Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Proziaki czyli chleb sodowy
Proziaki czyli chleb sodowy

Proziaki czyli chleb sodowy

Proziaki jest to rodzaj chleba sodowego, który pochodzi z Podkarpacia i jest starym elementem kuchni polskiej. Składają się z mąki pszennej lub o pszenno-żytniej, jajek, kwaśnej śmietany, wody, soli oraz sody oczyszczonej. Ich kształt jest okrągły lub czworokątny. Mogą być wyrabiane również na słodko, dodając do ciasta cukru. Proziaki na Podkarpaciu często były podawane ze świeżym masłem, często z masłem czosnkowym, białym serem lub marmoladą, a popijane zimnym i słodkim mlekiem. Powinny być pieczone na tradycyjnej kuchni kaflowej opalanej drewnem, ale ze względu na jej zanik, można upiec je na patelni z odrobiną tłuszczu lub smalcu.

Proziaki czyli chleb sodowy

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ChlebkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

210

kcal

Proziaki jest to rodzaj chleba sodowego, który pochodzi z Podkarpacia i jest starym elementem kuchni polskiej. Składają się z mąki pszennej.

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 500 g mąki pszennej


Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski należy wlać kefir, sól, sodę, cukier oraz jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Należy dodawać tyle mąki, aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Gdy będzie ciasto już gotowe należy rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. i dużą szklanką wykrawać krążki.
  • Na koniec pieczemy je na patelni bez tłuszczu na małym ogniu ok. 4 min. z każdej strony.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*