Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa Biełucha na bazie kwaśnego mleka, z wędzonym boczkiem
Zupa Biełucha na bazie kwaśnego mleka, z wędzonym boczkiem

Zupa Biełucha na bazie kwaśnego mleka, z wędzonym boczkiem

Biełucha to zupa zaliczana do potraw regionalnych, pochodzących z Beskidu Śląskiego. Sycąca zupa na wywarze z wędzonego boczku, zabielona kwaśnym mlekiem, maślanką i kwaśną śmietaną, serwowana z ziemniakami.

Inspiracją do przepisu były odwiedziny w Old Tree Villa & Restaurant w Broszkowicach, gdzie mieliśmy okazję skosztować najprawdziwszej, tradycyjnej Biełuchy. Zupa została nam zaserwowana na obszernych talerzach wypełnionych boczkiem, ziemniakami i koperkiem. Kelner w naszej obecności polewał zupę z porcelanowej sosjerki. Sposób podania był niezwykle apetyczny, konsystencja samej Biełuchy lekka i delikatna. Koniecznie odwiedźcie Old Tree Villa & Restaurant przy okazji wycieczki w okolice Oświęcimia!

Zupa Biełucha na bazie kwaśnego mleka, z wędzonym boczkiem

5 z 36 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

90

kcal

Regionalna potrawa, zupa Biełucha gotowana na boczku. Zabielona kwaśnym mlekiem i gęstą śmietaną, podana z ziemniakami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 ml 500 wody

  • 500 ml 500 maślanki

  • 200 ml 200 kwaśnego mleka

  • 1 cebula 1 cebula

  • 500 g 500 ziemniaków

  • 350 g 350 wędzonego boczku parzonego

  • 100 ml 100 kwaśnej, gęstej śmietany 12 %

  • garść posiekanego koperku

  • sól i mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka z chłodną wodą. Dzięki temu wydobędziesz najintensywniejszy aromat. Całość gotuj przez 30 minut na niewielkiej mocy palnika, zupa powinna delikatnie mrugać.
  • Zupę zabiel maślanką, kwaśnym mlekiem i kwaśną śmietaną. Dodając kwaśną śmietanę, uważaj by nie zważyła się. Najlepiej odmierz do kubka potrzebną ilość śmietany i wlej 1 chochlę gorącej zupy. Rozmieszaj zawartość kubka i dopiero wtedy przelej do garnka z zupą.
  • Gotuj przez kolejne 10 minut. Pod sam koniec dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Zupę serwuj udekorowaną świeżym, posiekanym koperkiem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. Jadłam tę zupę w Poznaniu. Minęły 2 lata i postanowiłam wreszcie ugotować w domu. Wyszła cudowna. Dokładnie taka, jak zapamiętałam. Wielkie dzięki za przepis 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*