Kartacze, zwane też cepelinami, to nic innego jak rolada ziemniaczana z masy podobnej do klusek śląskich wypełniona mięsem. A to nasz przepis.
Góralska
Jedzenie posiłku miało ustalony porządek. Koło ławy, cała rodzina zasiadała na stołeczkach. Na środku ławy stała miska z jedzeniem. Wszyscy wspólnie jedli z tej miski, każdy ze swojego kraja. Jedzenie rozpoczynano i kończono żegnaniem się znakiem Krzyża Świętego.
Przepis kuchni góralskiej
Prezentujemy sprawdzone przepisy kuchni góralskiej. Z nami przyrządzisz najpyszniejsze dania według prostych przepisów na dania kuchni góralskiej, które osobiście zweryfikowaliśmy w swojej kuchni. Wszystkie składniki przepisów w kategorii “kuchnia góralska” są dokładnie opisane aby twoje danie z kuchni góralskiej wychodziło zawsze pysznie i dokładnie według przepisu. Czytaj więcej o kuchni góralskiej.
Placki ziemniaczane po zbójnicku
Przepis na placki ziemniaczane jest jednym z najprostszych w naszej polskiej kuchni. Wiele osób przygodę zaczyna właśnie od tego smakołyku.
Góralska kwaśnica na żeberkach
Prawdziwa góralska kwaśnica gotowana na wywarze z żeberek. Zupa z kiszoną kapustą z beczki i karmelizowanymi skwarkami z boczku.
Kwaśnica zupą idealną na mroźne dni
Nie ma nic bardziej tradycyjnego i pysznego niż góralska kwaśnica. Zupa na bazie żeberek i wędzonki z kapustą i ziemniakami. Sprawdź!
Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą
Zupa koperkowa z młodymi warzywami. Bardzo delikatna w smaku zupa, której nie może zabraknąć wiosną. Młoda kalarepka, kalafior i posiekany koperek.
Wiosenna zupa jarzynowa z młodych warzyw
Wiosenna zupa o przepięknych barwach naturalnych jarzyn. Bomba witaminowa pochodząca z młodych warzyw. Zdrowy i szybki posiłek.