Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotlety mielone z tartą marchewką
Kotlety mielone z tartą marchewką

Kotlety mielone z tartą marchewką

Podłużne kotleciki mielone z dodatkiem tartej marchewki i karmelizowanej czerwonej cebuli. Prosty pomysł jak odmienić tradycyjne mielone, warzywne dodatki zawsze świetnie się sprawdzają. Kotleciki przygotowujesz niemalże identycznie jak te klasyczne, wyjątek stanowi dodatek startej na tarce marchewki wymieszanej jeszcze z surowym mięsem.

Kotlety mielone z tartą marchewką

5 od 2 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

sztuk
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

230

kcal

Kotlety mielone z dodatkiem tartej marchewki. Marchewkowe urozmaicenie dla tradycyjnych mielonych, pomysł na mięso do obiadu.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 czerwona cebula, mniejsza

  • 3 marchewki

  • 2 czubate łyżki miałkiej bułki tartej

  • sól i pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone wyjmij z lodówki 1 godzinę przed planowym przygotowaniem kotletów mielonych, by zbliżyło się do temperatury pokojowej. Przełóż je do głębokiej miski. Po upływie godziny przystąp do dalszego etapu przepisu.
  • Czerwoną cebulę obierz z łupiny i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim cebulkę na złocisto. Rumianą cebulkę zostaw na kilka minut do przestudzenia, po czym dodaj do miski z mięsem mielonym.
  • Marchewki umyj, obierz obieraczką do warzyw, zetrzyj na tarce o oczkach średniej grubości. Obrany czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do mięsa ze smażoną cebulką.
  • Wbij całe jajko, wsyp bułkę tartą oraz przyprawy. Dłońmi zagnieć mięsną masę cierpliwie przez kilka minut, staraj się przeciskać mięso między palcami rozdrabniając jego strukturę. Im dłużej będziesz zagniatać mięso, tym będzie bardziej zbite i lepiej będzie się formowało.
  • Z mięsnej masy uformuj płaskie kotleciki i lekko podłużnym kształcie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (może być to ta sama patelnia, na której karmelizowana była cebulka), układaj mielone i smaż z każdej ze stron do zarumienienia. Dodatkowo podsmaż też przez chwilę boczki kotletów.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Jeden komentarz

  1. Delektujemy

    Bardzo dobre kotlety mielone! Dla mnie świetny przepis, który już zdążył trafić zarówno na stół, jak i do mojego notatnika z przepisami:)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*