Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Góralska

Góralska

Jedzenie posiłku miało ustalony porządek. Koło ławy, cała rodzina zasiadała na stołeczkach. Na środku ławy stała miska z jedzeniem. Wszyscy wspólnie jedli z tej miski, każdy ze swojego kraja. Jedzenie rozpoczynano i kończono żegnaniem się znakiem Krzyża Świętego.


Przepis kuchni góralskiej

Prezentujemy sprawdzone przepisy kuchni góralskiej. Z nami przyrządzisz najpyszniejsze dania według prostych przepisów na dania kuchni góralskiej, które osobiście zweryfikowaliśmy w swojej kuchni. Wszystkie składniki przepisów w kategorii “kuchnia góralska” są dokładnie opisane aby twoje danie z kuchni góralskiej wychodziło zawsze pysznie i dokładnie według przepisu. Czytaj więcej o kuchni góralskiej.

Kartacze czyli cepeliny

Kartacze czyli cepeliny

Kartacze, zwane też cepelinami, to nic innego jak rolada ziemniaczana z masy podobnej do klusek śląskich wypełniona mięsem. A to nasz przepis.

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Przepis na placki ziemniaczane jest jednym z najprostszych w naszej polskiej kuchni. Wiele osób przygodę zaczyna właśnie od tego smakołyku.