Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą
Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą

Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą

Zupy to esencja zdrowia i dobrego samopoczucia. Przygotowując je z darów wiosny, czyli młodych delikatnych jarzyn, mamy gwarancję najlepszego smaku.

Warzywa staram się kupować zawsze od lokalnych dostawców, w pobliskim warzywniaku albo na targu. Są zawsze świeże, chrupiące i pachną naturą a nie chemią. Dlatego warto sięgać po wyselekcjonowane składniki wysokiej jakości.

Delikatna zupa z kalarepą, kalafiorem i koperkiem

Delikatna zupa z kalarepą, kalafiorem i koperkiem

5 z 17 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

115

kcal

Zupa koperkowa z młodymi warzywami. Bardzo delikatna w smaku zupa, której nie może zabraknąć wiosną. Młoda kalarepka, kalafior i posiekany koperek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1/2 główki 1/2 kalafiora

  • 1 1 kalarepa dorodnej wielkości

  • 100 g 100 fasolki szparagowej

  • 1 pęczek 1 koperku

  • 1,5 litra 1,5 gorącego buliony jarzynowego

  • 50 g 50 gęstej śmietany do zup

  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Kalafior podzielić na niewielkie różyczki. Kalarepkę obrać cienko ze skórki i pokroić na plasterki. Fasolkę szparagową przygotować poprzez odkrojenie twardych ogonków i ewentualne oczyszczenie z nitek.
  • Przygotowane warzywa włożyć do gorącego i przecedzonego wywaru jarzynowego i gotować przez 20 minut, na niewielkim ogniu. Zupa nie powinna mocno wrzeć, ale jedynie mrugać.
  • Pod koniec czasu gotowania do zupy dodajemy posiekany koperek. Zakłócamy gęstą śmietaną i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Oczywiście inne warzywa mile widziane. Ja swoją zupę komponowałam kolorystycznie, dlatego wybrałam same białe jarzynki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Jeden komentarz

  1. KoperkoweLove

    Hit tego lata. Osobiście daję więcej koperku bo koperku nigdy za dużo 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*