boczkiem i kiełbasą z grilla lub piekarnika. Potrawa regionalna.
Prażone ziemniaki po cabańsku czyli pieczonki
Prażonki pieczonki lub prażone ziemniaki po cabańsku. Regionalna polska potrawa pochodząca z powiatu chrzanowskiego. Jednogarnkowe danie z ziemniakami.