Ciasto WZ-ka wielu ludziom kojarzyć się będzie z czasami PRLu. Jednak mimo braków w tych czasach, ciasto jest wyjątkowo bogate i pyszne.
Mazowiecka
Na Mazowszu popularne były polewki. Wszelkiego rodzaju proste żury, białe barszcze czy krupniki jadano praktycznie codziennie. W niedzielę i święta podawano staropolski rosół, koniecznie z kury i z lanymi kluskami. Słynna była czernina, czyli zupa na bazie krwi z kaczki lub gęsi.
Przepis kuchni mazowieckiej
Prezentujemy sprawdzone przepisy kuchni mazowieckiej. Z nami przyrządzisz najpyszniejsze dania według prostych przepisów na dania kuchni mazowieckiej, które osobiście zweryfikowaliśmy w swojej kuchni. Wszystkie składniki przepisów w kategorii “kuchnia mazowiecka” są dokładnie opisane aby twoje danie z kuchni mazowieckiej wychodziło zawsze pysznie i dokładnie według przepisu. Czytaj więcej o kuchni mazowieckiej.
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej to świetny pomysł dla wegetarian a także mięsożerców. Więc można je podać, gdy obie grupy mamy przy stole
Zapiekanki z parówką i pieczarkami
Domowe zapiekanki z bagietki. Zapiekanki z masłem pietruszkowym, pieczarkami, parówką i dużą ilością ciągnącego się sera.
Kotlety mielone z tartą marchewką
Kotlety mielone z dodatkiem tartej marchewki. Marchewkowe urozmaicenie dla tradycyjnych mielonych, pomysł na mięso do obiadu.
Pieczone rozgniecione ziemniaki
Rozgniecione ziemniaki pieczone w piekarniku z masełkiem i parmezanem. Nowy trend na serwowanie ziemniaków w porze obiadowej.
Duszony schab z sosem botwinkowym
Duszony schab z sosem z młodej botwinki. Wiosenne kotleciki wieprzowe podane na sosie z botwinki z buraczkami.