Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Małopolski kotlet mielony czyli sznycel
Małopolski kotlet mielony czyli sznycel

Małopolski kotlet mielony czyli sznycel

Kotlet mielony w południowej Małopolsce zwany inaczej sznyclem, to potrawa, której głównym składnikiem jest zmielona surowa karkówka wieprzowa, kurczak lub mięso z indyka. Dodatkiem jest surowe jajko i bułka tarta lub świeża namoczona w wodzie lub mleku. Otrzymaną masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem i według uznania można dodać posiekaną natkę pietruszki lub inne zioła. Dodatkiem jest także surowa lub usmażona osobno drobno posiekana cebula. Potrawę tę zazwyczaj podaje się z ziemniakami i surówką. Kotlety mielone można serwować również jak hamburgera w przekrojonej bułce wraz z dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy cebulą.

Małopolski kotlet mielony czyli sznycel

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: Kotlet MielonyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

300

kcal

Nie wyobrażam sobie niedzielnego polskiego obiadu bez kotleta mielonego. W rejonach Małopolski mówi się na niego sznycel. Zobacz przepis.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)

  • mleko lub woda do namoczenia bułki

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajko

  • 65 ml zimnej wody

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej lub smalec do podsmażenia

  • sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia na około 10-15 minut.
  • Następnie zmielone mięso włożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulę lub przesmażoną wcześniej na patelni, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
  • Kiedy mięso będzie wyrabiane to można dodawać do niego po trochu zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni.
  • Na koniec należy uformować podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*