Przepis | Strona główna | Dania główne | Duszony schab z sosem botwinkowym
Duszony schab z sosem botwinkowym

Duszony schab z sosem botwinkowym

Młoda botwinka znana jest głównie z zupy botwinkowej, okazuje się że to nie jedyne co możemy z niej ugotować. Sos obiadowy przygotowany na bazie młodej botwinki nie dość że prezentuje się przepysznie za sprawą buraczanego zabarwienia, jest bardzo uniwersalny. Botwinkowym sosem możesz polać ugotowane ziemniaczki, podawać go z kluskami śląskimi, świetnie pasuje jako dodatek do mięs. Jego zastosowanie w kuchni porównałabym do sosu szpinakowego, który nadaje się do makaronu a jednocześnie do polania ziemniaków czy ryżu. Dzisiaj przedstawiam wariację sosu z botwinką oraz duszonych kotlecików wieprzowych.

Kotleciki ze schabu w młodej botwince

Kotleciki ze schabu w młodej botwince

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

280

kcal

Duszony schab z sosem z młodej botwinki. Wiosenne kotleciki wieprzowe podane na sosie z botwinki z buraczkami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SOS BOTWINKOWY
  • 1 pęczek 1 młodej botwinki z buraczkami

  • 1 1 czerwona cebula mniejszej wielkości

  • 3 łyżki 3 posiekanego koperku

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 1 łyżka 1 masła

  • 250 ml 250 ciepłej wody

  • 50 g 50 gęstej kwaśnej śmietany 18 %

  • 1 łyżka 1 mąki pszennej

  • sól i mielony pieprz

  • SCHAB DUSZONY
  • 600 g 600 schabu wieprzowego (z tłustymi przerostami)

  • 1 1 żółta cebula

  • 1 1 marchewka

  • 3 3 listki laurowe

  • 3 3 ziela angielskie

  • 1 łyżka 1 ziaren czarnego pieprzu

  • 300 ml 300 ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  • SOS BOTWINKOWY
  • Czerwoną cebulę obierz z łupin i poszatkuj w drobną kostkę, zeszklij ją na patelni z olejem rzepakowym. W między czasie dokładnie umytą botwinkę posiekaj drobno (zarówno buraczki, łodyżki, jak i zielone listki). Na patelnię dodaj 1 łyżkę masła oraz posiekane buraczki i łodyżki botwinki, podsmaż 5 minut.
  • Następnie dodaj posiekane listki botwinki, wlej 250 ml ciepłej wody, dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. Podgrzewaj aż mniej więcej 1/3 dodanej wody zredukuje się, a buraczki z botwinki zmiękną.
  • Śmietanę przelej do kubka i rozmieszaj ją z dodatkiem mąki pszennej do gładkości, nie mogą pozostać żadne grudki. Śmietaną zakłóć botwinkowy sos i intensywnie wymieszaj, podgrzewaj jeszcze chwilkę aż nieco zgęstnieje. Ponownie dopraw do smaku jeśli sos tego wymaga.
  • SCHAB DUSZONY
  • Kawałek schabu pokrój na 4 plastry grubości 1,5 cm, ułóż je na spodzie garnka z grubym dnem. Wokół mięsa ułóż talarki marchewki i pióra cebuli. Wszystko oprósz solą, pieprzem, na wierzch ułóż ziele angielskie i liść laurowy.
  • Garnek ustaw na palniku, przez 10 minut podgrzewaj na większym ogniu aż kawałki mięsa puszczą zarumieniony sos. Po tym czasie plastry schabu przewróć na drugi boczek i podobnie podsmaż także z tej strony.
  • Do garnka wlej ciepłą wodę, ponownie przewróć mięso na drugą stronę. Gotując doprowadź do zredukowania większości dodanego płynu – część odparuje, a część zostanie wchłonięta przez mięso, które stanie się dzięki temu bardziej soczyste.
  • SPOSÓB PODANIA
  • Na talerze obiadowe wyłóż chochelkę sosu z botwinką, na nim lub obok ułóż kawałek duszonego schabu. Możesz podawać z gotowanymi ziemniaczkami, kaszą lub kluskami śląskimi, wedle uznania. Całości dopełni ogórek kiszony.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*