Przepis | Strona główna | Fast Food | Zapiekanki z parówką i pieczarkami
Zapiekanki z parówką i pieczarkami

Zapiekanki z parówką i pieczarkami

W zaciszu domowej kuchni możesz przygotować najlepsze zapiekanki. Nie musisz już szukać zapiekanek w budkach fast food czy w restauracji na stacji benzynowej, tam na próżno szukać świeżych zapiekanek – nie tych powstających z mrożonki. Domowe zapiekanki przygotowane na pszennej bagietce usatysfakcjonują Twoje podniebienie. Masełko z natką pietruszki, plasterki parówki, podsmażone pieczarki i naprawdę duża ilość żółtego sera. Domowa wersja fast fooda z najwyższej jakości składników.

Chrupiące zapiekanki z bagietki

Chrupiące zapiekanki z bagietki

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Fast FoodKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Domowe zapiekanki z bagietki. Zapiekanki z masłem pietruszkowym, pieczarkami, parówką i dużą ilością ciągnącego się sera.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZAPIEKANKI
  • 2 2 świeże bułki paryskie lub bagietki pszenne

  • 2 2 parówki dobrej jakości

  • 200 g 200 żółtej mozzarelli w kostce

  • kilka pieczarek

  • MASŁO ZIOŁOWE
  • 100 g 100 miękkiego masła

  • 1 mały pęczek 1 natki pietruszki

  • sól


Sposób przygotowania:

  • Rozpocznij od przygotowania ziołowego masła. Pęczek natki pietruszki umyj w chłodnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. Odetnij i usuń łodyżki, natomiast listki pietruszki posiekaj drobno nożem. Pietruszkę przełóż do miseczki z miękkim masłem, dodaj sól i zagnieć widelcem do połączenia.
  • Bułki paryskie lub bagietki przekrój wzdłuż na pół, od wewnętrznej strony posmaruj obficie masłem pietruszkowym. Żółtą mozzarellę zetrzyj na tarce, posyp bagietki. Parówki i pieczarki pokrój w plasterki i ułóż na mozzarelli.
  • Zapiekanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni grzanie góra, dół na około 10 minut. Miej je na oku w trakcie pieczenia by zbytnio się nie przypiekły (mają być chrupiące ale nie skamieniałe).

Uwagi:

  • Gotowe zapiekanki serwuj wedle uznania z ketchupem lub innym ulubionym sosem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*