Kwaśnica to słynna zupa pochodząca z górskich rejonów. Kwaśna zupa z kapustą kiszoną, gotowana na wywarze z żeberek, kwaśność miesza się z aromatem dymnej wędzonki. Zupa o cudownych właściwościach rozgrzewających, bardzo sycąca, zastępująca jednocześnie pierwsze i drugie danie w trakcie obiadu. Nie jest to najlżejsza z zup, jednak sprawdzi się po ciężkim, pracowitym dniu.
Kwaśnica często mylona jest z kapuśniakiem, jednak to 2 różne zupy. Kwaśnica to zupa gotowana na żeberkach, bez dodatku włoszczyzny, jest mocno kwaśna. Natomiast kapuśniak to zupa o mniej kwaśnym charakterze, z dodatkiem jarzyn.
Po co boczek???? W górach nie dodajemy .
U nas tylko i zawsze z boczkiem, ale domyślam się, że w innych rejonach może występować inna wersja
Zupa wyszła idealnie, serdecznie polecam. 🙂