Kwaśnica zupą idealną na mroźne dni

Kwaśnica zupą idealną na mroźne dni

Zupa kwaśnica jest zaliczana do tradycyjnej kuchni góralskiej. Spędzając, wakacje w górach każdy się z nią zetknął. Jest ona przysmakiem nie tylko dla górali, ale również mieszkańców całej Polski. Kwaśnica jest często porównywana do kapuśniaku i nic w tym dziwnego, bo obie zupy łączy kapusta kiszona, ale smak kwaśnicy jest delikatniejszy i jedyne warzywa, jakie posiada to ziemniaki. Dzięki temu, że zupa działa, rozgrzewająco nada się idealnie jako posiłek w zimowe, mroźne dni. Aby zachwycić się jej smakiem nie trzeba, jechać w góry, ponieważ można przyrządzić ją samemu w domu. Czas gotowania zupy wynosi ok.1,5 godziny. Koniecznie sprawdź też nasz inny przepis na góralską kwaśnicę na żeberkach.

Kwaśnica zupą idealną na mroźne dni

Kwaśnica zupą idealną na mroźne dni

5.0 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: GóralskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

210

kcal

Nie ma nic bardziej tradycyjnego i pysznego niż góralska kwaśnica. Zupa na bazie żeberek i wędzonki z kapustą i ziemniakami. Sprawdź!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek

  • 350 g wędzonego boczku

  • 400 g surowych żeberek

  • 450 g kiszonej kapusty

  • 500 ml soku z kapusty

  • 3 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • ziele angielskie

  • 600 g ziemniaków

  • 1,5 L wody


Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku przygotowujemy 1,5 litra wody.
  • Surowe żeberka kroimy na paski między kośćmi, pokrojone żeberka oraz ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy na niewielkim gazie przez około 40 minut.
  • W trakcie gotowania zupy kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Przysmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem dokładamy do gotującej się zupy.
  • Wędzone żeberka kroimy w paski, a następnie umieszczamy je w garze.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, po upływie 20 minut od rozpoczęcia gotowania się zupy dodajemy je do reszty gotujących się składników.
  • Zupę z dodanymi ziemniaki gotujemy delikatnie przez kolejne 15 – 20 minut i przyprawiamy kminkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem wedle własnego upodobania.
  • Kapustę kiszoną tniemy nożem lub nożyczkami, a następnie dodajemy do gotującej się zupy.
  • Ostatnim składnikiem, który dodajemy podczas gotowania kwaśnicy, jest sok z kiszonej kapusty, Sok wlewamy do garnka, całość gotujemy przez kolejne 15-25 minut.

Uwagi:

  • Kwaśnicę serwujemy z żeberkiem w misce oraz z grubą kromką chleba obok niej. Można podawać z ugotowanym ziemniakiem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*