Strona główna » Prażone ziemniaki po cabańsku czyli pieczonki

Prażone ziemniaki po cabańsku czyli pieczonki

Prażone czyli ziemniaki po cabańsku to raczej rzadkość pod względem popularności. Niejednokrotnie spotykam się ze zdziwieniem ludzi, gdy wspominam jedną z tych nazw. Jest to danie regionalne nie wszystkim znane, składające się z ziemniaków gotowanych w garze z dodatkiem marchewki, kiełbasy, boczku, cebuli oraz natki pietruszki. Potrawa wpisana na listę regionalnych przysmaków powiatu chrzanowskiego. Nazwy stosowane zamiennie to najczęściej ziemniaki pieczone lub duszone.

Niemniej jednak danie jest godne uwagi i polecenia. Jednogarnkowe i proste, wystarczy pokroić poszczególne składniki i gotować w garnku. Tradycyjne gotowanie prażonek to gotowanie ich w kociołku na ogniu. Dzięki temu przesiąknięte dymem i aromatem ogniska, prażone ziemniaki smakują jeszcze lepiej. Niestety ze względu na sezonową możliwość przygotowania ziemniaków w taki sposób, gotuje się je również w domu na palniku.

Prażone ziemniaki po cabańsku czyli pieczonki

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

195

kcal

Prażonki pieczonki lub prażone ziemniaki po cabańsku. Regionalna polska potrawa pochodząca z powiatu chrzanowskiego. Jednogarnkowe danie z ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 200 g swojskiej kiełbasy (najlepiej bardziej tłusta)

  • 200 g boczku parzonego

  • 100 g marchwi

  • Pęczek natki pietruszki

  • Liść białej kapusty (duży, do przykrycia)

  • 30 g masła lub margaryny

  • Sól i czarny pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • Zimne mleko lub kefir

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki i marchew opieramy i siekamy w plasterki. Boczek i kiełbasę również kroimy, starać się nie kroić na drobne kawałeczki. Kawałki powinny być dorodne, w innym wypadku rozgotują i powstanie mamałyga.
  • Prażonki smażymy na garnku z grubym dnem lub na podkładce zapobiegającej przypalaniu się potraw.
  • Układamy warstwami: warstwa boczku i tłustej kiełbasy, następnie ziemniaki i marchew. Posypujemy sporą ilością pieprzu i odrobiną soli, układamy kilka gałązek zielonej pietruszki i plasterki masła lub margaryny. I od nowa boczek z kiełbaską i tak do zużycia wszystkich składników.
  • Na wierzch kładziemy liść białej kapusty, warstwę folii aluminiowej która zapobiegnie nadmiernemu odparowaniu wody. Całość przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym gazie przez 60 minut. Przed podaniem można wymieszać i połączyć ze sobą poszczególne warstwy. Podajemy na ciepło ze szklanką mleka lub kefiru.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*