Przepis | Strona główna | Dania główne | Duszony schab z sosem botwinkowym
Duszony schab z sosem botwinkowym

Duszony schab z sosem botwinkowym

Młoda botwinka znana jest głównie z zupy botwinkowej, okazuje się że to nie jedyne co możemy z niej ugotować. Sos obiadowy przygotowany na bazie młodej botwinki nie dość że prezentuje się przepysznie za sprawą buraczanego zabarwienia, jest bardzo uniwersalny. Botwinkowym sosem możesz polać ugotowane ziemniaczki, podawać go z kluskami śląskimi, świetnie pasuje jako dodatek do mięs. Jego zastosowanie w kuchni porównałabym do sosu szpinakowego, który nadaje się do makaronu a jednocześnie do polania ziemniaków czy ryżu. Dzisiaj przedstawiam wariację sosu z botwinką oraz duszonych kotlecików wieprzowych.

Kotleciki ze schabu w młodej botwince

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

280

kcal

Duszony schab z sosem z młodej botwinki. Wiosenne kotleciki wieprzowe podane na sosie z botwinki z buraczkami.

Składniki:

  • SOS BOTWINKOWY
  • 1 pęczek młodej botwinki z buraczkami

  • 1 czerwona cebula mniejszej wielkości

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka masła

  • 250 ml ciepłej wody

  • 50 g gęstej kwaśnej śmietany 18 %

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól i mielony pieprz

  • SCHAB DUSZONY
  • 600 g schabu wieprzowego (z tłustymi przerostami)

  • 1 żółta cebula

  • 1 marchewka

  • 3 listki laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

  • 300 ml ciepłej wody


Sposób przygotowania:

  • SOS BOTWINKOWY
  • Czerwoną cebulę obierz z łupin i poszatkuj w drobną kostkę, zeszklij ją na patelni z olejem rzepakowym. W między czasie dokładnie umytą botwinkę posiekaj drobno (zarówno buraczki, łodyżki, jak i zielone listki). Na patelnię dodaj 1 łyżkę masła oraz posiekane buraczki i łodyżki botwinki, podsmaż 5 minut.
  • Następnie dodaj posiekane listki botwinki, wlej 250 ml ciepłej wody, dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. Podgrzewaj aż mniej więcej 1/3 dodanej wody zredukuje się, a buraczki z botwinki zmiękną.
  • Śmietanę przelej do kubka i rozmieszaj ją z dodatkiem mąki pszennej do gładkości, nie mogą pozostać żadne grudki. Śmietaną zakłóć botwinkowy sos i intensywnie wymieszaj, podgrzewaj jeszcze chwilkę aż nieco zgęstnieje. Ponownie dopraw do smaku jeśli sos tego wymaga.
  • SCHAB DUSZONY
  • Kawałek schabu pokrój na 4 plastry grubości 1,5 cm, ułóż je na spodzie garnka z grubym dnem. Wokół mięsa ułóż talarki marchewki i pióra cebuli. Wszystko oprósz solą, pieprzem, na wierzch ułóż ziele angielskie i liść laurowy.
  • Garnek ustaw na palniku, przez 10 minut podgrzewaj na większym ogniu aż kawałki mięsa puszczą zarumieniony sos. Po tym czasie plastry schabu przewróć na drugi boczek i podobnie podsmaż także z tej strony.
  • Do garnka wlej ciepłą wodę, ponownie przewróć mięso na drugą stronę. Gotując doprowadź do zredukowania większości dodanego płynu – część odparuje, a część zostanie wchłonięta przez mięso, które stanie się dzięki temu bardziej soczyste.
  • SPOSÓB PODANIA
  • Na talerze obiadowe wyłóż chochelkę sosu z botwinką, na nim lub obok ułóż kawałek duszonego schabu. Możesz podawać z gotowanymi ziemniaczkami, kaszą lub kluskami śląskimi, wedle uznania. Całości dopełni ogórek kiszony.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*