Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa szczawiowa z jajem i puree ziemniaczanym
Zupa szczawiowa z jajem i puree ziemniaczanym

Zupa szczawiowa z jajem i puree ziemniaczanym

Sezon na szczaw przypada zwykle w maju. Wtedy też świeże liście szczawiu można znaleźć w warzywniaku, czy targu. Warto też rozejrzeć się na pobliskiej łące, z dala od samochodowych spalin. Szczaw często rośnie na dziko i możemy napotkać go podczas spaceru. Liście szczawiu mają orzeźwiająco kwaśny smak, nieco cytrusowy posmak z wyczuwalną goryczką. Ciężko byłoby dodać go do sałatki, zamiast np. liści szpinaku. Natomiast idealnie nadaje się do zupy, gdzie smak zostaje zrównoważony kremową śmietanką. Zupa szczawiowa to obowiązkowa zupa wiosenna, zaraz obok zupy z młodej botwinki.

Zupa szczawiowa z jajem na półtwardo i puree z ziemniaków

Zupa szczawiowa z jajem na półtwardo i puree z ziemniaków

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

130

kcal

W majowym sezonie na szczaw, koniecznie przygotuj zabielaną zupę szczawiową z jajem i ziemniaczkami. Wiosenna zupa z liści szczawiu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZUPA SZCZAWIOWA
  • 1,5 litra 1,5 gorącego bulionu jarzynowo – mięsnego

  • 1 1 ugotowana marchewka

  • 1 1 ugotowany korzeń pietruszki

  • 400 g 400 świeżego szczawiu

  • 4 łyżki 4 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1 łyżka 1 mąki pszennej

  • 1/2 pęczka 1/2 szczypiorku

  • 1/2 pęczka 1/2 koperku

  • sól i grubo zmielony czarny pieprz

  • PONADTO
  • 4 4 jaja ściółkowe

  • 10 10 młodych ziemniaków


Sposób przygotowania:

  • Szczaw umyj dokładnie w chłodnej wodzie, osusz na ściereczce. Odetnij łodyżki (nie będziesz ich potrzebować), listeczki poszatkuj nożem. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokrój w drobne talarki, możesz użyć jarzyn które pozostały po gotowaniu rosołu.
  • Posiekany szczaw, pokrojoną marchewkę i pietruszkę włóż do klarownego bulionu delikatnie gotującego się. Gotuj 3 – 5 minut, aż liście szczawiu zmiękną i zmienią barwę na zgnito – zieloną. Pod koniec wsyp do zupy świeżo posiekaną zieleninę: koperek i szczypiorek.
  • Kwaśną śmietanę przełóż do kubeczka i rozmieszaj ją z mąką, nie pozostawiając żadnych grudek. Dolej chochelkę gorącej, gotującej się zupy i energicznie wymieszaj zaprawiając śmietankę. Jeśli w kubeczku powstały grudki ściętej śmietany, zblenduj mieszaninę ręcznym blenderem. Jeśli żadne grudki nie powstały od razu zakłóć zupę. Gotuj 2 – 3 minuty, aż zupka szczawiowa zagęści się i zabieli. Pod koniec dopraw do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem.
  • Jajka ugotuj na półtwardo, odkąd woda zacznie wrzeć gotuj 6 minut w przypadku jajek ściółkowych średniej wielkości. W tym czasie białko zetnie się całkowicie, a żółtko będzie ścięte z odrobinką płynnego wnętrza. Jaja na półtwardo będą delikatne i nie “wysuszone”.
  • Młode ziemniaki wyszoruj, bez ich obierania. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaczki odcedź z wody, dodaj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę kwaśnej śmietany i potraktuj praską do ziemniaków uzyskując gładkie puree.
  • Gorącą zupę szczawiową podawaj z ciepłymi ziemniaczanymi puree i połówkami jajek ugotowanych na półtwardo.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*