Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą
Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą

Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą

Zupy to esencja zdrowia i dobrego samopoczucia. Przygotowując je z darów wiosny, czyli młodych delikatnych jarzyn, mamy gwarancję najlepszego smaku.

Warzywa staram się kupować zawsze od lokalnych dostawców, w pobliskim warzywniaku albo na targu. Są zawsze świeże, chrupiące i pachną naturą a nie chemią. Dlatego warto sięgać po wyselekcjonowane składniki wysokiej jakości.

Delikatna zupa z kalarepą, kalafiorem i koperkiem

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

115

kcal

Zupa koperkowa z młodymi warzywami. Bardzo delikatna w smaku zupa, której nie może zabraknąć wiosną. Młoda kalarepka, kalafior i posiekany koperek.

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora

  • 1 kalarepa dorodnej wielkości

  • 100 g fasolki szparagowej

  • 1 pęczek koperku

  • 1,5 litra gorącego buliony jarzynowego

  • 50 g gęstej śmietany do zup

  • sól i świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kalafior podzielić na niewielkie różyczki. Kalarepkę obrać cienko ze skórki i pokroić na plasterki. Fasolkę szparagową przygotować poprzez odkrojenie twardych ogonków i ewentualne oczyszczenie z nitek.
  • Przygotowane warzywa włożyć do gorącego i przecedzonego wywaru jarzynowego i gotować przez 20 minut, na niewielkim ogniu. Zupa nie powinna mocno wrzeć, ale jedynie mrugać.
  • Pod koniec czasu gotowania do zupy dodajemy posiekany koperek. Zakłócamy gęstą śmietaną i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Oczywiście inne warzywa mile widziane. Ja swoją zupę komponowałam kolorystycznie, dlatego wybrałam same białe jarzynki.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. KoperkoweLove

    Hit tego lata. Osobiście daję więcej koperku bo koperku nigdy za dużo 😀

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*