Strona główna Kuchnia Polska Warmińsko-Mazurska

Warmińsko-Mazurska

Kuchnia Warmii i Mazur nie może się obejść bez wędzonej słoniny w papryce, śmietany, świeżego masła oraz przypraw takich jak: kardamon, kminek i majeranek. Mazurski smak to także świeżo wędzone ryby, najsłynniejsze z nich to węgorze oraz trocie. Specjalnością jest zupa z ryb i raków z dodatkiem ziół i brzozowej kory.


Przepis kuchni warmińsko-mazurskiej

Prezentujemy sprawdzone przepisy kuchni warmińsko-mazurskiej. Z nami przyrządzisz najpyszniejsze dania według prostych przepisów na dania kuchni warmińsko-mazurskiej, które osobiście zweryfikowaliśmy w swojej kuchni. Wszystkie składniki przepisów w kategorii “kuchnia warmińsko-mazurska” są dokładnie opisane aby twoje danie z kuchni warmińsko-mazurskiej wychodziło zawsze pysznie i dokładnie według przepisu. Czytaj więcej o kuchni warmińsko-mazurskiej.

Kartacze czyli cepeliny

Kartacze czyli cepeliny

Kartacze, zwane też cepelinami, to nic innego jak rolada ziemniaczana z masy podobnej do klusek śląskich wypełniona mięsem. A to nasz przepis.

Racuchy z tartymi jabłkami

Racuchy z tartymi jabłkami

Racuchy jabłkowe pełne jabłuszek tartych na tarce. Oprószone cukrem pudrem i oblane złocistym syropem klonowym.