Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Placki ziemniaczane po zbójnicku
Placki ziemniaczane po zbójnicku

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Przepis na placki ziemniaczane jest jednym z najprostszych w naszej polskiej kuchni. Wiele osób swoją przygodę z kuchnią zaczyna właśnie od przygotowywania tego smakołyku. Placki mogą występować w różnych wariantach smakowych – przyrządzane na sposób pikantny, razem z gulaszem mięsnym lub w wersji słodkiej czyli z cukrem.

Bardzo popularne są placki po węgiersku podawane właśnie z gulaszem i dużą ilością papryki. Prezentowane tutaj placki po zbójnicku to wersja pochodząca z kuchni góralskiej. Od placków węgierskich różni je to, że są podawane dodatkowo z serem i boczkiem. To szczególnie pożywne danie kuchni wywodzącej się z gór.

Takie placki znajdziemy w każdej karczmie i restauracji góralskiej. Możemy je również przygotować samodzielnie, we własnej kuchni i cieszyć się ich pysznym smakiem.

Placki ziemniaczane po zbójnicku

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: Placki ziemniaczaneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

280

kcal

Przepis na placki ziemniaczane jest jednym z najprostszych w naszej polskiej kuchni. Wiele osób przygodę zaczyna właśnie od tego smakołyku.

Składniki:

  • Na placki ziemniaczane
  • 6 dużych ziemniaków

  • 1 jajko rozmiar M

  • 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 1 małą cebulę

  • sól i pieprz do smaku

  • majeranek do smaku

  • Na gulasz
  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 150 g boczku w plasterkach

  • 1 dużą cebulę

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 dużych pieczarek

  • 3 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

  • Dodatkowo
  • olej do smażenia placków ziemniaczanych

  • 6 łyżek kwaśnej śmietany

  • posiekana natka pietruszki

  • starty żółty ser


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy gulasz:
  • Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą.
  • W garnku rozgrzewamy trzy łyżki oleju, wrzucamy mięso i smażymy do zarumienienia. Osobno przesmażamy boczek.
  • Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, smażymy przez pięć minut.
  • Pieczarki kroimy w połówki lub ćwiartki i razem z czosnkiem wrzucamy do garnka, smażymy kolejne dziesięć minut.
  • Następnie wlewamy 750 ml wody, dosypujemy pozostałe przyprawy i dusimy do miękkości.
  • Mąkę mieszamy z jedną trzecią szklanki wody, stopniowo mieszamy i wlewamy do gulaszu, żeby sos uzyskał odpowiednią gęstość.
  • Przygotowujemy placki ziemniaczane:
  • Ziemniaki obieramy i wraz z cebulą ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Mieszamy.
  • Placki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni – możemy usmażyć duże placki lub mniejsze placuszki.
  • Podawanie placków ziemniaczanych po zbójnicku:
  • Gotowe placki ziemniaczane polewamy obficie gulaszem i składamy na połówki.
  • Na każdy placek kładziemy przesmażony plaster boczku i starty żółty ser, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
  • Danie podajemy z ulubionym zestawem surówek.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*