Przepis | Strona główna | Dania główne | Placki ziemniaczane chrupiące i złociste
Placki ziemniaczane chrupiące i złociste

Placki ziemniaczane chrupiące i złociste

Placki ziemniaczane nie należą do dietetycznych dań, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę dodatkowych kalorii i tłuszczyku. Placuszki wychodzą rumiane, złociste i chrupiące. Do ich przygotowania potrzebujesz ziemniaków i ostrego tarła na którym zetrzesz je bez większego wysiłku.

Placki ziemniaczane z tartych ziemniaków

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

placków
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

270

kcal

Placki ziemniaczane z tartych ziemniaków, usmażone na chrupiąco. Złociste, rumiane placki z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Składniki:

  • PLACKI ZIEMNIACZANE
  • 1,5 kg ziemniaków (waga przed obieraniem)

  • z żółta cebula, mała

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • kwaśna śmietana 18 %

  • świeżo posiekany szczypiorek


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz z łupin i umyj w chłodnej wodzie. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach wprost do dużej misy. Na tym etapie tartych ziemniaków nie mieszaj.
  • Miskę z wiórkami ziemniaków pozostaw przechyloną i co kilka minut odlewaj zgromadzony na brzegu misy płyn. Po mniej więcej 10 minutach dłonią wyciśnij ziemniaki i ostatecznie odciśnij sok z ziemniaków.
  • Cebulkę obierz z łupiny i pokrój drobniutko, dodaj ją do ziemniaków wraz z mąką pszenną i solą. Całość wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Na rozgrzaną patelnię nakładaj płasko masę ziemniaczaną (1 łyżka masa przypadająca na 1 placek), czym cieńsze placki tym lepiej się usmażą i będą bardziej chrupiące. Smaż po 3 minuty (lub nieco więcej), do uzyskania rumianego odcienia i chrupkości. W razie potrzeby podczas smażenia dolej więcej oleju rzepakowego.
  • Usmażone placki ziemniaczane układaj na ręczniku papierowym odsączając z nadmiaru tłuszczu. Serwuj na gorąco lub po wystudzeniu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*