Przepis | Strona główna | Dania główne | Pieczona perliczka w winie z jabłkami i puree z batatów
Pieczona perliczka w winie z jabłkami i puree z batatów

Pieczona perliczka w winie z jabłkami i puree z batatów

Perliczka od zawsze gościła na polskich stołach. Jest tym rodzajem drobiu, który został zapomniany ale powoli wraca do łask. Pieczona perliczka była dawniej królową polskich szlachetnych stołów. Zajadali się nią polscy królowie podczas wystawnych uroczystości. Dlaczego warto wrócić do tych smaków? Co ma w sobie takiego perliczka?

Po pierwsze, w dobie masowej hodowli drobiu, perliczka jest najzdrowszym mięsem drobiowym z obecnie sprzedawanych. Nie jest hodowana na tak masową skalę co przekłada się na jej jakość. Drugim argumentem jest smak perliczki. Z jednej strony jest bardzo delikatna a z drugiej treściwa. Intensywny smak sprawia, że jest świetnym pomysłem na wykwintny obiad.

A jak pieczemy perliczkę? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na pieczoną perliczkę z masłem, czosnkiem, ziołami i białym winem. Tradycyjnie podawana jest z ziemniakami, lecz my sugerujemy wypróbowanie jej z puree z batatów. Aromat jabłek i wina świetnie tu komponuje się. Jest aromatycznie słodka i bataty genialnie do niej pasują.

Przepis na pieczoną perliczkę w sosie z białego wina i jabłkami podawana z puree z batatów

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

300

kcal

Przedstawiamy prosty przepis, pomysł na wykwintny obiad. Pieczona perliczka w ziołach i maśle, zapiekana z jabłkami, w sosie z białego wina i podawana z puree z batatów. Proste danie, które zawojuje każdy stół. Sprawdzony przepis na pieczoną perliczkę.

Składniki:

  • Składniki na pieczoną perliczkę
  • 1 tuszka perliczki (około 1.,4kg)

  • 3 jabłka

  • 2500 ml białego wina

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu

  • Składniki na puree z batatów
  • 3 bataty

  • 50 ml mleka

  • 1 łyżeczka masła


Sposób przygotowania:

  • Pieczenie perliczki w piekarniku
  • Tuszkę perliczki dokładnie umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym
  • Przygotuj marynatę. Wymieszaj ze sobą 1 łyżeczkę masła (wcześniej wyciągnij z lodówki, aby było miękkie), 1 łyżeczkę musztardy, przeciśnięte przez wyciskarkę 3 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, szczyptę soli i pieprzu.
  • Dokładnie natrzyj tuszkę perliczki przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na parę godzin. Ja wkładam do lodówki dzień wcześniej wieczorem, aby była gotowa następnego dnia na obiad.
  • Wyciągnij perliczkę z lodówki godzinę przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Przełóż ją do naczynia, w którym będzie pieczona. Polecamy położenie jej na plecach bo po 45min będzie odwracana i w ten sposób skórka na plecach będzie chrupiąca.
  • Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Obkładamy nimi tuszkę perliczki. Całość zalewamy 250ml białego wina.
  • Piekarnik należy rozgrzać do 180C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy tuszkę perliczki w żaroodpornym naczyniu.
  • Po 30 minutach warto polać perliczkę sosem, który zaczyna się wydzielać.
  • Po kolejnych 15 minutach (45 minutach od włożenia do piekarnika) obracamy perliczkę na brzuszek i pieczemy dalej. Teraz co 15 minut warto polewać perliczkę sosem, aby była chrupiąca.
  • Po 90minutach wyciągamy perliczkę i zostawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło po pieczeniu. Wtedy będzie wilgotne w środku a chrupiące na zewnątrz.
  • Puree z batatów
  • W międzyczasie (około 10 minut przed końcem pieczenia perliczki) możemy przygotować puree z batatów (bądź z ziemniaków). Bataty obrać i pokroić. Wrzucić do zimnej i lekko osolonej wody. Postawić na kuchence i gotować około 15 minut licząc od zawrzenia wody.
  • Po tym czasie bataty odcedzić, dodać łyżeczkę masła i około 50ml mleka. Dokładnie ugnieść na puree.
  • Serwowanie pieczonej perliczki z jabłkami i batatami
  • Perliczkę dzielimy na połowę albo na ćwiartki i podajemy. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i oczywiście z dodatkiem jabłek, w których się piekła. Do polania ziemniaków można użyć sosu własnego. My perliczkę serwujemy z puree z batatów, co stanowi ciekawą słodką kompozycję. Do tego podajemy pieczone jabłka.

Uwagi:

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*