Kuchnia galicyjska

Kuchnia galicyjska to regionalna kuchnia terenów wchodzących niegdyś w skład austro-węgierskiego kraju koronnego Galicji. Stanowi mieszankę kuchni polskiej i ukraińskiej, z dużymi wpływami kuchni austriackiej, węgierskiej, żydowskiej i innych. W Galicji gwiazdą jest wołowina. Gotowana jest bardzo młoda cielęcina, a jej najwyższą jakość zapewnia galicyjska marka Ternera. Z tego mięsa powstają setki przepisów na przygotowanie wykwintnej polędwicy, popularnego carneo caldeiro lub części gulaszy galicyjskich.

Należy również spróbować wołu galicyjskiego, który przekroczył granice i został włączony do gastronomii innych hiszpańskich wspólnot. Typowym daniem jednogarnkowym w Hiszpanii jest cocido, w Galicji przygotowywane w najmniej pikantnej formie. W skład tego przepisu wchodzą ciecierzyca, wołowina, wieprzowina, liście rzepy lub kapusta, ziemniaki oraz chorizo. Na galicyjskich polach znajdziemy w większości uprawy fasoli, sałaty, pomidorów, buraków, cebuli oraz dyni. Galicja słynie z wypiekanych na rumiany kolor pierogów-empanadas gallegas. Galicyjscy ludzie morza słyną również z hodowli ostryg, oraz zbierania alg, które tutejsi rolnicy wykorzystują jako doskonały nawóz do używania pól uorawnych.

Wśród morskich skorupiaków cenną zdobyczą są langusty. Gastronomicznym rarytasem jest połączenie ich z czekoladowo-warzywnym sosem. Do innych morskich skarbów należą ryby. Szczególnie cennym gatunkiem jest turbot, znany z wybornego mięsa również w Polsce. Przysmakiem z galicyjskich rzek jest minóg, duszony w oliwie z oliwek, occie winnym, czerwonym winie oraz w wyciśniętej uprzednio krwi tej wyglądającej mało apetycznie ryby.

Galicja to region, w którym produkuje się wysokiej jakości sery. Najbardziej znany to jasno żółty ser tetilla czyli “mała pierś”, nazywany tak z uwagi na charakterystyczny kształt. Inne popularne sery to Arzua-Ulloa, cebreiro czy San Simon de Costa.

Typową przekąską w małopolskiej kuchni galicyjskiej jest salceson z mięsa wieprzowego, podawany z zimnym sosem na bazie musztardy. Oprócz tego gości karp po zatorsku z faszerowanym serem, jajkami i pieczarkami oraz tradycyjna kiełbasa lisiecka, wytwarzana z mięsa wieprzowego.