Kartacze, zwane też cepelinami, to nic innego jak rolada ziemniaczana z masy podobnej do klusek śląskich wypełniona mięsem. A to nasz przepis.
Warmińsko-Mazurska
Kuchnia Warmii i Mazur nie może się obejść bez wędzonej słoniny w papryce, śmietany, świeżego masła oraz przypraw takich jak: kardamon, kminek i majeranek. Mazurski smak to także świeżo wędzone ryby, najsłynniejsze z nich to węgorze oraz trocie. Specjalnością jest zupa z ryb i raków z dodatkiem ziół i brzozowej kory.
Przepis kuchni warmińsko-mazurskiej
Prezentujemy sprawdzone przepisy kuchni warmińsko-mazurskiej. Z nami przyrządzisz najpyszniejsze dania według prostych przepisów na dania kuchni warmińsko-mazurskiej, które osobiście zweryfikowaliśmy w swojej kuchni. Wszystkie składniki przepisów w kategorii “kuchnia warmińsko-mazurska” są dokładnie opisane aby twoje danie z kuchni warmińsko-mazurskiej wychodziło zawsze pysznie i dokładnie według przepisu. Czytaj więcej o kuchni warmińsko-mazurskiej.
Zupa szczawiowa z jajem i puree ziemniaczanym
W majowym sezonie na szczaw, koniecznie przygotuj zabielaną zupę szczawiową z jajem i ziemniaczkami. Wiosenna zupa z liści szczawiu.
Pieczona perliczka w winie z jabłkami i puree z batatów
Przedstawiamy prosty przepis na wykwintny obiad. Pieczona perliczka z jabłkami i winie podawana z puree z batatów. Danie, które zawojuje stół
Racuchy z tartymi jabłkami
Racuchy jabłkowe pełne jabłuszek tartych na tarce. Oprószone cukrem pudrem i oblane złocistym syropem klonowym.
Placki ziemniaczane chrupiące i złociste
Placki ziemniaczane z tartych ziemniaków, usmażone na chrupiąco. Złociste, rumiane placki z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Sernik pieczony z Białymi Michałkami
Ciasta owsiane, białe Michałki, słodzone mleko skondensowane, biała czekolada. Sernik z Białymi Michałkami i polewą z białej czekolady.