Kartacze czyli cepeliny

Kartacze czyli cepeliny

Kartacze inaczej cepeliny, jest to rodzaj dużej, nadziewanej pyzy ziemniaczanej, popularnej w północno-wschodniej Polsce. Ma owalny kształt i długość od 10-12 cm lub 8-10 cm. Ciasto powstaje przez połączenie startych surowych ziemniaków z gotowanymi lub mąką ziemniaczaną, a nadzieniem zazwyczaj jest mięso mielone, lub kapusta z grzybami. Kartacze najbardziej popularne są na Podkarpaciu, Warmii i Mazurach oraz Suwalszczyźnie.

Kartacze czyli cepeliny

5.0 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Kartacze, zwane też cepelinami, to nic innego jak rolada ziemniaczana z masy podobnej do klusek śląskich wypełniona mięsem. A to nasz przepis.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 kg surowych ziemniaków

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 2 średnie cebule

  • 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka płaska majeranku

  • 1 łyżeczka płaska soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy zmielić mięso na najmniejszych oczkach i dodać do niego przyprawy oraz drobno posiekane cebule. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli mięso jest zbite i gęste można dodać trochę zimnej wody.
  • Następnie ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do miski. Taką samą czynność powtórzyć z surowymi ziemniakami. Należy je dokładnie odcisnąć z całej wody, ponieważ masa ziemniaczana ma być idealnie sucha. Zebraną skrobię ziemniaczaną dodać do masy.
  • Tak przygotowane oba rodzaje ziemniaków połączyć razem i dokładnie wymieszać wraz z mąką ziemniaczaną oraz dodać odrobinę soli. Masa ziemniaczana powinna być zwarta i gęsta.
  • Na koniec należy uformować kartacze. Należy nabrać 2 łyżki masy ziemniaczanej, zrobić kulkę i spłaszczyć ją na placek wielkości dłoni. Na środku umieścić łyżkę farszu mięsnego, zamknąć placek i uformować na kształt wydłużonego jajka. W taki sposób należy przygotować wszystkie kartacze.
  • W dużym szerokim garnku należy zagotować wodę i wsypać do wrzątku płaską łyżeczkę soli. Na wrzątek kłaść kartacze i gotować je przez 15 min.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*