Przepis | Strona główna | Dania główne | Pieczone rozgniecione ziemniaki
Pieczone rozgniecione ziemniak

Pieczone rozgniecione ziemniaki

Nowy trend na ziemniaczki zaczerpnęłam z TikToka, często dla mnie to kopalnia smakowitych pomysłów. Jeśli preferujesz obiady z ziemniakami na talerzu, ten przepis jest obowiązkowy. Ziemniaki gotowane, puree, frytki, to tylko jedne z najbardziej znanych form serwowania ziemniaków. Gniecione ziemniaczki pieczone w piekarniku to smakowe połączenie puree ziemniaczanego i chrupiących frytek, z dodatkiem masełka i koperku. Wyglądają zupełnie inaczej niż tradycyjnie serwowane ziemniaki, stąd są miłym urozmaiceniem obiadowym.

Pieczone gniecione ziemniaki na chrupiąco

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

90

kcal

Rozgniecione ziemniaki pieczone w piekarniku z masełkiem i parmezanem. Nowy trend na serwowanie ziemniaków w porze obiadowej.

Składniki:

  • 1 kg nowych ziemniaków mniejszej wielkości

  • 50 g roztopionego masła

  • 1 mniejszy pęczek koperku

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Bez obierania skórki obieraczką, ziemniaki wyszoruj lub oskrob tępym nożem do masła z wyschniętych skórek. To ważne by ziemniaków nie obierać, zapobiegając powstawaniu papki po ich ugotowaniu. Zdecydowanie gniecione ziemniaczki lepiej przygotować z młodych ziemniaków w cienką, papierową skórką, niż starszych ziemniaków. Ugotuj je standardowo do miękkości w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź z wrzątku.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni grzanie góra, dół. Ugotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy ziemniaczek spłaszcz rozgniatając go tłuczkiem do ziemniaków lub łyżką.
  • Gniecione ziemniaki polej z wierzchu rozpuszczonym masłem, oprósz solą i pieprzem. Zapiecz w piekarniku przez 20 minut, aż wytworzy się rumiana skorupka.
  • Po tym czasie pieczone ziemniaczki będą gotowe, rumiane i delikatnie chrupiące z zewnątrz. Obsyp je jeszcze świeżo posiekanym koperkiem.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*