Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą
Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą

Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą

Zupy to esencja zdrowia i dobrego samopoczucia. Przygotowując je z darów wiosny, czyli młodych delikatnych jarzyn, mamy gwarancję najlepszego smaku.

Warzywa staram się kupować zawsze od lokalnych dostawców, w pobliskim warzywniaku albo na targu. Są zawsze świeże, chrupiące i pachną naturą a nie chemią. Dlatego warto sięgać po wyselekcjonowane składniki wysokiej jakości.

Delikatna zupa z kalarepą, kalafiorem i koperkiem

Delikatna zupa z kalarepą, kalafiorem i koperkiem

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

115

kcal

Zupa koperkowa z młodymi warzywami. Bardzo delikatna w smaku zupa, której nie może zabraknąć wiosną. Młoda kalarepka, kalafior i posiekany koperek.

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora

  • 1 kalarepa dorodnej wielkości

  • 100 g fasolki szparagowej

  • 1 pęczek koperku

  • 1,5 litra gorącego buliony jarzynowego

  • 50 g gęstej śmietany do zup

  • sól i świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kalafior podzielić na niewielkie różyczki. Kalarepkę obrać cienko ze skórki i pokroić na plasterki. Fasolkę szparagową przygotować poprzez odkrojenie twardych ogonków i ewentualne oczyszczenie z nitek.
  • Przygotowane warzywa włożyć do gorącego i przecedzonego wywaru jarzynowego i gotować przez 20 minut, na niewielkim ogniu. Zupa nie powinna mocno wrzeć, ale jedynie mrugać.
  • Pod koniec czasu gotowania do zupy dodajemy posiekany koperek. Zakłócamy gęstą śmietaną i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Oczywiście inne warzywa mile widziane. Ja swoją zupę komponowałam kolorystycznie, dlatego wybrałam same białe jarzynki.

Jeden komentarz

  1. KoperkoweLove

    Hit tego lata. Osobiście daję więcej koperku bo koperku nigdy za dużo 😀

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*