Perliczka od zawsze gościła na polskich stołach. Jest tym rodzajem drobiu, który został zapomniany ale powoli wraca do łask. Pieczona perliczka była dawniej królową polskich szlachetnych stołów. Zajadali się nią polscy królowie podczas wystawnych uroczystości. Dlaczego warto wrócić do tych smaków? Co ma w sobie takiego perliczka?
Po pierwsze, w dobie masowej hodowli drobiu, perliczka jest najzdrowszym mięsem drobiowym z obecnie sprzedawanych. Nie jest hodowana na tak masową skalę co przekłada się na jej jakość. Drugim argumentem jest smak perliczki. Z jednej strony jest bardzo delikatna a z drugiej treściwa. Intensywny smak sprawia, że jest świetnym pomysłem na wykwintny obiad.
A jak pieczemy perliczkę? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na pieczoną perliczkę z masłem, czosnkiem, ziołami i białym winem. Tradycyjnie podawana jest z ziemniakami, lecz my sugerujemy wypróbowanie jej z puree z batatów. Aromat jabłek i wina świetnie tu komponuje się. Jest aromatycznie słodka i bataty genialnie do niej pasują.