Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Góralska kwaśnica na żeberkach
Góralska kwaśnica na żeberkach

Góralska kwaśnica na żeberkach

Kwaśnica to słynna zupa pochodząca z górskich rejonów. Kwaśna zupa z kapustą kiszoną, gotowana na wywarze z żeberek, kwaśność miesza się z aromatem dymnej wędzonki. Zupa o cudownych właściwościach rozgrzewających, bardzo sycąca, zastępująca jednocześnie pierwsze i drugie danie w trakcie obiadu. Nie jest to najlżejsza z zup, jednak sprawdzi się po ciężkim, pracowitym dniu.

Kwaśnica często mylona jest z kapuśniakiem, jednak to 2 różne zupy. Kwaśnica to zupa gotowana na żeberkach, bez dodatku włoszczyzny, jest mocno kwaśna. Natomiast kapuśniak to zupa o mniej kwaśnym charakterze, z dodatkiem jarzyn.

Góralska kwaśnica z kapustą kiszoną i karmelizowanym boczkiem

Góralska kwaśnica z kapustą kiszoną i karmelizowanym boczkiem

4 z 8 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

110

kcal

Prawdziwa góralska kwaśnica gotowana na wywarze z żeberek. Zupa z kiszoną kapustą z beczki i karmelizowanymi skwarkami z boczku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 surowych żeberek wieprzowych

  • 200 g 200 żeberek wędzonych

  • 200 g 200 wędzonego boczku

  • 2 2 żółte cebulki, niewielkie

  • 3 3 ząbki czosnku, niewielkie

  • 3 3 suszone grzybki

  • 500 g 500 ziemniaków

  • 500 g 500 kwaśnej kiszonej kapusty z beczki (czystej, bez marchewki)

  • 3 3 ziela angielskie

  • 3 3 liście laurowe

  • 3 łyżeczki 3 suszonego majeranku

  • 2 łyżeczki 2 nasion kminku

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • BULION NA ŻEBERKACH
  • Żeberka wieprzowe surowe i wędzone pokrój na mniejsze odcinki i umieść na dnie dużego gara. Do garnka włóż też suszone grzybki, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj obrany z łupinki czosnek rozgnieciony płaską powierzchnią noża (to uwolni z niego więcej aromatu). 1 Cebulkę obierz z łupiny i opal nad palnikiem, rumiane cebulę w całości wrzuć do gara.
  • Całość zalej 2 litrami zimnej wody, wywar gotuj do miękkości mięsa (mięso powinno wręcz samodzielnie odchodzić od kości) przez około 50 minut. Podczas gotowania bulionu oczyszczaj zupę z szumowin gromadzących się na powierzchni.
  • KWAŚNICA
  • Do wywaru dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiszonej kapusty nie wyciskaj z soku, jeśli takowy się wydzieli, koniecznie wlej go do wywaru. Kiszoną kapustę posiekaj nożem skracając jej nitki. Wrzuć ją do zupy i gotuj przez 30 minut, aż kapusta zmięknie i nabierze kruchości. Jeśli podczas gotowania zupy odparowała znaczna część wody, uzupełnij ją wrzątkiem.
  • Boczek pokrój w słupki i podsmaż na suchej patelni aż wytopi tłuszcz i stworzy skwarki. Cebulę pokrój w piórka i pod koniec smażenia dodaj do boczku, pozwól jej się przyrumienić. Karmelizowane składniki przełóż do kwaśnicy.
  • Spróbuj smaku kwaśnicy. Dodaj dużą ilością mielonego pieprzu, kwaśnica powinna być pikantna. Dopraw kminkiem, majerankiem i opcjonalnie solą (Ilość soli zależy od tego, jak słona była kapusta kiszona. Lepiej spróbować kwaśnicy, niż niesmacznie przesolić ją).

Uwagi:

  • Kwaśnicę serwuj koniecznie w głębokim talerzu. Nakładając zupę chochlą, postaraj się nabierać wszystkie jej składowe: wywar, kapustę, mięso z żeberek i kawałki boczku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

3 komentarze

  1. Po co boczek???? W górach nie dodajemy .

  2. Zupa wyszła idealnie, serdecznie polecam. 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*