Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Kremówka papieska z Wadowic
Kremówka papieska z Wadowic

Kremówka papieska z Wadowic

Kremówka papieska inaczej nazywane napoleonką, jest to w Polsce ciastko, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego i może być przekładane bitą śmietaną, kremem śmietankowym, kremowym lub budyniowym. Zazwyczaj posypywana jest cukrem pudrem. Jest wytwarzane na wzór francuskiego deseru złożonego z trzech warstw ciasta francuskiego przekładanego dżemem lub kremem. Kremówki są pysznym deserem w sam raz na podwieczorek lub spotkanie rodzinne. Wygląda i smakuje wyśmienicie.

Kremówka papieska z Wadowic

4 z 68 głosów
Autor: Przepis czytelnika Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Kremówka napoleonka znana szerzej jako kremówka papieska. Przepis przywieziony prosto z Wadowic przez naszego czytelnika z miasta papieskiego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 mąki krupczatki

  • 250 g 250 masła

  • 1/3 szklanki 1/3 wody

  • 1 łyżka 1 octu

  • 3 łyżki 3 mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki 3 mąki pszennej

  • 5 5 jajek

  • 6 łyżek 6 cukru

  • 1 L 1 mleka

  • cukier waniliowy

  • cukier puder


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy mąkę i masło posiekać na stolnicy, dodać wodę i ocet, dokładnie wymieszać i szybko wyrobić.
  • Następnie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec przez 30 min w temperaturze 170 stopni w osobnych foremkach.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy budyniowej, czyli obie mąki przesiać przez sitko, a 3 żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać 3/4 szklanki mleka i dokładnie wymieszać, a na koniec dodać mąki i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlewać powoli, cały czas mieszając przygotowaną masę budyniową. Zagotować, zdjąć z ognia. 2 żółtka wymieszać z odrobiną mleka i dodać do ugotowanego budyniu.
  • Następnie białka z 2 jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli i łyżką cukru, dodać do lekko ostudzonej masy budyniowej. Odstawić na 15 minut.
  • Na koniec jeden kawałek upieczonego ciasta zostawić w brytfance, wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć drugim kawałkiem ciasta, delikatnie docisnąć.
  • Gdy kremówki będą gotowe to oprószyć je cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

Zestaw talerzy i Sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Nie wyraznie pokazujesz przepis Najpierw podaj co dac do ciasta a potem krem wszystko jest pomieszane

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*